Ο Θωμάς Γρατσούνας είναι από τους πρώτους Tik Toker στην Ελλάδα

 

Θωμάς Γρατσούνας / Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, έχοντας γίνει, πλέον, ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μέσα στις πολλές εφαρμογές που κυκλοφορούν, όπως είναι το Tik Tok, συναντάμε πολλούς ανθρώπους, που δημιουργούν περιεχόμενο, και που έχουν γίνει γνωστοί μέσα από αυτές τις εφαρμογές. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν αφήσει το στίγμα τους, μέσα από το περιεχόμενο που δημιουργούν, είναι ο Θωμάς Γρατσούνας.

Ο Θωμάς Γρατσούνας θεωρείται από τους πιο γνωστούς Tik Toker στην Ελλάδα, με το προφίλ του να αριθμεί πάνω από 250 χιλιάδες ακόλουθους, και τις προβολές των βίντεο του να ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια!

Ο Θωμάς Γρατσούνας. Πηγή: Instagram

Συνάντησα τον Θωμά ένα απόγευμα του Ιουλίου στην Πανεπιστημίου, όπου και κατηφορίσαμε στη Σταδίου, μέχρι να καταλήξουμε στη Σοφοκλέους, όπου και έλαβε χώρα η συνέντευξη που ακολουθεί.

Με διάθεση να μιλήσει για όλα, ο Θωμάς Γρατσούνας μας αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα μυστικά του, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο MAXMAG!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασίλης Αλεξίου


Θωμά, πόσο καιρό βρίσκεσαι στο Tik Tok;

Στο Tik Tok βρίσκομαι 3 χρόνια τώρα…

Από το 2020;

Από το 2020, ναι.

Και τι σε οδήγησε στο να μπεις, τελικά, στην εφαρμογή;

Κοίτα, στην αρχή, είχε ξεκινήσει για πλάκα, όπως λένε όλοι, αλλά εγώ είχα ξεκινήσει, πριν ξεκινήσω το Tik Tok, στους στενούς φίλους στο Instagram, που είχα ξέρω εγώ 30-40 άτομα από το σχολείο. Γιατί το Tik Tok το ξεκίνησα στην τρίτη λυκείου.

Advertising

Πριν από αυτό, στη δευτέρα λυκείου, είχα ξεκινήσει να ανεβάζω στους στενούς φίλους βιντεάκια που έκραζα καθηγητές, με το όνομά τους όμως. Και γουστάραν όλοι πολλοί, και λέγανε: «στενοί φίλοι Γρατσούνα» κλπ. Και μετά λέω: «ας αρχίσω να ανεβάζω και κάνα κανονικό στόρι», οπότε άρχιζα να ανεβάζω κάνα στόρι στο Instagram, να μιλάω και να κράζω θέματα κοινωνικά και λοιπά.

Και μετά, ξεκίνησα το Tik Tok, που μου το ‘πε μια φίλη μου από το φροντιστήριο, η οποία μου λέει είναι αυτό και αυτό….

Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Είχε ήδη γίνει viral στην Αμερική, και είχε αρχίσει να έρχεται και στην Ελλάδα. Και το πρώτο βίντεο που ανέβασα, ήταν τα Χριστούγεννα του 2020, προς 2021, που ήταν για τα κάλαντα, και που πήγε πολύ καλά.

Είχα ξεκινήσει να κάνω κάτι βιντεάκια πιο πριν, με ήχους, meme φάση, αλλά το πρώτο που μιλούσα ήταν τα Χριστούγεννα του 2020.

Advertising

Επειδή μου είπες για τα βιντεάκια στους στενούς στο Instagram, θέλω να σε ρωτήσω, τι σε έκανε να πας στους στενούς, και να ξεκινήσεις να λες αυτά που έλεγες;

Πραγματικά δε ξέρω γιατί. Το έκανα γιατί μου έβγαινε. Γενικά, εγώ ξέρεις πολλές φορές παθιάζομαι με διάφορα θέματα. Αν κάτι με εκνευρίσει, μπορεί να αρχίσω να χώνω.

Αυτό που κάνω στο Tik Tok, το κάνω και στην πραγματική ζωή.

Άρα είναι σαν ένας τρόπος έκφρασης;

Είναι ένας τρόπος έκφρασης σίγουρα, και πάντα, πριν από αυτά τα βιντεάκια στους στενούς φίλους, θαύμαζα τους content creators και όσους δημιουργούσανε βίντεο στο YouTube, όπου έβλεπα πολύ ξένο YouTube.

