Τα ταξίδια είναι αυτά που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι αυτά για τα οποία αξίζει να κάνεις αποταμίευση για αρκετό καιρό, έτσι ώστε να τα πραγματοποιήσεις. Το συναίσθημα, όταν πλέον τα καταφέρνεις δεν συγκρίνεται με κανένα υλικό αγαθό. Οι άνθρωποι χωριζόμαστε σε τρεις κατηγορίες όσον αφορά στα ταξίδια. Αρχικά, είναι η κατηγορία αυτών που επιλέγουν τον προορισμό τους για ασταμάτητη και ατελείωτη διασκέδαση. Έπειτα, αυτοί που θέλουν απλά να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους. Τέλος, είναι η κατηγορία ανθρώπων που επιλέγουν τον προορισμό τους τόσο γιατί θέλουν να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, όσο και γιατί η αίσθηση του μυστηρίου, του άγνωστου τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η τελευταία κατηγορία έχει την τιμητική της, καθώς το σημερινό άρθρο έχει ως θέμα την αινιγματική χαμένη πόλη του Μάτσου Πίτσου.
Πού βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου;
Στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στα σύνορα Ισημερινού, Κολομβίας, Χιλής και Βραζιλίας βρίσκεται το Περού. Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Περού.
Πώς θα πάω στο Μάτσου Πίτσου;
Το ταξίδι σου από την Ελλάδα με προορισμό το Μάτσου Πίτσου, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει οδικά. Μπορεί, όμως, αεροπορικά. Αν κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις ότι πρόκειται για ένα πραγματικό ταξίδι ζωής. Δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με κάποιο άλλο. Η απόσταση είναι μεγάλη, ειδικά αν λάβεις υπόψη την καθυστέρηση λόγω αλλαγής αεροπλάνου και την ανταπόκριση. Όσο νωρίτερα πάρεις απόφαση να ταξιδέψεις και κλείσεις το εισιτήριό σου, τόσο πιο χαμηλή τιμή θα μπορέσεις να βρεις.
Πότε είναι η ιδανικότερη περίοδος για να πάω στο Μάτσου Πίτσου;
Δεν υπάρχει απαγορευτική εποχή. Μπορείς να πας ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ταξίδι που θα πρέπει να το προετοιμάσεις, κυρίως οικονομικά, αρκετούς μήνες νωρίτερα.
Τι θα πρέπει να προσέξω κατά τη διαμονή μου στο Μάτσου Πίτσου;
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τα ταξίδια με τις φωτογραφίες, κι όχι άδικα. Αν δεν βγάλεις φωτογραφίες όσο είσαι στο Μάτσου Πίτσου, που θα βγάλεις; Αν έχεις κάποια DSLR να την πάρεις μαζί σου, αν όχι μπορείς να αγοράσεις μια οικονομική. Άλλωστε, επειδή δεν πρόκειται για ταξίδι που κάνεις καθημερινά και δεν γνωρίζεις αν θα μπορέσεις να ξαναπάς, φωτογραφίες με καλή ανάλυση είναι απαραίτητες.
Αν έχεις και drone ακόμα καλύτερα, θα συγκεντρώσεις άφθονο υλικό! Εννοείται όμως πως χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θέλει περισσότερη προσοχή από κάποιους δυτικοευρωπαϊκούς προορισμούς, ειδικά στις βόρειες Άνδεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στη Λίμα έχουν γίνει πολύ σημαντικά και σταθερά βήματα προόδου στον τομέα της ασφάλειας.
Με την αινιγματική πόλη Μάτσου Πίτσου, έχουμε διαφορά 7 ώρες. Όταν στην Ελλάδα είναι 14:00 η ώρα, εκεί είναι 7:00 το πρωί. Επίσης, το νόμισμα είναι το σόλ περού. Ένα σόλ περού ισοδυναμεί με 0,27 ευρώ.
Μερικά στοιχεία για το Μάτσου Πίτσου;
Στο Μάτσου Πίτσου υπήρχε ο πολιτισμός των Ίνκας. Στη γλώσσα της Κέτσουα, Μάτσου Πίτσου σημαίνει αρχαίο βουνό. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο. Η περιοχή έχει πυκνή βλάστηση, με τυπική τροπική χλωρίδα, ενώ η όλη περιοχή μεταξύ της Σιέρρα και του πυκνού δάσους ονομάζεται ceja de selva, δηλαδή «το φρύδι του δάσους». Η πόλη είναι χτισμένη επάνω σε μια πολύ στενή κύρτωση του ορεινού όγκου της Σιέρρα και συνδέει την πόλη με τη κορυφή Χουαϊάνα Πίτσου, που σημαίνει η «νεαρή κορυφή».
