Πράγα, η παραμυθένια πόλη του χειμώνα

Η Πράγα έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ευρώπης. Η πόλη του Κάφκα, ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα, του ζωγράφου Μούχα και πολλών άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων αποτελεί σήμα κατατεθέν της Βορειοκεντρικής Ευρώπης. Μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις, η Πράγα γεμάτη, από ρομαντικές τοποθεσίες δίπλα στον ποταμό,από χαριτωμένες γέφυρες και έναν θαυμάσιο ορίζοντα με μεσαιωνικές εκκλησιές. Η ιστορική παλιά πόλη ακολουθεί ένα σχέδιο που χρονολογείται πριν από 1.000 χρόνια, με αρχαίες πλατείες και εκκλησίες με πλακόστρωτα δρομάκια. Παραμυθένια αρχιτεκτονική, αξέχαστη κλασική μουσική, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, καλό φαγητό και ποτό, είναι λίγα από τα πράγματα που γοητεύουν κάθε επισκέπτη.

Τι θα δείτε

Γέφυρα του Καρόλου

Η Γέφυρα του Καρόλου είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. H γέφυρα  στηρίζεται σε 16 πυλώνες, έχει μήκος 516 μέτρα και διακοσμείται με 30, κυρίως μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, με πιο «διάσημο» αυτό του Αγίου Ιωάννη του Nepomuk, τα οποία χρονολογούνται από το 1700. Τα πρωτότυπα αγάλματα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο και έχουν αντικατασταθεί με αντίγραφα, τα οποία είναι εξίσου επιβλητικά. Διασχίζοντας την γέφυρα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα ρομαντικό και ξεχωριστό περίπατο καθώς πλανόδιοι μικροπωλητές, μουσικοί και ζωγράφοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της ολοκληρώνοντας την πανέμορφη εικόνα.

Κάστρο της Πράγας

Το Κάστρο της Πράγας είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό συγκρότημα στην Ευρώπη και η αρχαιότερη έδρα των Τσέχων βασιλέων. Σήμερα αποτελεί έδρα του προέδρου της Τσέχικης Δημοκρατίας καθώς και ιστορικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Tο μνημειακό συγκρότημα εκτείνεται σε μήκος 570 μέτρων και αποτελείται από παλάτια, εκκλησίες, οχυρωματικά τείχη, παλιές κατοικίες κ.ά. Εδώ βρίσκεται το παλιό ανάκτορο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Tίτου που είναι διακοσμημένος με περίτεχνες τοιχογραφίες, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου και το Χρυσό Σοκάκι. Διακριτικά χωμένο μέσα στα τείχη του κάστρου, το Χρυσό Σοκάκι αποτελούσε κάποτε την έδρα των αλχημιστών.

Διαβάστε επίσης  Εναλλακτική απόδραση σε παραθαλάσσιες πόλεις της Αγγλίας

Λόφος Πετρίν

Σε απόσταση αναπνοής από το Κάστρο της Πράγας, βρίσκεται ο Λόφος Πετρίν που είναι ιδανικός για ένα περίπατο μακριά από το συνωστισμό των τουριστών. Αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους ρομαντικούς και με υπέροχη θέα στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Μέχρι το τριακονταετή πόλεμο υπήρχαν εδώ αμπέλια και λαχανόκηποι, που σταδιακά αντικαταστάθηκαν από δημοτικούς οπωρώνες. Τον λόφο μπορεί να τον ανέβει κανείς με το επίγειο τελεφερίκ και να απολαύσει το κατήφορο για να επιστρέψει περπατώντας στο Μικρό Μέρος. Στον λόφο κυριαρχεί το παρατηρητήριο Petrin, μια μεταλλική κατασκευή του 1891, απομίμηση του πύργου του Άιφελ, (πέντε φορές μικρότερη). Κάνοντας βόλτα στον λόφο, θα εντυπωσιαστείτε επίσης από τα τελευταία απομεινάρια των Τειχών του λοιμού. Τον 14ο αιώνα διέταξε ο Κάρολος Δ’ να κτιστούν τα τείχη, ώστε να δώσει μεροκάματα στους άπορους και άνεργους και με αυτό τον τρόπο να τους γλυτώσει από λιμοκτονία – εξού και το όνομα.

Το Αστρονομικό Ρολόι

Το Αστρονομικό Ρολόι είναι αναμφίβολα το πιο θαυμαστό αξιοθέατο της Πράγας. Πρωτολειτούργησε το 1410. Είναι το παλαιότερο αστρονομικό ρολόι τον κόσμο, που είναι ακόμη σε λειτουργία. Φανταστείτε, πόσα ζευγάρια ματιών διάβασαν από τότε την ώρα, πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν την «παρέλαση των αποστόλων» και άκουσαν τον πετεινό. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι γύρω από το αστρονομικό ρολόι της Πράγας. Ένας από αυτούς λέει ότι το κατασκεύασε κάποιος αρχιτεχνίτης ονόματι Χανούς. Αυτό το αριστούργημα ήταν τόσο ξεχωριστό ώστε οι αρχές της πόλης φοβήθηκαν μήπως κατασκευάσει παρόμοια ρολόγια σε άλλα μέρη, πράγμα που θα μείωνε την αίγλη της Πράγας. Για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, πλήρωσαν κάποιους άντρες να επιτεθούν στον αρχιτεχνίτη Χανούς και να τον τυφλώσουν. Ο θρύλος καταλήγει λέγοντας ότι ο Χανούς κατάφερε να φτάσει ετοιμοθάνατος στους τροχούς του ρολογιού και να το καταστρέψει.

Διαβάστε επίσης  Ανοιξιάτικη νησιωτική απόδραση στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Ευτυχώς, όλα αυτά δεν είναι παρά ένα παραμύθι. Αλλά ο Χανούς ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ένας ωρολογοποιός που έζησε στην Πράγα από το 1475 ως το 1497. Επί πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτός κατασκεύασε το αστρονομικό ρολόι. Εντούτοις, πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο Μίκουλας του Καντάν κατασκεύασε το ρολόι παλιότερα, το 1410. Ο Χανούς το ανακατασκεύασε το 1490. Από το 16ο αιώνα, ο μηχανισμός χρονομέτρησης έχει επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί αρκετές φορές. Ωστόσο, αφότου ανακατασκευάστηκε το 1865, τα περισσότερα εξαρτήματά του έχουν παραμείνει τα ίδια.

“Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζουμε την Πράγα ως ένα από τα ομορφότερα μέρη της Γης. Ελάχιστες πόλεις διαθέτουν τέτοια ιστορία, τέτοια ατμόσφαιρα, τόσο καταπληκτική τέχνη και αρχιτεκτονική υπεροχή” 

 

 

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση