Πόσες φορές δεν έχουμε ευχηθεί να μην τελειώσει μια σειρά που μας αρέσει απίστευτα πολύ; Πόσες φορές δεν ενθουσιαστήκαμε στην ανανέωση μιας αγαπημένης μας σειράς για άλλη μία (ή και περισσότερες) σεζόν; Αυτές οι κατά τα άλλα φυσιολογικές αντιδράσεις πολύ συχνά δημιουργούν υψηλές προσδοκίες που άλλοτε ικανοποιούνται και άλλοτε όχι.
Στο άρθρο αυτό θα μας απασχολήσει η δεύτερη περίπτωση, όπου οι υψηλές προσδοκίες του κοινού συγκεκριμένων σειρών δεν ικανοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε σε 5 σειρές που ενώ ξεκίνησαν με τον πλέον δυναμικό και ενδιαφέροντα τρόπο, κατέληξαν να απογοητεύουν το φανατικό κοινό τους. Κάθε σειρά που «κατάφερε» κάτι τέτοιο αποτελεί μοναδική περίπτωση, το κοινό όμως χαρακτηριστικό μεταξύ τους είναι ένα κράμα «σερνόμενων» πλοκών και βεβιασμένων εξελίξεων.
Όπως κάθε φορά, να σημειώσουμε πως η λίστα αυτή είναι υποκειμενική, αν και τα παράπονα που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί για μερικές από τις παρακάτω σειρές είναι πλέον γενικευμένα:
1.The Walking Dead
Το «The Walking Dead» μας έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές και αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις για όσους αρέσκονται στη δράση και στα ζόμπι. Οι πρώτοι κύκλοι δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως θα μείνουν στην ιστορία των παραγωγών με θέμα τα ζόμπι, δεδομένου ότι από το σενάριο μέχρι τους ηθοποιούς όλα ήταν κοντά στο τέλειο, αν όχι τέλειο.
Μέχρι και το τέλος του 6ου κύκλου το «The Walking Dead» δεν έπαυε να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και καταιγιστικές εξελίξεις, χωρίς να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού. Η ποιότητα της σειράς ήταν αδιαμφισβήτητη, μέχρι να αρχίσει ο 7ος (και πλέον βαρετός) κύκλος. Με την έλευση του Negan ως του απόλυτου «κακού», η σειρά πήρε την κάτω βόλτα με κάποιες προσπάθειες βελτίωσης να σημειώνονται προς το τέλος του 8ου κύκλου τον Απρίλιο.
Παρά τις φιλότιμες αυτές προσπάθειες, το «The Walking Dead» χρειάζεται να ξεφύγει από την «ασφάλεια» που παρέχει η ύπαρξη ενός τόσο προβλέψιμου κακού όπως ο Negan και να δώσει ξανά βάθος στους χαρακτήρες όπως το έκανε στους πρώτους 6 κύκλους.
2.The Vampire Diaries
Μέσα στη γενικευμένη φρενίτιδα για τα βαμπίρ («Twilight», «True Blood»), η σειρά «The Vampire Diaries» αποτέλεσε αγαπημένη επιλογή. Οι 3 πρώτοι κύκλοι της σειράς ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένοι και καλογραμμένοι, με αποτέλεσμα παρά τα κλισέ της να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού. Τα καλά όμως τελείωσαν με το πέρας του 3ου κύκλου, οπότε και άρχισε η «κατηφόρα». Η αρχική σύλληψη (έρωτας 2 βαμπίρ με την ίδια κοπέλα) άρχισε να χωλαίνει και οι παράλληλες ιστορίες δε μπορούσαν να καλύψουν το ότι η αρχική ιστορία είχε αρχίσει να βαλτώνει για τα καλά. Μέσα σε όλα, τα ατελείωτα πέρα-δώθε μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών κούρασαν απίστευτα, με τους σεναριογράφους και παραγωγούς της σειράς να «τραβήξουν» τη σειρά για ακόμη 4 βασανιστικούς κύκλους (συνολικά 8). Το “The Vampire Diaries” ανήκει δικαιωματικά πλέον στις “ατελείωτες” σειρές.
3.Grey’s Anatomy
Το «Grey’s Anatomy» ανήκει στις πλέον “ατελείωτες” σειρές. Ξεκίνησε ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική στον περίπλοκο, εξαντλητικό και συνάμα συναρπαστικό μικρόκοσμο ενός μεγάλου νοσοκομείου στο Seattle των ΗΠΑ. και ταυτιστήκαμε τόσο πολύ με τους πρωταγωνιστές που ήταν κυριολεκτικά σα να τους γνωρίζαμε. Κλάψαμε, γελάσαμε, ερωτευτήκαμε και δουλέψαμε μαζί τους μέσα στους διαδρόμους του (φανταστικού) Seattle Grace Hospital. Μετά από τόσες σεζόν όμως, και αφού ήρθαν τα πάνω-κάτω στη ζωή όλων των αρχικών προσώπων (για όσους επιβίωσαν μετά από τόσα χρόνια), το «Grey’s Anatomy» είναι σα να παρακολουθεί κανείς το ίδιο δράμα σε επανάληψη. Επίσης, οι νέοι χαρακτήρες που έχουν προστεθεί στη σειρά δεν καταφέρνουν να ανασυστήσουν το παλαιό της μεγαλείο, κάτι που επιτείνει την ανάγκη να γραφτεί το τέλος της πριν «βαλτώσει» κι άλλο.
4.True Blood
Ό,τι και να πούμε για τη σειρά αυτή θα είναι λίγο, ειδικά για το φοβερό της καστ και τις απίστευτες σκηνές που μας πρόσφερε. Παρά το γεγονός ότι εμπεριείχε αρκετή βία και σκηνές σεξουαλικές περιεχομένου, αποτέλεσε μια ποιοτική παραγωγή για τους λάτρεις του είδους. Δυστυχώς, η επιτυχία της οδήγησε στην ανούσια παράτασή της για 3 (ή και 4) περιττούς κύκλους, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από υπερβολή και χαλαρό σενάριο. Παρά την γοητεία των πρωταγωνιστών της (ποιος μπορεί να ξεχάσει το βαμπίρ Βίκινγκ Eric Northman;), το «True Blood» έχασε ό,τι είχε κερδίσει στους 3 πρώτους κύκλους του. Έτσι, αντί να γυριστεί ένας 4ος κύκλος για να κλείσει όμορφα και ωραία η σειρά, αυτή συνεχίστηκε για εμπορικούς κυρίως λόγους.
5.The Big Bang Theory
Το αγαπημένο sitcom «The Big Bang Theory», με 4 διασκεδαστικούς geeky επιστήμονες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, παίζεται εδώ και 11 χρόνια. Η επιτυχία που γνώρισε είναι δικαιολογημένη, όμως αυτή οφείλεται αποκλειστικά στα επεισόδια των 7 (με επιείκεια 8) πρώτων κύκλων της σειράς. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά τον 8ο κύκλο τα «αστεία» και οι ατάκες των πρωταγωνιστών δεν δικαιολογούν ούτε στο ελάχιστο το «laugh track» στο βάθος. Οι πλάκες και οι μικρές αντιπαλότητες μεταξύ τους χάσανε τη «νοστιμιά» τους και μοιάζουν στημένες, οι περιπέτειές τους με το γυναικείο φύλο αντικαταστάθηκαν από συζυγικά καβγαδάκια και οι παραξενιές του Sheldon Cooper είναι περισσότερο εκνευριστικές παρά αστείες εδώ και καιρό. Μήπως θα έπρεπε να γραφτεί το τέλος για να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται;
Με λίγα λόγια…
Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και άλλες σειρές στη λίστα αυτή, αλλά έχοντας ολοκληρωμένη προσωπική άποψη για τις 5 προαναφερθείσες προτίμησα να γράψω για αυτές.
Είναι κρίμα να πέφτει η ποιότητα μιας αρχικά ενδιαφέρουσας σειράς για εμπορικούς σκοπούς εκεί που άλλες ποιοτικές σειρές κόβονται για τους ίδιους λόγους. Αποδεδειγμένα λοιπόν ο κόσμος του θεάματος είναι σκληρός και εξουσιάζεται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.