Ο 63ος Διαγωνισμός της Eurovision ανέδειξε νικητή το Ισραήλ!

Ο 63oς Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision αποτελεί πλέον παρελθόν αναδεικνύοντας μεγάλο νικητή το Ισραήλ με την Netta Barzilai και το τραγούδι Toy. 43 χώρες πήραν μέρος στην φετινή διοργάνωση ενώ στον χθεσινό τελικό διαγωνίστηκαν οι 26 από αυτές. Στον τελικό διαγωνίστηκαν απευθείας οι BIG 5 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) όπως φυσικά και η διοργανώτρια Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα της βραδιάς προέκυψαν από συνδυασμό televoting και ψηφοφορίας των επιτροπών που είχαν οριστεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Παρουσιάστριες

Παρουσιάστριες του σόου οι Catarina Furtado, Silvia Alberto, Filomena Cautela και Daniela Ruah. Οι δύο πρώτες έχουν παρουσιάσει πάμπολλες φορές τον εθνικό τελικό της Πορτογαλίας ενώ η Filomena ήταν στην συνέντευξη τύπου όταν ορίστηκε η πόλη που θα φιλοξενούσε τον διαγωνισμό, δηλαδή η Λισαβόνα. Η αλήθεια είναι ότι οι τέσσερις παρουσιάστριες σαν σύνολο δεν ταίριαζαν μεταξύ τους αλλά ήταν καλύτερες η καθεμία ξεχωριστά. Φωτεινή εξαίρεση η Filomena η οποία με το χιούμορ της και την δυναμικότητά της έσωσε την κατάσταση αλλά και η Catarina με την γλυκιά της παρουσία.

Χαρακτηριστικά της φετινής Eurovision

Δύο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης: α) πολλές χώρες χρησιμοποίησαν την γλώσσα τους μετά την περσινή νίκη του Salvador στα πορτογαλικά και β) ήταν ένας διαγωνισμός γεμάτος μηνύματα. Όσον αφορά το δεύτερο πολλές ήταν οι συμμετοχές που ήθελαν να μεταδώσουν το μήνυμά τους μέσω του θεσμού. Τέτοιες ήταν το νικητήριο Ισραήλ, όπου παρά τον χιουμοριστικό του χαρακτήρα, ήταν σαφές ότι το τραγούδι δημιουργήθηκε για τις προκαταλήψεις που δέχονται πολλές γυναίκες, η Γαλλία όπου αναφερόταν στο μεταναστευτικό πρόβλημα με την μικρή Mercy, η Μάλτα η οποία στον ημιτελικό αναφερόταν στην κατάθλιψη και στο σκοτάδι κι αρκετές άλλες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης  Όταν η κωμωδία συναντά το δράμα: 4 κωμικές σειρές στις οποίες κλάψαμε

Eurovision δίχως παρατράγουδα… δεν γίνεται

Στα παρατράγουδα της διοργάνωσης ήταν η είσοδος ανδρός αγνώστων στοιχείων στην συμμετοχή του Ην. Βασιλείου όπου άρπαξε το μικρόφωνο από την SuRie φωνάζοντας. Η ασφάλεια τον έβγαλε αμέσως έξω με την βία ενώ η καλλιτέχνιδα παρά την ταραχή της συνέχισε να τραγουδά πιο δυναμικά εμφανώς συγκινημένη. Η ίδια δεν δέχτηκε να ερμηνεύσει το κομμάτι της ξανά καθώς συμφώνησε με την ομάδα της ότι αυτή ήταν η στιγμή της στην σκηνή και δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Άλλο ένα παράξενο περιστατικό που είδαμε ήταν ότι ο περσινός νικητής Salvador Sobral σχεδόν “πέταξε” το βραβείο στην φετινή νικήτρια Netta Barzilai αφού της το έδωσε στα γρήγορα κι έφυγε δίχως να την συγχαρεί με ευγένεια για την νίκη της. Ήταν ένα αμήχανο στιγμιότυπο ανάμεσα στους δύο νικητές. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες είχε τοποθετηθεί με όχι και τα καλύτερα λόγια για την φαβορί συμμετοχή Ισραήλ στα πορτογαλικά μέσα χαρακτηρίζοντας την απαίσια. Επιπλέον δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στον διαγωνισμό μετά την περσινή νίκη του.


