Peleș Castle: Το μαγευτικό κάστρο της Ρουμανίας

Εισαγωγικά

Κτισμένο ανάμεσα στο 1873 και στο 1883, στην ορεινή μικρή πόλη Σινάια της Ρουμανίας, δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής το Peleș Castle αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη των Βαλκανίων.

Το 1883 ολοκληρώθηκε από το βασιλιά Carol I, ενώ το κάστρο λειτουργούσε ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας μέχρι το 1947.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα 160 συνολικά δωμάτια του κάστρου ξεχωρίζουν τα φορτωμένα με πολυελαίους  κρύσταλλα Murano, πορσελάνες Σεβρών, ενώ οι τοίχοι είναι ντυμένοι με δέρμα από την Cordoba και τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από γερμανικό γυαλί, υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, το κάστρο Peles ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό κάστρο που φωτιζόταν από  ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από το εργοστάσιο του κάστρου.

Το κάστρο αντλεί το όνομά του από τον γειτονικό ποταμό Peles, ο οποίος περνάει ακριβώς από την αυλή και η πρώτη προβολή ταινιών στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε το 1906 στο αίθουσα θεάτρου του κάστρου.

Πως θα φτάσεις εκεί…

Το Castelul Peles βρίσκεται στο Sinaia (44 χιλιόμετρα από το Brasov και 122 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι) και μπορεί κανείς να επιλέξει μεταξύ του ευρωπαϊκού δρόμου E60 και της εθνικής οδού DN1.

Όσον αφορά το σιδηρόδρομο, υπάρχουν πολλά τρένα που πηγαίνουν από το Ploiesti στην Valea Prahovei (κοιλάδα Prahova), και το Sinaia Resort είναι ένας από τους προορισμούς.

Οι επισκέπτες λαμβάνουν εκτεταμένη περιήγηση στα δωμάτια στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, με οδηγό σε πέντε ξένες γλώσσες. Το Νοέμβριο, το Castelul Peles (το Κάστρο του Peles) είναι κλειστό για γενικό καθαρισμό.

 

 

Castles and Fortresses of Romania: Sinaia, Peles Castle
Τα έπιπλα στο Δωμάτιο Μουσικής είναι χαραγμένα από ξύλο τικ, ένα δώρο στον βασιλιά Κάρολου Ι από τον Μαχαραγιά της Καπουρτάλας στην Ινδία, ενώ χειροποίητα μεταξωτά κεντήματα κοσμούν την οροφή και τα τείχη του τουρκικού σαλονιού. Οι τοιχογραφίες και οι διακοσμητικές τοιχογραφίες στην αίθουσα του θεάτρου σχεδιάστηκαν από τους διάσημους αυστριακούς καλλιτέχνες Gustav Klimt και Frantz Matsch. Πάνω από 4.000 ευρωπαϊκά και ανατολίτικα κομμάτια που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα εμφανίζονται στο οπλοστάσιο.

Πολύτιμες συλλογές του κάστρου…

Peles Castle
Είσοδος του κάστρου

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το κάστρο διαθέτει 170 δωμάτια, εκ των οποίων μόνο 10 μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες και φιλοξενούν διάφορες συλλογές ζωγραφικής, γλυπτών, θωρακισμένων, χαλιών, επίπλων, ταπετσαριών, αγαλμάτων, αγγειοπλαστών, χρυσού, ασημιού και πιάτων. Η αίθουσα εισόδου είναι μαγευτική, με γλυπτά από ξύλο καρυδιάς, καλυμμένα με ανάγλυφα και αγαλματίδια.

Διαβάστε επίσης  Μη περιμένεις την άνοιξη, δημιούργησε την!

Η κινητή γυάλινη οροφή, φωτιζόμενη από ηλεκτρικό κινητήρα ή χειροκίνητο σύστημα, αποτελούσε ένα εκπληκτικό στοιχείο για τους επισκέπτες του βασιλιά, οι οποίοι θα μπορούσαν να θαυμάσουν τον ουρανό τις καλοκαιρινές νύχτες χωρίς σύννεφα. Τα δωμάτια που περιλαμβάνονται στο τουριστικό κύκλωμα έχουν υποδηλωτικά ονόματα, όπως το Sala Maura (το Μαυριτανικό Σαλόνι), το Δωμάτιο Φλωρεντίας, το Δωμάτιο των Στηλών, το Δωμάτιο Μουσικής και το Οπλοστάσιο.

Η βασιλική βιβλιοθήκη προσελκύει ιδιαίτερα όσους ενδιαφέρονται για σπάνια βιβλία, με δερμάτινα καλύμματα χαραγμένα με χρυσά γράμματα. Υπάρχει σημείο έλξης ακόμη και για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύμπαν των βιβλίων, δηλαδή τη μυστική πόρτα, έναν τρόπο πρόσβασης πίσω από ένα ράφι βιβλίου μέσω του οποίου ο βασιλιάς θα μπορούσε να βρεθεί σε διάφορα δωμάτια του Κάστρου.