Το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1460. Είχε τον ρόλο αστροναυτικού παρατηρητηρίου, λατρευτικού χώρου και ήταν και το μέρος όπου βρίσκονταν τα θερινά ανάκτορα των Βασιλιάδων της εποχής. Το Μάτσου Πίτσου εγκαταλείφθηκε ξαφνικά λόγω μια μεταδοτικής ασθένειας. Για χρόνια, δεν είχε επισκεφθεί κανείς το Μάτσου Πίτσου μέχρι το 1911, που ανακαλύφθηκε.
Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική περιοχή για έναν λαό, που έπαψε πλέον να υπάρχει, εξαιτίας του ότι το Μάτσου Πίτσου δεν λεηλατήθηκε από τους Ισπανούς, όταν κατέκτησαν τους Ίνκας. Από το 1981, το Μάτσου Πίτσου κηρύχθηκε ως το περουβιανό ιστορικό άδυτο, από την κυβέρνηση του Περού. Από την UNESCO έλαβε τον τίτλο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς δύο χρόνια αργότερα, το 1983. Από το 2007 ανήκει στα νέα επτά θαύματα του κόσμου.
Η πρόσβαση στην πόλη δεν είναι εύκολη, καθώς η πορεία μέχρι το υψόμετρο των 2.350 μέτρων γίνεται μόνο με τρένο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα ο επισκέπτης το κάνει πεζοπόρος. Η αρχαία είσοδος της πόλης ήταν από τη νότια πλευρά και όχι από τη δυτική που είναι σήμερα για τους επισκέπτες.
Πώς θα μπορέσω να απολαύσω περισσότερο το Μάτσου Πίτσου;
Όσο βρίσκεσαι στο Μάτσου Πίτσου, πρέπει ουσιαστικά να ρουφήξεις την κάθε στιγμή εκεί. Θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να αποφασίσεις συνειδητά για το ποια διαδρομή θέλεις να επιλέξεις. Πρέπει να κλείσεις μερικούς μήνες πριν για το inca trail, από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλα trails. Έχεις την δυνατότητα να πας στο Μάτσου Πίτσου με τρενάκι και να κάνεις trekking για το Τσόκε Κιράου ή τη Βιλκαμπάμπα ή ό,τι άλλο επιλέξεις. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η κράτηση θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν. Πολλοί που έχουν ταξιδέψει στο Μάτσου Πίτσου επιμένουν ότι η πεζοπορία ενδείκνυται.
Γενικά όμως, υπάρχουν δύο επιλογές: η κλασική και η μικρή διαδρομή (4 και 2 μέρες αντίστοιχα). Διαφορετικά, μπορείς να πάρεις το τρένο από Cusco έως Aguas Calientes, από εκεί πας με λεωφορείο στην είσοδο. Τα inca trail χρειάζονται φυσική κατάσταση, 2-3 μέρες προσαρμογής στο Cusco για να προσαρμοστείς στο υψόμετρο και μετά θα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την εξερεύνηση.
Υπάρχουν πολλά πρακτορεία που κάνουν τα trails. Επίσης, υπάρχουν και διάφορες άλλες διαδρομές πεζοπορίας (Salkantay, Ausangate, Lares κ.λπ.). Καλό είναι να επιλέξεις πρακτορείο, που έχει καλή φήμη για την συμπεριφορά του στους αχθοφόρους.
Η θέα των σιωπηλών πέτρινων ερειπίων θεμελιωμένα στην κάθετη βουνοπλαγιά σου κόβει την ανάσα! Το τοπίο γύρω υπέροχο! Η άγρια ομορφιά των καταπράσινων κορυφογραμμών και ο ήχος του ποταμού Ουρουμπάμα σε μαγνητίζει. Αν θέλεις να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία και να εξερευνήσεις το άγνωστο, τότε η αινιγματική χαμένη πόλη του Μάτσου Πίτσου, πρέπει να είναι στην λίστα για το επόμενο σου ταξίδι σου. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως τα ταξίδια εκτός από τις απαράμιλλες ομορφιές που έχουν να σου προσφέρουν, μερικά από αυτά θα σε κάνουν και καλύτερο άνθρωπο.
Πηγές άρθρου :
1.travelstories.gr
2. el.wikipedi.org
3.worldpartytraveller.com