Το content creating το είχα σαν ωραίο πράγμα. Μου άρεσε. Το έβλεπα και έλεγα: «Θα ήθελα να κάνω και εγώ κάτι τέτοιο κάποτε».

Advertising

Και ήρθε το Tik Tok, και έγινε μόνο του εν τέλει.

Θωμάς Γρατσούνας / Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Εν τέλει, τι είναι αυτό που σε γοήτευσε στην εφαρμογή; Ξεκινάς σιγά σιγά…

Ξεκινάω σιγά σιγά, όπως λες, που έγινε γρήγορα, βέβαια, το ξεκίνημα, απότομα πήρα virality.

 Ήμουν από τους πρώτους tik tokers στην Ελλάδα που μιλάγανε, δεν υπήρχαν άλλοι. Ήμασταν πολύ λίγοι τότε.

Οπότε, πεταγόμουν στο ForYou (σσ: η κεντρική σελίδα του Tik Tok) ολονών. Όλων των ηλικιών, όλων των ενδιαφερόντων.

Διαβάστε επίσης  Pyramid "Rage"Μείνετε μέταλ "
Advertising

Στην πρώτη καραντίνα έγινε το μεγάλο μπαμ, όπου εκεί πέρα ήταν όλοι στο Tik Tok, όλοι ήταν σπίτια τους, και ασχολούνταν με αυτό.

Αυτό που με εντυπωσίασε, ήταν το πόσο εύκολα μπορείς να πάρεις followers, και πως ο αλγόριθμος προβάλλει το βίντεο σου, σε σχέση με άλλες πλατφόρμες, και πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις viral ένα βίντεο.

Ανοίγω μια παρένθεση. Αυτό σε φόβισε καθόλου; Το γεγονός ότι ξαφνικά γίνεσαι, από τη μια στιγμή στην άλλη, διάσημος;

Δε με φόβισε. Θα σου πω, όμως, πότε συνειδητοποίησα τι συνέβη. Εγώ ουσιαστικά, ξεκίνησα στην καραντίνα να παίρνω τους πολλούς followers. Όταν ξεκίνησε η καραντίνα, έπαιρνα περίπου 10 χιλιάδες followers την εβδομάδα, μέχρι να φτάσω τους 150 χιλιάδες το καλοκαίρι του 2021.

Οπότε ξεκίνησα να παίρνω 10 χιλιάδες τη βδομάδα, αλλά ξέρεις, όταν δε βγαίνεις έξω στο δρόμο, δε σε βλέπουν, γιατί ήταν καραντίνα, οπότε δεν ερχόμουν σε επαφή με άτομα, δε συνειδητοποιείς ότι, αυτοί οι 10 χιλιάδες που σε ακολουθούν κάθε βδομάδα, είναι άνθρωποι. Το βλέπεις σαν παιχνίδι.

Advertising

Δηλαδή εγώ έτσι το έβλεπα. Σαν νούμερα το έβλεπα μόνο. Καθαρό νούμερο. Δεν το έβλεπα σαν ανθρώπους που αν το σκεφτείς, 10 χιλιάδες άτομα είναι πάρα πολλά.

Η συνειδητοποίηση άρχισε να γίνεται με το που αρχίσαμε να ψιλοανοίγουμε εκείνη τη χρονιά – γιατί μετά μας ξανακλείσανε. Τότε άρχισε να γίνεται ένας χαμός…

Μου δίνεις ωραία πάσα. Άρα, σε αναγνωρίζουνε στο δρόμο…

Με αναγνωρίζουν ναι. Ειδικά τότε. Καλά, ακόμα με αναγνωρίζουνε πολλοί, απλά τότε, με προσεγγίζανε πάρα πολλοί. Δηλαδή, θα ερχόντουσαν να μου μιλήσουνε, να βγάλουμε φωτογραφίες, φωνάζανε: «Ο Γρατσούνας», γινόταν ένας χαμός στο δρόμο, με κυνηγούσανε πιτσιρίκια…

Ας πούμε το καλοκαίρι, που είχα πάει διακοπές στις Σπέτσες, είχε γίνει ένας πανικός. Με είχε δει ένα πιτσιρίκι, και είχε πέσει σύρμα σε όλα τα πιτσιρίκια των Σπετσών, και είχανε μαζευτεί 40 άτομα, και με ακολουθούσανε.

Advertising

Και πως το διαχειρίζεσαι αυτό;

Κοίτα. Σαν άνθρωπος, δεν έχω αλλάξει καθόλου, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε φίλος μου αυτό. Τα άτομα που είχα κοντά μου, εξακολουθώ να τα έχω κοντά μου, δεν έχω αλλάξει τον κύκλο μου δηλαδή, ούτε έχω ύφος κτλ.

Το διαχειρίζομαι πολύ chill. Δηλαδή, κάποιοι φίλοι μου ας πούμε, επειδή και στο YouTube που έχω κάνει βίντεο, και έχουνε γίνει viral, έχουνε εμφανιστεί φίλοι μου, που τους γνωρίζουνε οι fans μου, και έχουνε γίνει και fans των φίλων μου. Δηλαδή, μπορεί να τους δουν στο δρόμο και να πουν: «α, είσαι από τα βίντεο του Γρατσούνα».

Δε μπορούν να το διαχειριστούν, όπως το διαχειρίζομαι εγώ. Είναι και στον άνθρωπο. Εμένα δε με ενοχλεί, αλλά αυτούς τους ενοχλεί να σκέφτονται ότι «εμένα μπορεί να με βλέπει ένας, που είναι σε ένα απομονωμένο μέρος, και να με σχολιάζει».

Εγώ δε το σκέφτομαι τόσο deep. Είμαι πιο chill, πιο χαλαρά, με αυτή τη φάση.

Advertising

Άρα ο Θωμάς των βίντεο που βλέπουμε στο Tik Tok, πόσο διαφέρει από τον Θωμά που έχω εδώ μπροστά μου;

Κοίτα, σαν άτομο, είμαι κλειστό, μέχρι να με γνωρίσει κάποιος καλά. Όλοι μου λένε στο δρόμο: «γιατί δε φωνάζεις;». Ντάξει ρε παιδιά, δε γίνεται να φωνάζω συνέχεια. Είναι μια πτυχή του χαρακτήρα μου αυτή. Το ότι παθιάζομαι με κάποια θέματα, και τα χώνω. Δεν είμαι συνέχεια έτσι.

Αλλά δεν είναι και ψεύτικο αυτό που κάνω. Μπορεί να το πει κάποιος μια περσόνα, που είναι εν μέρει, αλλά τυχαίνει πολλές φορές να βρεθώ σε μια συζήτηση, και να παθιαστώ με ένα θέμα, και να είμαι σε τέτοια φάση, όπως είμαι στο Tik Tok.

Διαβάστε επίσης  Μαριάννα Παπαθανασίου: "Οι Έλληνες είναι πια εξοικειωμένοι με τον jazz/swing ήχο"

Εντάξει, νομίζω είναι φυσιολογικό;

Είναι φυσιολογικό, απλά εγώ το πήρα αυτό το κομμάτι, και το εξέθεσα, ας πούμε, στον κόσμο.

Νομίζω είναι το χαρακτηριστικό σου;

Ναι, είναι το χαρακτηριστικό μου. Το ότι φωνάζω, και έχω αυτό το πάθος στα βίντεο μου, είναι σίγουρα το χαρακτηριστικό μου.

Advertising

Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Πάντως, αυτό που έχω δει εγώ, είναι ότι προτιμάς πιο πολύ το Tik Tok από το YouTube. Αυτό βλέπω.

Αυτό φαίνεται, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα. Το Tik Tok απλά, είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνεις, να γυρίσεις ένα βιντεάκι. Μου παίρνει περίπου μια ώρα όλο, και λιγότερο πολλές φορές, που είναι λίγο.

Το YouTube, μου αρέσει πιο πολύ, γιατί είναι πιο δημιουργικό. Μπορείς να δημιουργήσεις από το σενάριο, μέχρι το μοντάζ, μέχρι πολλά πράγματα, που βγάζεις το χαρακτήρα σου στο κάθε τι.

Από τα πλάνα που θα βγάλεις, μέχρι τον τρόπο που θα μιλήσεις, έχεις περισσότερο χρόνο να μιλήσεις στο κοινό. Συνδέεσαι πολύ περισσότερο με το κοινό, σε σχέση με το Tik Tok, γιατί δεν ήρθες και έφυγες. Στο Tik Tok σε πετάει στο For You, και μετά από 15 βίντεο σε έχει ξεχάσει ο άλλος. Κάπως έτσι πάει.

Ενώ στο YouTube έχεις άλλη σύνδεση. Και επίσης στο YouTube, είμαι και ο πιο αληθινός μου εαυτός. Δεν είμαι το “ουρλιάζω συνέχεια”, είμαι και το chill version μου…

Advertising

Το βλέπω και στις συνεντεύξεις που ανεβάζεις…

…Και οι συνεντεύξεις τώρα τελευταία που έχω ξεκινήσει. Είναι αλλιώς.

Αρνητικά σχόλια δέχεσαι γενικά;

Όλοι δέχονται. Απλά είναι το πως τα δέχεσαι. Η αλήθεια είναι πως δε δέχομαι πολλά. Και είμαι συμπαθής από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή, έχω βρεθεί σε παρέες, όπου μερικές φορές θα περίμενα, αν μάθουν ότι είμαι αυτός, να με κράζουνε. Σε παρέες που είναι πιο εναλλακτικές, πχ: φασαίοι, ή σε παρέες με κάγκουρες, ή σε παρέες με πιο κυριλέ άτομα.

Όλοι όμως, έχουν καλά λόγια να πουν για μένα. Δεν είναι ότι θα πουν κάτι κακό, και αυτό μου φαίνεται και περίεργο. Είμαι αποδεκτός από όλους.

Εντάξει, σίγουρα υπάρχουν άτομα που με κράζουνε. Πάντα υπάρχουν. Αλλά εντάξει, είναι ωραίο που είμαι αποδεκτός από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και από τα πιτσιρίκια, και από τους μεγαλύτερους, από πολλά.

Advertising

Γενικά, αν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με τα social media, εσύ τι θα τον συμβούλευες;

Εγώ θα πω, να είναι ο εαυτός του, να είναι όσο πιο αληθινός γίνεται, γιατί το εκτιμάει αυτό ο κόσμος, και γι’αυτό πιστεύω ότι εκτιμάει αυτό που ‘πα πριν. Ότι είμαι αποδεκτός γενικά, γιατί μιλάω αληθινά, είμαι ειλικρινής, δε παίζω κάποιο ρόλο, ούτε προσπαθώ να παίξω κάτι άλλο που δεν είμαι. Είμαι αληθινός.

Να σ’αρέσει αυτό που κάνεις, επίσης θα συμβούλευα, και να μην καταπατάς τις αξίες σου και τα πιστεύω σου, για να κάνεις ένα βίντεο να γίνει viral. Να μη ξεφτιλιστείς με απλά λόγια. Να μη γίνεσαι ξεφτίλας για να κάνεις ένα βίντεο viral. Γιατί αυτό κρίνει κι όλας ο κόσμος.

Μπορείς να γίνεις viral κι έτσι, αλλά το θέμα είναι αν το θέλεις.

Θωμάς Γρατσούνας / Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Πάντως, τα τελευταία χρόνια, πολλοί tik tokers εμφανίζονται σε διάφορα events, όπως πχ: το Waterboom Festival, και τα βραβεία MAD. Εσύ, θα ήθελες να συμμετέχεις σε κάτι παρόμοιο;

Κοίτα, μου έχουνε γίνει προτάσεις για όλα αυτά τα events, αλλά δε θέλω να πάω, γιατί δε θα πήγαινα έτσι κι αλλιώς. Δε θα το προτιμούσα να πάω στο Waterboom ας πούμε…

Διαβάστε επίσης  Αμαλία Νινιράκη - Μπλεγμένοι κύκλοι
Advertising

Σαν χαρακτήρας…

Σαν χαρακτήρας ναι. Δε μου κάνει. Επίσης, θεωρώ ότι είναι και λίγο πιο παιδικό, οπότε το να πάω κάπου που δε θα περάσω καλά, για να πω ότι είμαι influencer και πήγα ας πούμε, δεν έχει νόημα. Είναι επιλογή μου να μη πηγαίνω σε αυτά.

Μιας και λέμε γι’αυτά. Τι περιμένουμε να δούμε από σένα στο μέλλον;

Κοίτα, στο Tik Tok προσπαθώ να διατηρήσω αυτό που έχω κάνει, και συνεχίζω να κάνω παρόμοια βιντεάκια. Στο YouTube τώρα, προσπαθώ να κάνω μια σειρά πιο ποιοτική, με πιο βαθιές συζητήσει, και με άτομα που έχουν να πουν πράγματα. Με αληθινό περιεχόμενο, και όχι στημένο όπως είναι τα περισσότερα βιντεάκια στο YouTube.