Οι 26 χώρες του φετινού τελικού της Eurovision σύμφωνα με την σειρά εμφάνισής τους:

01. Ουκρανία
https://youtu.be/lhOuMYtQ94M
02. Ισπανία
Την Ισπανία εκπροσώπησαν οι Alfred και Amaia οι οποίοι κέρδισαν αυτό το δικαίωμα μέσω του talent show Operacion Triunfo. Το τραγούδι είναι στα ισπανικά κι έχει τίτλο Tu Cancion (Το τραγούδι σου). Οι δύο τους εμφανίστηκαν με αρκετά επίσημο ντύσιμο κι έδωσαν μία όμορφη και ρομαντική νότα στην βραδιά.
https://youtu.be/28oMEFgSoyk
03. Σλοβενία
https://youtu.be/fBU0_hfST_o
04. Λιθουανία
https://youtu.be/pPDFhfU25go
05. Aυστρία
https://youtu.be/a8Yvzo1puoE
06. Εσθονία
https://youtu.be/ImawXdXIGd8
07. Nορβηγία
https://youtu.be/N17BdRwOvBA
08. Πορτογαλία
Την διοργανώτρια εκπροσώπησε η Claudia Pascoal, η οποία κέρδισε τον εθνικό τελικό Festival da Cancao με το τραγούδι O Jardim (Ο κήπος). Η καλλιτέχνιδα παρουσίασε την συμμετοχή της πολύ απλά εστιάζοντας στην ερμηνεία του πολύ ήρεμου τραγουδιού της ενώ μαζί της στην σκηνή βρέθηκε αργότερα και η συνθέτρια του κομματιού Isaura η οποία έκανε τα φωνητικά.
https://youtu.be/mHjGbADMcOI
09. Ηνωμένο Βασίλειο
Κερδίζοντας τον εθνικό τελικό Eurovision: You Decide η SuRie κατάφερε να είναι η επόμενη εκπρόσωπος της χώρας με το Storm. Η SuRie είχε πολύ καλή ερμηνεία ενώ στην σκηνή εμφανίστηκε με ένα άσπρο outfit. Πίσω της υπήρχε μία κατασκευή σαν δρόμος με λάμπες στην οποία ανέβαινε ανά διαστήματα.
https://youtu.be/n0ydtXG-tqY
10. Σερβία
https://youtu.be/WRQWQShbPHU
11. Γερμανία
Ο Michael Schulte ήταν ο μεγάλος νικητής του εθνικού τελικού Unser Lied Fur Lissabon με το τραγούδι You Let Me Walk Alone. Το κομμάτι γράφτηκε από τον ίδιο για τον πατέρα του που έχασε σε μικρή ηλικία. Στο background είδαμε φωτογραφίες από πατεράδες με τα παιδιά τους ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν σε εικόνα οι στίχοι του τραγουδιού. Μία συγκινητική συμμετοχή.
https://youtu.be/N4YwSy4Q9k0
12. Αλβανία
https://youtu.be/uyl1b1fVmdU
13. Γαλλία
Την Γαλλία εκπροσωπούν οι Madame Monsieur (Emilie Satt και Jean-Karl Lucas) οι οποίοι κέρδισαν τον εθνικό τελικό Destination Eurovision με το Mercy. Το τραγούδι αγγίζει το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς αφηγείται την πραγματική ιστορία της μικρής Mercy η οποία είναι πρόσφυγας λόγω του πολέμου. Η μητέρα της την γέννησε εν πλω καθώς προσπαθούσε να περάσει στην Ευρώπη αλλά στην πορεία χάθηκαν και οι δύο. Το ντουέτο εμφανίστηκε στα μαύρα ενώ η παρουσίαση τους ήταν αρκετά απλή θέλοντας να περάσουν το μήνυμά τους.
https://youtu.be/vjLuTtUv0Ns
14. Τσεχία
https://youtu.be/w0ZUuQe0shk
15. Δανία
https://youtu.be/c0kP074Mw0k
16. Αυστραλία
https://youtu.be/2BBLTY6T2Ck
17. Φινλανδία
https://youtu.be/hdjiuCUUpPc
18. Βουλγαρία
https://youtu.be/vC-1tdGDFQc
19. Μολδαβία
https://youtu.be/5evrVL1rJPA
20. Σουηδία
https://youtu.be/z101xtUBflU
21. Ουγγαρία
https://youtu.be/p6e1TmYb33w
22. Ισραήλ
https://youtu.be/84LBjXaeKk4
23. Ολλανδία
https://youtu.be/p7jHz5asMs8
24. Ιρλανδία
https://youtu.be/QD1cQ2wZ1dk
25. Κύπρος
https://youtu.be/vyDTbJ4wenY
26. Ιταλία
Την Ιταλία εκπροσώπησαν οι Ermal Meta και Fabrizio Moro η οποία αναδείχθηκαν νικητές του πιο γνωστού ευρωπαϊκού φεστιβάλ San Remo με το τραγούδι Non Mi Avete Fatto Niente (Δεν μου κάνατε τίποτα). Οι δύο τους εμφανίστηκαν πολύ δυναμικοί στην σκηνή και είχαν εξαιρετικές ερμηνείες. Κατά την διάρκεια της ερμηνείας τους εμφανίζονταν στην οθόνη οι στίχοι του τραγουδιού σε διαφορετικές γλώσσες.
https://youtu.be/81M-mp5t8uM

