Ξένες σειρές: Μήπως έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκες;

ξένες σειρές

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στο ότι εδώ και μερικά χρόνια ζούμε στη Χρυσή Εποχή της τηλεόρασης! Αμέτρητες ξένες σειρές “βγαίνουν” κάθε χρόνο στον αέρα για όλα τα γούστα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το budget φτάνει τα επίπεδα του εξωφρενικού βλ. Game of Thrones, Sense8 και πολλές άλλες. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, όπου ο τηλεθεατής έχει πληθώρα επιλογών για το τι θα δει , αποζητά κάποιες φορές κάτι το πρωτοποριακό ανάμεσα στο όλο χάος. Μια ξένη σειρά που θα τον “κρατήσει”, θα τον συναρπάσει και θα ανυπομονεί για το κάθε επεισόδιο. Την ανάγκη αυτή του τηλεοπτικού κοινού έχουν αφουγκραστεί τα κανάλια κι οι ψηφιακές πλατφόρμες και γι’ αυτό έχουν αφοσιωθεί στο “κυνήγι” αυτό: να δημιουργήσουν την επόμενη επιτυχία που θα έχει τους τηλεθεατές “καρφωμένους” στις οθόνες τους! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξένων σειρών οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό, συναρπαστικό σενάριο με τον απαραίτητο βαθμό πολυπλοκότητας που θα καταφέρει τον επιθυμητό βαθμό προσήλωσης του κοινού. Και παραδείγματα τέτοια υπάρχουν πολλά τα τελευταία χρόνια! Μήπως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου οι ξένες σειρές έχουν γίνει υπερβολικά πολύπλοκες;

ξένες σειρές

Αρχικά, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι, όταν χαρακτηρίζουμε μια σειρά πολύπλοκη, οφείλεται στο γεγονός ότι έχει ως κυρίαρχο θέμα της την αμφισβήτηση της πραγματικότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ένδοξο Lost και το φιλόδοξο Westworld (του οποίου το δεύτερο κύκλο πρόσφατα αναλύσαμε). Στις δύο σειρές αυτές, η γραμμική αφήγηση έχει “πάρει πόδι” κι ο θεατής μένει διαρκώς με την απορία αν τα όσα βλέπει να διαδραματίζονται αφορούν παρόν, παρελθόν, μέλλον ή ακόμη και κάποια εναλλακτική πραγματικότητα! Από την άλλη, έχουμε ξένες σειρές όπως το Twin Peaks και το The Leftovers οι οποίες βρίθουν συμβολισμών και μεταφορών για τις οποίες χρειάζεται να διαβάσεις επεξηγηματικές αναλύσεις μετά από κάθε επεισόδιο! Ακόμη, και σειρές κινουμένων σχεδίων όπως το Rick and Morty ξεφεύγουν από τις κλασσικές animation σειρές ενηλίκων φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο είδος όπου ο θεατής βλέπει παράλληλα σύμπαντα, ανεξήγητα φαινόμενα και εναλλαγές στο χωροχρόνο που απλά συναρπάζουν.

Διαβάστε επίσης  Black Sails: Ένα λογοτεχνικό αριστούργημα στη μικρή οθόνη!
Advertising

Advertisements
Ad 14

Έτσι, έχουν γίνει πλέον νέο trend στο διαδίκτυο σελίδες που αφιερώνονται στις αναλύσεις επεισοδίων, στις επεξηγήσεις σκηνών ή στην παρουσίαση θεωριών για την κάθε ξένη σειρά. Ορδές από fans “σπάνε το κεφάλι τους” σε forums και σχετικές ιστοσελίδες, ανταλλάσσουν ιδέες, εικασίες και προσπαθούν να βγάλουν άκρη ανάμεσα σε διαφορετικά timelines, μυστηριώδεις χαρακτήρες και περίπλοκα σενάρια που φαίνονται να κατακλύζουν σιγά σιγά τη σύγχρονη τηλεόραση. Και για πολλούς, αυτός είναι κι ο σκοπός. Υπάρχει μια τεράστια μερίδα του τηλεοπτικού κοινού που ζητά να βλέπει τέτοιες σειρές, που προκαλούν σχεδόν πονοκέφαλο κι απαιτούν την αμέριστη προσοχή του τηλεθεατή καθ’ όλη τη διάρκειά τους. Απολαμβάνουν τις περίπλοκες υποθέσεις, την αγωνία τους να βγάλουν συμπεράσματα και σε πολλές περιπτώσεις την επαλήθευση των δικών τους θεωριών σε πολλές ξένες σειρές.

ξένες σειρές

Ωστόσο, γεννιέται σιγά σιγά μια εύλογη απορία: Χρησιμοποιείται πλέον η πολυπλοκότητα ως δείκτης ευφυίας ενός σεναρίου στις ξένες σειρές; Με τις περιπτώσεις διαρκώς να αυξάνονται, είναι πολλά τα δείγματα σειρών όπου, με σκοπό την προσέλκυση των τηλεθεατών που “διψούν” για κάτι τέτοιο, περιπλέκουν τόσο πολύ τις υποθέσεις τους όπου στο τέλος αδυνατείς να βγάλεις νόημα. Οι χαρακτήρες μπλέκονται, η έννοια της πραγματικότητας διαστρεβλώνεται και μένεις εσύ να κοιτάς την οθόνη και να απορείς για το τι τελικά βλέπεις. Και δυστυχώς, υπάρχουν και φορές όπου η περιπλοκότητα ενός σεναρίου ξεφεύγει από τον έλεγχο των σεναριογράφων με αποτέλεσμα να προκύπτουν σεναριακές τρύπες που εν τέλει απομακρύνουν τους τηλεθεατές. Μήπως όλα αυτά αρχίζουν να αποτελούν σταδιακά ένα πρόβλημα στις σύγχρονες ξένες σειρές; Πότε μια σειρά πηγαίνει από το “πανέξυπνη” στο “τρομακτικά πολύπλοκη”;

Διαβάστε επίσης  Netflix: 5+1 ψυχαγωγικές σειρές για όσο "Μένουμε Σπίτι"

Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι όλα τα παραπάνω δεν αφορούν τους πάντες. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που αποφεύγουν τέτοιου είδους ξένες σειρές κι επιλέγουν πιο… “εύπεπτο” υλικό που μοναδικό σκοπό έχει να χαλαρώσει και να διασκεδάσει το θεατή! Για όλους τους άλλους όμως που επιζητούν το κάτι το συγκλονιστικό από μια σειρά, η αναζήτηση έχει γίνει πιο δύσκολη καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μια σειρά με περίτεχνο σενάριο να σε οδηγήσει από το “Τι είδα μόλις τώρα;” στο “Γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου;”!

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε