Ειρωνεία και τηλεόραση: 5 σατιρικές εκπομπές που πρέπει να δεις

Ειρωνεία: Ως τρόπος σχολιασμού και αντίδρασης στον κυρίαρχο λόγο, σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο. Κι αν στον 21ο αιώνα της Δύσης το γέλιο και η σάτιρα θεωρούνται δεδομένα, χρειάστηκαν αιώνες αγώνων για την ελευθερία του λόγου και την αλλαγή συνείδησης.

[punica-heading-pattern style=”h2″]Σύντομη, πολύ σύντομη, ιστορική αναδρομή[/punica-heading-pattern] Η ειρωνεία μάς είναι αρχικά γνωστή ως η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη. Η λεγόμενη Σωκρατική ειρωνεία δήλωνε την προσποιητή άγνοια του φιλοσόφου, με σκοπό την σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας από την μεριά του συνομιλητή. Φιλτραρίστηκε μέσα από την φιλοσοφία των Στωικών και των Κυνικών και διασώθηκε ακόμα και στις σκοτεινές μέρες του Μεσσαίωνα κυρίως από το λαϊκό θέατρο. Επανεμφανίστηκε δυναμικά ως λογοτεχνικό σχήμα και μέσο έκφρασης μόλις κατά την περίοδο του Ρομαντισμού στην ποίηση, το θέατρο και την αρθογραφία.

Η παρουσία της ειρωνείας καταδήλωσε την ανάδειξη του σύχρονου ανθρώπου, που αποκτά όλο και περισσότερη αυτο-συνειδησία. Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλλε και η Μεταρρύθμιση του Λούθηρου αιώνες νωρίτερα, αμφισβητώντας την κοσμική εξουσία του Πάπα, στρέφοντας τον άνθρωπο προς τον εαυτό του. Στην ακραία της μορφή η ειρωνεία συναντάται στις μέρες μας ως κυνισμός, ακόμα και ως ναρκισισμός. Έτσι από γλωσσικό σχήμα έγινε τρόπος έκφρασης κι έπειτα τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς.

Φυσικά εισχώρησε σε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, διακριτικά και ύπουλα, ροκανίζοντας τα θεμέλια του κυρίαρχου λόγου. Ίσως γι αυτό όταν ο Guy Debord, ένας αναρχικός και ο ίδιος,  έγραφε το 1967 το εμβληματικό βιβλίο του Η Κοινωνία του Θεάματος δεν φαντάστηκε πως στις νανουριστικές ιδιότητες των οπτικοακουστικών πυροτεχνημάτων υπάρχει αντίδοτο. Γιατί όπως κάθε ανατρεπτικό κίνημα, έτσι και η ειρωνεία πρέπει να δρα παρασκηνιακά. Πρέπει να γίνει σάτιρα. Να χρησιμοποιεί δηλαδή τα μέσα του καθεστικότος συστήματος και λόγου διαστρεβλωτικά και παραμορφωτικά, να τα στρέφει εναντίον τους. Όπως ήταν αναμενόμενο η ειρωνεία, και δη η σάτιρα, δεν άργησαν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα σύγχρονα μέσα του δημόσιου χώρου: τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα εικαστικά, τη διαφήμιση.

Διαβάστε επίσης  Ep.01-Glee: Η σειρά που μας έμαθε να αγαπάμε το διαφορετικό

[punica-heading-pattern style=”h2″]5 σατιρικές εκπομπές που πρέπει να δείτε [/punica-heading-pattern] Και για όσους παραπονιούνται πως η τηλεόραση είναι γεμάτη σκουπίδια και κατασκευασμένες ειδήσεις (και με το δίκιο τους…), έχουμε καλά νέα! Σας προτείνουμε 5 τηλεπτικές σατιρικές εκπομπές που (δεν) λένε τα πράγματα με το όνομά τους!

[punica-heading-pattern style=”h2″]The Late Show with Stephen Colbert[/punica-heading-pattern] O δημοφιλής κωμικός και συγγραφέας με την πολυετή εμπειρία στην τηλεόραση, Stephen Colbert παρουσιάζει ένα υβριδικό talk Show που συνδυάζει σύντομες συνεντέυξεις, ζωντανή μουσική και κωμικά σκετς. Ο Colbert έγινε ευρύτερα γνωστός από την δημοφιλή σειρά του Comedy Central με το καυστικό χιούμορ και την άνετη παρουσία του στο The Colbert Report. Από το 2016 παρουσιάζει τη βραδινή εκπομπή the Late Show στο κανάλι CBS, βασικά αποσπάσματα από την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο επίσημο κανάλι του δικτύου στο youtube. Η εκπομπή έχει φιλοξενήσει -και διασκεδάσει- τα σημαντικότερα πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως τον Bernie Sanders, την Hillary Clinton και πριν από μία εβδομάδα τον γηραιότατο πλέον πρώην Πρόεδρο Jimmy Carter.

[punica-heading-pattern style=”h2″]Real Time with Bill Maher[/punica-heading-pattern] Ένας ακόμη βετεράνος της τηλεόρασης, και προσωπικά αγαπημένος, παρουσιαστής και συγγραφέας παρουσίαζει το πολιτικό και κωμικό talk show Real Time,  συνδυάζοντς το χιούμορ με την ενημέρωση. ειρωνείαΟ Bill Maher, γνωστός για τις εκπομπές του ήδη από τη δεκαετία του ’90, φιλοξενείται στο δίκτυο του HBO από το 2003 με εκλεκτούς καλεσμένους από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος. Όπως και ο Stephen Colbert, είναι  ιδαίτερα γνωστός για το καυστικό χιουμορ και την ανελέητη σάτιρά του στους αρχικούς μονολόγους του στα όρθια (7-minute stand-up για να συνεννοούμαστε). Εξίσου αγαπητoί στο κοινό είναι οι σύντομοι χιουμοριστικοί  ηθικο-πολιτικοί σχολιασμοί του “μεγάλου είρωνα” με τον τίτλο new rules στο τέλος κάθε εκπομπής του.

Διαβάστε επίσης  Τζίμης Πανούσης : Ένας ταπεινός υπηρέτης του κοινού του !

[punica-heading-pattern style=”h2″]Late Night with Seth Meyer[/punica-heading-pattern] Ο φετινός παρουσιαστής των Oscars, Seth Meyers, φαίνεται να βρίσκεται στα καλύτερά του! Και δικαίως… Γνωστός κυρίως από την συμμετοχή του πίσω και μπροστά από τις κάμερες στο Saturday Night Live, πήρε την σκυτάλη για το Late Night Show του NBC από τον Jimmy Falon μόλις το 2014. Με μία πιο ανάλαφρη διάθεση από τους δύο προαναφερθέντες κωμικούς, και το πλατύ του χαμόγελο, ο Meyers δεν υπολείπεται σε οξυδέρκεια και χιούμορ. Σχολιάζει την επικαιρότητα και τα παράδοξα της πολιτικής ορθότητας σε μία εκπομπή που θυμίζει περισσότερο σοβαροφανές δελτίο ειδήσεων. Ξεχωρίζουμε τα μέρη Seth’s Monologue, A closer Look, Amber Says what και Jokes Seth can’t tell.

[punica-heading-pattern style=”h2″]Ράδιο Αρβύλα[/punica-heading-pattern] Τι να πει κανείς για την ομάδα του Ράδιο Αρβύλα; Εκτός κι αν ζούσατε μοναστικά σε κάποια σπηλιά τα τελευταία 10 χρόνια, γνωρίζετε πολύ καλά τη δομή και το χιούμορ της εκπομπής του ΑΝΤ1. Παρότι το τηλεοπτικό show διήνυσε μία μεγάλη πορεία σε διάκρεια και αλλαγές προγράμματος-τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, καταφέρνει και κρατά ακόμα το μεγάλο και φανατικό κοινό της. Ο Αντώνης Κανάκης ως κεντρικός παρουσιαστής διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια το δυναμισμό του καθώς και την εξαιρετική διαύγεια και συγκρότηση του λόγου του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην συγκεκριμένη εκπομπή δεν έχουν υπάρξει έως τώρα αμήχανες στιγμές και δηλώσεις που να στοιχειώνουν την ιστορία της. Φυσικά δεν πρόκειται για ένα one-man show και κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί την εκπομπή χωρίς τους τρεις συμπαρουσιαστές, Γιάννη Σερβετά, Στάθη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Κιούση. Ο καθένας με την δική του αίσθηση του χιούμορ-περίφημο πλέον είναι το “κρύο ανέκδοτο της ημέρας”-και όλοι με αρκετή δόση ειρωνείας αλλά και αισιοδοξίας, σχολιάζουν άλλοτε με τα σύντομα βίντεο του ΤΟP 10 κι άλλοτε στις συζητήσεις της παλιοπαρέας τους την επικαιρότητα και τα περίεργα της τηλεόρασης.

Διαβάστε επίσης  Ο Δ. Κ. Βυζάντιος της "Βαβυλωνίας"

[punica-heading-pattern style=”h2″]CIRCO[/punica-heading-pattern] Ο Βαγγέλης Περρής είναι από τους λίγους και γνωστούς είρωνες της ελληνικής τηλεόρασης. Έχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια μόνιμος σχολιαστής στο πλευρό του Θέμου Αναστασιάδη στο ΟΛΑ, του δόθηκε η ευκαιρία το 2016 να συμπαρουσιάσει μία εκπομπή συναφούς περιεχομένου και ύφους στο ΣΚΑΪ με την Αθηναϊδα Νέγκα. Το Rodeo με σήμα τον έκπληκτο ταύρο, μετά από την ξαφνική διακοπή του, έγινε Circo και μεταφέρθηκε στο κανάλι του epsilon. Η απογευματινή καθημερινή σατιρική εκπομπή διατήρησε όλα τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα που την έκαναν αγαπητή στο κοινό: τα σύντομα σατιρικά βίντεό της σε θεματικές ενότητες, τους ειρωνικούς, σεναριακά γραμμένους διαλόγους, την Άννα Μαρία Βέλλη πάνω στο τραπέζι των παρουσιαστών, το σκέρτσο τους και φυσικά τα ειρωνικά σχόλια προς τον Μένιο Φουρθιώτη! H εκπομπή Crico, μία από τις εναπομείνασες σατιρικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα της ελευθερίας του λόγου και της δυνατότητας για αρμονική συνύπαρξη ετερόκλητων απόψεων και ποικίλλων προσώπων στα ΜΜΕ. Αν αυτό δεν είναι ο θρίαμβος της ειρωνείας, τότε τι είναι;

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en
Μπλιτς: Το επώδυνο κόστος των γερμανικών βομβαρδισμών

Μπλιτς: Το επώδυνο κόστος των γερμανικών βομβαρδισμών

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος μαινόταν, οι