Ένας ακόμη ιδανικός προορισμός , σε κοντινή απόσταση απο την Αθήνα που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ένα τριήμερο, είναι η Σπάρτη. Η Σπάρτη είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου και ανήκει στο Νομό Λακωνίας. Έχει πολλές ομορφιές σαν τόπος, καθώς συνδυάζει στην κυριολεξία βουνό και θάλασσα.
Έχει πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκους και είναι χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Λέγεται ότι ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που χαράχτηκε με πολεοδομικό σχέδιο. Είναι η μοναδική πόλη μέσα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο που δεν συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο με τις υπόλοιπες. Επικοινωνεί όμως, οδικά με Καλαμάτα και Τρίπολη, ενώ διαθέτει και μικρό αεροδρόμιο.
Ιστορικά γεγονότα:
Γενικότερα, η ιστορία της Σπάρτης είναι πολύ μεγάλη τόσο στην αρχαιότητα, στο Μεσαίωνα, αλλά και στη νεότερη εποχή. Αξίζει να θυμηθούμε την αναφορά του ποιητή Ομήρου στα έπη του στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, πως η Σπάρτη είναι ένα από τα ισχυρότερα μυκηναϊκά Βασιλιά της χώρας στην εποχή του Μενέλαου (αδερφό του βασιλιά Αγαμέμνονα των Μυκηνών την περίοδο πριν από τον Τρωικό Πόλεμο).
Επίσης, στους περσικούς πολέμους, οι Σπαρτιάτες δεν πήραν μέρος στη μάχη Μαραθώνα. Κομμάτι αναπόσπαστο στην ιστορία της Σπάρτης αποτελεί, η θυσία των 300 του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων στο στενό Θερμοπυλών το 480 π.χ. Θα γινόταν το συγκλονιστικότερο γεγονός αυτής της περιόδου , καθώς οι Σπαρτιάτες έπεσαν υπακούοντας στον άγραφο νόμο που ορίζει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης .
Η Αθήνα ισχυροποιήθηκε πολύ κάτω από την ηγεσία του Περικλή και αποφάσισε με τη σειρά της να κάνει μία πολιτική συμμαχία, έτσι ώστε να κηρύξει πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος, από τον ιστορικό Θουκυδίδη, είχε διάρκεια από 431 μέχρι το 404 π.Χ.
Τι μπορώ να κάνω στην Σπάρτη;
Σαν αξιοθέατα στην πόλη της Σπάρτης, αξίζει κανείς να δει το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, όπου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Σπάρτης. Εκεί βρισκόταν και ο συνοικισμός των λιμνών, που ήταν το πιο σημαντικό Ιερό της Σπάρτης κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σπάρτης, είναι αδιαμφισβήτητα ο τάφος του Λεωνίδα. Βρίσκεται στις παρυφές της Ακρόπολης της Σπάρτης και στα βόρεια της σημερινής πόλης. Εκεί σώζονται τα ερείπια ενός ιδιόμορφου οικοδομήματος του Λεωνιδίου, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, θεωρείται ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Λεωνίδα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα οστά του μεταφέρθηκαν από τις Θερμοπύλες και τάφηκαν βορειότερα, κοντά στο θέατρο. Στην ίδια περιοχή, στο τέρμα της λεωφόρου Κ. Παλαιολόγου και μπροστά στο Εθνικό Στάδιο υπάρχει το άγαλμα του Λεωνίδα, έργο του Φαληρέα που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων βρίσκεται ο Μυστράς. Μισή ώρα απο την Σπάρτη είναι η Μάνη, ενώ η Μονεμβασιά έχει απόσταση μία ώρα, η ομορφιά όμως που θα συναντήσει κανείς αξίζει τον κόπο.
Τέλος, στο κεντρικό κομμάτι της πόλης και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία, μπορεί κανείς να εντυπωσιαστεί από το επιβλητικό νεοκλασικό της Σπάρτης, το Δημαρχείο που εγκαινιάστηκε το 1909 και φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Κατσαρού. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία, ενώ στις Καμάρες των Δρόμων εμπορικά καταστήματα.
Πώς θα πάω στην Σπάρτη ;
Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 240 χιλιόμετρα. Έχει διάρκεια δηλαδή περίπου δύο ώρες και τριάντα λεπτά. Το κόστος είναι περίπου εξήντα ευρώ. Σημαντικό ρόλο παίζει τι αυτοκίνητο έχει ο καθένας, κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για χαμηλότερο κόστος στην βενζίνη.
Τι αξίζει να γνωρίζω για την Σπάρτη ;
Η πόλη δεν έχει φανάρια οπότε δεν έχει και κίνηση. Οι οδηγοί σέβονται πάρα πολύ τους πεζούς, μόλις πατήσουν το πόδι τους σε μία διάβαση, όλα τα αμάξια σταματάνε. Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στους δύο κεντρικούς δρόμους, Παλαιολόγου και Λυκούργου, καθώς και γύρω από την κεντρική πλατεία.
Η πόλη προσφέρει πληθώρα επιλογών. Για παράδειγμα, το χωριό Πηγές με τα τρεχούμενα νερά των πηγών της Κεραμωτής αποτελούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Στην Σπάρτη βρίσκονται και δύο από τα εννέα αγάλματα των Καρυάτιδων, η Ουρανία και η Θάλεια. Πρόκειται για δύο από τα βασικά αγάλματα, τα οποία κοσμούσαν την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου.
Τι δεν πρέπει να χάσω με τίποτα;
Αν επισκεφθεί κανείς την Σπάρτη τον μήνα Σεπτέμβριο, τότε είναι μία ευκαιρία να συναντήσει την Σπαρτακιάδα (ποδηλατικός αγώνας), που ξεκίνησε το 1988 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Σεπτέμβρη. Συμμετέχουν όλο και περισσότεροι αθλητές, από όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας έχει έναρξη από το Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας και μετά από διαδρομή 256 χιλιομέτρων, δηλαδή Αθήνα-Κόρινθο-Άργος-Αχλαδόκαμπος-Αργολίδα-Τρίπολη-Αρκαδία και Σπάρτη, οι αθλητές τερματίζουν στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.
Τον μήνα Σεπτέμβριο, λαμβάνει χώρα επίσης και το Σπάρταθλον (ιστορικός υπερμαραθώνιος). Είναι από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως. Φέτος θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου.
Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω ;
Οι δίπλες αποτελούν ξεχωριστό έδεσμα όχι μόνο στην Σπάρτη αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Τα παραδοσιακά ζυμαρικά επίσης (όπως ο γλυκός και ξινός τραχανάς και χυλοπίτες), με τον ιδιαίτερο τρόπο που τα αποξηραίνουν και με τις τοπικές ύλες να συμβάλουν στην παραγωγή τους. Στην Μάνη πολύ γνωστό πιάτο είναι το σύγκλινο, τοπικό παστό χοιρινό κρέας. Τέλος, τα αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς είναι ένα γλύκισμα που αξίζει να δοκιμάσεις.