Από την λαξευμένη κόκκινη πόλη της Πέτρας μέχρι το θαύμα της Ερυθράς Θάλασσας και τη θέαση της σελήνης στην απέραντη έρημο με τους Βεδουίνους, η Ιορδανία είναι γεμάτη με ανατολίτικες γεύσεις, αρώματα και νέες εμπειρίες. Ο ανατολίτικος πολιτισμός συμπλέκεται μεγαλειωδώς με τα επιβλητικά ελληνιστικά, ρωμαϊκά βυζαντινά απομεινάρια, συνθέτοντας την εικόνα μιας χώρας με μακραίωνο ιστορικό παρελθόν.
Αμμάν, η εξελιγμένη πρωτεύουσα
Η σύγχρονη αραβική μητρόπολη του Αμμάν αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη πόλη στην Ιορδανία. Η πόλη της λευκής πέτρας, όπως είναι γνωστή, είναι ένας τόπος γοητευτικών αντιθέσεων με χρωματιστά παζάρια, πολυτελή εμπορικά κέντρα, καταπράσινα προάστια και μουσεία με σπάνιους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Εδώ το παλιό συναντά το νέο. Το Αμμάν χωρίζεται σε επτά ζώνες και έχει δύο διαφορετικά κέντρα, το παλιό και το νέο. Το νέο κέντρο χαρακτηρίζεται από ψηλά γυάλινα κτήρια, επιβλητικές λεωφόρους, σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια κάθε κατηγορίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύβουο και χαοτικό. Εν αντιθέσει, το παλιό, πέρα από τα ρωμαϊκά ανάκτορα δεν έχει να επιδείξει κάτι περισσότερο. Μια βόλτα στην Ακρόπολη, το ρωμαϊκό θέατρο και το Ίδρυμα Αραβικής Τέχνης κρίνεται επιτακτική. Μια μέρα στην πρωτεύουσα αρκεί, για να την γνωρίσεις.
Έρημος Wadi Rum
Στη νότια πλευρά της Ιορδανίας βρίσκεται η έρημος του Wadi Rum. Η «Κοιλάδα της Σελήνης» αποτελεί ένα μέρος απόκοσμης και άγριας ομορφιάς, με κόκκινη άμμο και βραχώδη υψώματα σμιλεμένα από ανεμοθύελλες. Ο Λόρενς της Αραβίας χρησιμοποίησε την έρημο ως ορμητήριό του, αποτέλεσε το λίκνο της αραβικής επανάστασης του 1916, και έγραψε το διάσημο «Οι επτά στύλοι της σοφίας». Μοναδική εμπειρία αποτελεί η διαμονή τη νύχτα στην έρημο σε βεδουίνικες σκηνές, καθώς και το παιχνίδισμα του ηλίου, η ανατολή και η δύση του, στο αχανές τοπίο της ερήμου. Πεζοπορία, αναρρίχηση και Sand Board είναι μερικές από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που θα μπορούσατε να ζήσετε στην έρημο.
Πέτρα, η αρχή των όλων
Κρυμμένη στους βράχους ενός φαραγγιού, πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, από τον 3ο αι. π.Χ. η μεγαλειώδης πόλη της αραβικής φυλής των Ναβαταίων καθηλώνει τον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Η κορυφαία στιγμή, όμως, ολάκερου του ταξιδιού είναι όταν ανάμεσα από τους δύο θηριώδεις βράχους ξεπροβάλει το θαυμαστό Θησαυροφυλάκιο (Al Khazneh) με τις κολόνες, τα αγάλματα και τις τεράστιες αίθουσές του. Το μήκος του φαραγγιού είναι αρκετά μεγάλο, αλλά για όσους δεν αντέχουν το περπάτημα υπάρχουν οι εναλλακτικές των καμηλών, των αμαξών και των αλόγων. Οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες, οπότε μη φοβηθείτε το παζάρεμα. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν το επισκεφθείτε βράδυ, όταν φωταγωγείται μόνο με κεριά.