Peles Castle
Τα οπλοστάσια

 

Τα οπλοστάσια, τα οποία είχαν τοποθετηθεί μεταξύ 1903 και 1906, στεγάζουν περισσότερα από 4000 ευρωπαϊκά και ανατολικά κομμάτια από τον 14ο και 17ο αιώνα. Τα πιο πολύτιμα θεωρούνται τα γερμανικά όπλα από τον 16ο και τον 17ο αιώνα και μια πλήρης πανοπλία για άλογο και ιππότη, μοναδική στη Ρουμανία. Η αίθουσα μουσικής έγινε ένα μουσικό σαλιγκάρι στην επιθυμία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τα έπιπλα από αυτό το δωμάτιο ήταν ένα δώρο από το Μαχαραγιά της Καπουρτάλας.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η Αίθουσα Συναυλιών, όπου μπορεί κανείς να βρει μια λαμπάδα από το 1621 στην Αμβέρσα, ένα πιάνο Bluthner με κάθετη ουρά και ένα όργανο Rieger με δύο πληκτρολόγια.

Η αυτοκρατορική σουίτα διευθετήθηκε επίσης το 1906, για τον αυστριακό ουγγρικό αυτοκράτορα Φραντς Ιωσήφ, που προσκλήθηκε στην τελετή του βασιλιά Carol I για τα 40 χρόνια βασιλείας.

Διαβάστε επίσης  Game of Thrones tour: Ένα ταξίδι από πάγο και φωτιά
Peles Castle
Αίθουσα Συναυλιών

Άλλα δωμάτια που προσφέρουν στους τουρίστες διάφορες εκπλήξεις είναι: η αίθουσα του Συμβουλίου, η οποία μοιάζει με ένα από τα δωμάτια του δημάρχου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Το γραφείο εργασίας όπου υπάρχει ένα επιβλητικό τραπέζι γραφής και ένα γραφείο ακροατηρίου. Η τραπεζαρία, όπου υπάρχουν μερικά πολύτιμα κομμάτια από ασήμι, βρίσκεται στον πρώτο όροφο και διαθέτει ρουστίκ, Briton έπιπλα από τον 18ο αιώνα. Το τουρκικό σαλόνι που στεγάζει μια συλλογή από τούρκικα και περσικά μπρούτζινα αγγεία.

 

Η κρεβατοκάμαρα που φωτίζεται από έναν πολυέλαιο κρύσταλλο Bohemia. Τα βαμμένα ποτήρια από το κάστρο Peles αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν μεταξύ 1883 και 1914, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν από την Ελβετία και τη Γερμανία και χρονολογούνται από τον 15ο και τον 17ο αιώνα. Το κάστρο διαθέτει επίσης επτά βεράντες διακοσμημένες με πέτρινα γλυπτά, σιντριβάνια και διακοσμητικά δοχεία από μάρμαρο Carrara.

Peles Castle
Τραπεζαρία

Μετά το κάστρο του Bran, το κάστρο Peles θεωρείται το δεύτερο πιο επισκέψιμο μουσείο στη Ρουμανία, καθώς, μόνο το 2006 υπήρχαν πάνω από 250.000 επισκέπτες, από όλο τον κόσμο.

Αν και προσωπική ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας, το κάστρο Peleş εθνικοποιήθηκε αφού ο βασιλιάς Μιχαήλ αποκήρυξε και άφησε τη χώρα μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση που κυριαρχείται από κομμουνιστές. Το 1997 το κάστρο επέστρεψε στη βασιλική οικογένεια μετά από μια μακρά δικαστική υπόθεση που ολοκληρώθηκε το 2007. Ωστόσο, ο πρώην βασιλιάς εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει το κάστρο να φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Peles, καθώς και να χρησιμοποιείται περιστασιακά για τις τελετές που διοργανώνει η βασιλική οικογένεια.

Εξερευνώντας την περιοχή γύρω από το κάστρο…

Ο βασιλιάς Φερδινάνδος, ο οποίος διαδέχτηκε την Κάρολο Ι, ανέθεσε στο κοντινό Κάστρο Pelisor ένα μικρότερο art nouveau-style. Τα 70 δωμάτια του Pelisor διαθέτουν μια μοναδική συλλογή από βιενέζικα έπιπλα από το τέλος του αιώνα και γυάλινα σκεύη Tiffany και Lalique.

Διαβάστε επίσης  Λόγοι για να ταξιδέψεις.. τώρα!

Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε στην πόλη το μοναστήρι Sinaia, που ιδρύθηκε από τον πρίγκηπα Mihai Cantacuzino το 1695, καθώς το όνομά του προήλθε από τη μεγάλη Μονή του Σινά. Το μοναστήρι υπηρέτησε ως κατοικία της βασιλικής οικογένειας μέχρι την κατασκευή του Κάστρου του Peles και τώρα φιλοξενεί ένα μοναστήρι.

Επίσης, στο Sinaia, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, και οι γύρω πόλεις Busteni, Azuga και Predeal παρέχουν πολλές εγκαταστάσεις για όσους είναι λάτρεις των extreme διακοπών- από μονοπάτια για σκι και πεζοπορία μέχρι θέατρα άγριας φύσης.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με την ξενάγηση του κάστρου Peles:

http://www.youtube.com/watch?v=gRgFU2k7oKM

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.