Τα αποτελέσματα του Τελικού:

 1. Ισραήλ: 529 βαθμούς
 2. Κύπρος: 436 βαθμούς
 3. Αυστρία: 342 βαθμούς
 4. Γερμανία: 340 βαθμούς
 5. Ιταλία: 308 βαθμούς
 6. Τσεχία: 281 βαθμούς
 7. Σουηδία: 274 βαθμούς
 8. Εσθονία: 245 βαθμούς
 9. Δανία: 226 βαθμούς
 10. Μολδαβία: 209 βαθμούς
 11. Αλβανία: 184 βαθμούς
 12. Λιθουανία: 181 βαθμούς
 13. Γαλλία: 173 βαθμούς
 14. Βουλγαρία: 166 βαθμούς
 15. Νορβηγία: 144 βαθμούς
 16. Ιρλανδία: 136 βαθμούς
 17. Ουκρανία: 130 βαθμούς
 18. Ολλανδία: 121 βαθμούς
 19. Σερβία: 113 βαθμούς
 20. Αυστραλία: 99 βαθμούς
 21. Ουγγαρία: 93 βαθμούς
 22. Σλοβενία: 64 βαθμούς
 23. Ισπανία: 61 βαθμούς
 24. Ην. Βασίλειο: 48 βαθμούς
 25. Φινλανδία: 46 βαθμούς
 26. Πορτογαλία: 39 βαθμούς
Διαβάστε επίσης  Εσθονία: Eίναι το φετινό φαβορί της Eurovision;

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν διαγωνίστηκε στον Τελικό καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί από τον πρώτο ημιτελικό.

Ραντεβού του χρόνου στον 64ο Διαγωνισμό της Eurovision από το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ!

Πηγές: INFE Greece, INFE Cyprus, Eurovision tv

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Το διάβασμα και η συγγραφή κειμένων είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά μου. Φανατικός σειρών και ταινιών κυρίως ξένων παραγωγών. Επιπλέον με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι για ότι τρέχει στην επικαιρότητα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.