Unorthodox: Η νέα συνταρακτική σειρά του Netflix

Τη φυγή μιας κοπέλας που, αν και εύθραυστη, επιδεικνύει τρομερό θάρρος απορρίπτοντας ολόκληρο τον μέχρι τώρα κόσμο της, για να διεκδικήσει την ατομική της ελευθερία μάς παρουσιάζει η νέα μίνι σειρά του Netflix «Unorthodox». Το Unorthodox είναι μια αληθινή ιστορία. Έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Unbelievable που είναι επίσης μια ιστορία με τρομερό βάθος που δε γίνεται να μην σου ανακατέψει τα σωθικά.

Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Deborah Feldman «Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots», στο οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει την προσωπική της ιστορία. Ωστόσο η σειρά παρουσιάζει αρκετές διαφορές με το βιβλίο. Η Feldman έχει μεγαλώσει στην κλειστή κοινότητα των χασιδιστών Εβραίων της Νέας Υόρκης, έπειτα έφυγε εκτός Γουίλιαμσμπεργκ (το κέντρο της κοινότητας), με τον άντρα και το παιδί της και τέλος εγκατέλειψε τον άντρα της για μία νέα ζωή στην Γερμανία.

Η Feldman περιγράφει τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσε με διακριτικό τρόπο. Εντούτοις δεν κρατάει μυστικό το πόσο υπέφερε σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της πίστης της οικογένειάς της. Δεν της επιτρεπόταν να είναι ο εαυτός της, να εξερευνήσει την ταυτότητά της και ως γυναίκα στερήθηκε πολλά δικαιώματα.

Unorthodox
Πηγή εικόνας: timesofisrael.com

Το σενάριο της σειράς έγραψαν οι Anna Winger με την Alexa Karolinski και στο ρόλο του σκηνοθέτη η Maria Schrader.

Η υπόθεση του Unorthodox

Η σειρά εστιάζει στη ζωή της Esty Shapiro (Shira Haas), μιας 19χρονης Εβραίας της χασιδικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, την οποία, με μία πολύ δυνατή εισαγωγή στην ιστορία, βλέπουμε να δραπετεύει από την ζωή της και να μετακομίζει στη Γερμανία εγκαταλείποντας τον σύζυγο, την οικογένεια και την κλειστή, γεμάτη κανόνες και πρέπει κοινότητα των Υπερορθόδοξων Εβραίων.

Διαβάστε επίσης  Memories of the Alhambra: Αναμνήσεις μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Στη σειρά, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα επεισόδια, παρακολουθούμε ίσως για πρώτη φορά με τόσες λεπτομέρειες τις συνήθειες και τα πιστεύω των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων της Νέας Υόρκης αλλά και την προσπάθεια της νεαρής να ζήσει ελεύθερη κι ευτυχισμένη. Η ιστορία επικεντρώνεται κυρίως στην καταπιεσμένη Esty, η οποία αντιπροσωπεύει κάθε γυναίκα που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια ζωή που δεν διάλεξε η ίδια, αφού η κοινότητά της δεν της επιτρέπει να εκφραστεί ελεύθερα.

Η ιστορία της Esty πηγαίνει μπρος πίσω. Τη μια στιγμή βρισκόμαστε στο Γουίλιαμσμπεργκ και την άλλη στο Βερολίνο. Με αυτό το τρόπο φαίνονται και οι αντιθέσεις μεταξύ δύο εξαιρετικά διαφορετικών κόσμων: μιας αυστηρά θρησκευτικής, πατριαρχικής χασιδικής κοινότητας, όπου οι άνθρωποι μιλούν κυρίως Γίντις, και ενός πολυπολιτισμικού και δημιουργικού Βερολίνου.

Η Esty αντιπροσωπεύει κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να ζήσει τη ζωή που εκείνος επιθυμεί απ’ όπου κι αν προέρχεται. Τον άνθρωπο που θα αντιμετωπίσει κατακραυγή και καθημερινές δυσκολίες, η λαχτάρα του να ζήσει όμως είναι τόσο μεγάλη που δεν θα υποχωρήσει.

Unorthodox
Πηγή εικόνας: netflix.com 

Η Ισραηλινή ηθοποιός Shira Haas είναι το διαμάντι της σειράς, αφού καταφέρνει να ανταποκριθεί στο ρόλο της με τεράστια επιτυχία. Η ερμηνεία της κυρίως, καθώς και των υπόλοιπων ηθοποιών, οι οποίοι σοφά και προσεκτικά έχουν επιλεχθεί, ώστε να κατανοήσουμε το ρόλο του καθενός, συμβάλλουν στην εξέλιξη και επιτυχία της σειράς.

“Το Unorthodox δεν αφορά στη θρησκεία και την πίστη αλλά το δικαίωμα της προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας” σχολιάζει η πρωταγωνίστρια της σειράς Shira Haas, που υποδύεται την Esty.  Η σειρά εκτυλίσσεται μεταφέροντας τον θεατή από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο μέσα από αναδρομές στη ζωή της Esty. “Νιώθω ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η Νέα Υόρκη και το δεύτερο το Βερολίνο. Σταδιακά γίνεται και η μετάβαση από τα Γίντις στα Αγγλικά” προσθέτει η Haas.

Διαβάστε επίσης  Death Note : Μια σειρά που διαφθείρει την νεολαία μας - ή και όχι. Από την Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Το Unorthodox είναι διαθέσιμο στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Είναι 25 και μένει στην Αθήνα! Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σύγχρονων Δημοσιογραφικών Σπουδών. Λατρεύει τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, τις σειρές και της αρέσει να γράφει. Η καλύτερη στιγμή της μέρας της; Αγκαλιά με τον σκύλο της!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του