Νεκρά Θάλασσα. Νερό και αλάτι σε δυσανάλογη ποσότητα
Η Νεκρά Θάλασσα ανταποκρίνεται κατά το ήμισυ στο όνομά της, καθώς ονομάζεται «νεκρή», λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε αλάτι. (περίπου 40%) Εκεί οφείλεται ουσιαστικά και η μη ανάπτυξη κανενός είδους θαλάσσιας ζωής. Ωστόσο, δεν πρόκειται για θάλασσα, αλλά αντίθετα για μια τεράστια λίμνη και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο της Ιορδανίας στη θάλασσα. Το νερό εδώ είναι ζεστό, το δέρμα τσούζει από το αλάτι και το σώμα επιπλέει λόγω της άνωσης που προκαλεί η μεγάλη περιεκτικότητα του αλατιού. Ο ολόμαυρος άργιλος έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και αποτελεί βάση για πολλά καλλυντικά στην Ιορδανία. Προσοχή! Μην αγνοήσετε τις πινακίδες που σας αποτρέπουν από το να βουτήξετε το κεφάλι στη θάλασσα. Το τσούξιμο στα μάτια θα είναι ανυπόφορο.
Μάνταμπα
Η πόλη των ψηφιδωτών σχετίζεται με το θρησκευτικό κομμάτι του ταξιδιού. Στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το περίφημο επιδαπέδιο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον χάρτη των Αγίων Τόπων, το οποίο χρονολογείται το 565 μ.Χ. Εκεί βρίσκονται το Βαπτιστήριο του Χριστού και ο Ιορδάνης ποταμός, που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ιορδανίας και Ισραήλ.
Φαγητό
Τα βασικά στοιχεία της ιορδανικής κουζίνας είναι το κρέας, κυρίως το αρνί, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, ενώ το χοιρινό απαγορεύεται αυστηρά από το Κοράνι. Σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζεται από πικάντικες γεύσεις και πλούσια αρώματα. Το τυπικό παραδοσιακό πιάτο της Ιορδανίας είναι το zarb, που αποτελείται από κρέας και λαχανικά ψημένα σε φούρνους μέσα στην άμμο. Επιπρόσθετα, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο mansaf. Αρνί δηλαδή μαγειρεμένο σε γιαούρτι πάνω σε ένα στρώμα από πιλάφι με ξηρούς καρπούς.
Πότε: Οι καλύτερες εποχές, για να επισκεφτείτε την Ιορδανία είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι μέρες είναι πιο δροσερές και η ζέστη υποφερτή.
Έγγραφα: Για να ταξιδέψετε στη, Ιορδανία της Μέσης Ανατολής χρειάζεστε απαραίτητα διαβατήριο. Καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει να εκδώσετε το Jordan pass, το οποίο κοστίζει 70 jod (περίπου 90 ευρώ) και σας εξασφαλίζει τη visa, το αντίτιμο για μια μέρα στην Πετρα και δωρεάν εισόδους σε πολλά μουσεία της χώρας.
Budget: Χωρίς άσκοπες σπατάλες και φαγητό σε εστιατόρια με χαμηλό κόστος το ταξίδι θα σας κοστίσει περίπου 350-400 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων. Τα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα ξεκινούν από 60 ευρώ.
Tip: Προσπαθήστε να πετύχετε το καλύτερο με τα λιγότερα χρήματα. Το παζάρεμα είναι σύνηθες στην Ιορδανία και ο καλύτερος τρόπος, για να εξοικονομήσετε χρήματα.
Extra Tip: Οι Ιορδανοί είναι ευχάριστοι, αξιοπρεπείς και χαμογελαστοί, αλλά τα ήθη και οι συνήθειες τους διαφέρουν παρασάγγας από τα δυτικά πρότυπα. Το πιο συντηρητικό ντύσιμο θα αποτρέψει τα αδιάκριτα βλέμματα και δε θα σας κάνει να αισθανθείτε αμηχανία.