Δε το κατακρίνω, απλά θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό, να μην είναι της μάζας. Να μπορέσω να δώσω κι όλας κάτι στο κοινό μου. Δηλαδή, να μην είναι μόνο ψυχαγωγία. Να δίνει και μια γνώση, μια τροφή για σκέψη. Να φέρνω άτομα που θα σου δώσουνε κίνητρο, θα μάθεις κάτι…

Εναλλακτική πρόταση…

…Ακριβώς αυτό.

Advertising

Η σειρά που έχω ξεκινήσει τώρα λέγεται “Άραγμα“, όπου μπαίνεις στη ζωή κάποιων προσωπικοτήτων, και κάνω μια συζήτηση μαζί τους, όπου κάτι βγαίνει από αυτή τη συζήτηση. Ο καθένας βγάζει κάτι διαφορετικό.

Θέλω να δώσω κάτι διαφορετικό στον κόσμο, που να έχει ένα βάθος, να σκεφτεί, να του δώσει κάτι, να μην είναι απλά “βλέπω ένα βίντεο, επειδή αυτός ξοδεύει πολλά λεφτά σε αυτό το βίντεο”. Ωραίο και αυτό, αλλά να το δεις όσο τρως μεσημεριανό ας πούμε, να περάσει λίγο η ώρα, όπως βλέπεις Κωνσταντίνου και Ελένης ας πούμε (γέλια).

Να δώσουμε και κάτι πιο εναλλακτικό και με σημασία.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Να αναφέρουμε πάντως, ότι εσύ είσαι φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Θα ήθελες να ασχοληθείς με το χώρο της δημοσιογραφίας; Ή σκέφτεσαι κάτι διαφορετικό;

Κοίτα. Εξαρχής εγώ δεν ήθελα να ασχοληθώ με το χώρο της δημοσιογραφίας. Το πτυχίο το κοιτάζω πιο πολύ από την οπτική της επικοινωνίας, παρά της δημοσιογραφίας. Δηλαδή marketing, δημόσιες σχέσεις, όλα αυτά, που είναι γενικά ένα πτυχίο επικοινωνίας πιστεύω, που ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή σου, είναι πολύ χρήσιμο, γιατί είναι γενικές γνώσεις και χρήσιμες. Οπότε, σχετικά με το πτυχίο μου, προς τα εκεί θα το κατευθύνω.

Advertising

Ακόμα δεν έχω αποφασίσει, η αλήθεια είναι, τι θα κάνω ακριβώς, αλλά δόξα το Θεό, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη σχολή, γιατί έχει πολλά σχετιζόμενα μαθήματα με αυτό που κάνω τώρα.

Ήταν η πρώτη επιλογή;

Ναι, ήταν η πρώτη επιλογή.

Θωμάς Γρατσούνας / Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Για κλείσιμο, έχεις να μας διηγηθείς κάποιο αστείο περιστατικό;

Θα σου πω ένα αστείο περιστατικό, που έγινε και πολύ πρόσφατα. Ετοιμάζω τώρα εγώ ένα βιντεάκι με τον Konilo. Και είμαστε σε επικοινωνία γενικά. Και είχαμε πει την Τρίτη που μας πέρασε, να μιλήσουμε κλήση. Και ήταν 12 η ώρα το πρωί. Και εγώ ήμουν στο μπάνιο (γέλια).

Και με παίρνει βιντεοκλήση, και διαβάζω Konilo, αλλά διάβασα το Kon, και νόμιζα ήταν ο Lil Koni, που είναι ένας άλλος φίλος μου, που με αυτόν έχω άλλη οικειότητα. Και το σήκωσα εκείνη την ώρα, ενώ ήμουν στο μπάνιο (γέλια). Και μου είπε τελικά ο Konilo να τον πάρω μόλις βγω από το μπάνιο. Αυτό ήταν ένα αστείο και άβολο σκηνικό, που έγινε τώρα πρόσφατα.

Advertising

Έχουμε αποκλειστικότητα πάντως.

Ναι, είναι αποκλειστικότητα. Ότι θα βγει κάτι με Konilo.

Το περιμένουμε σύντομα;

Όσο πιο σύντομα γίνεται. Προσπαθώ να κάνω να βγει ωραίο βίντεο, γι’αυτό θέλω να το οργανώσω καλά.

Στο δικό σου κανάλι;

Στο δικό μου ναι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην