Εξ αποστάσεως εργασία: Πως έχει αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε;

Με το πέρας του κορονοϊού, ήρθε πληθώρα αλλαγών στην καθημερινότητα μας. Ξεκίνησε να αξιοποιείται η εξ αποστάσεως εργασία, με σκοπό την προσωρινή διευκόλυνση των εργαζομένων, έως ότου υπάρξει βελτίωση της κατάστασης. Ακόμα και επιχειρήσεις που δούλευαν δια ζώσης, την καθιέρωσαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς όμως ο καιρός πέρασε, η εξ αποστάσεως εργασία αντί να σταματήσει, εξελίχθηκε περισσότερο.

Τι είναι η εξ αποστάσεως εργασία

Όπως και ο όρος υποδηλώνει, είναι η εργασία που γίνεται από απόσταση, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία του εργαζομένου στο γραφείο. Δίνεται η επιλογή είτε να γίνεται μερικές φορές την εβδομάδα ή και πλήρως εκτός γραφείου. Πλέον, πολλές επιχειρήσεις βασίζονται εν μέρη σε αυτή ή και εξ ολοκλήρου. Βέβαια, το ερώτημα που δημιουργείται είναι, κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει σημειώνοντας επιτυχία στο έργο της η επιχείρηση;

Το internet στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο ζενίθ της ανάπτυξης του, επιτρέποντας την άμεση και εύκολη επικοινωνία μεταξύ συνεργατών. Επίσης, ο διαμοιρασμός αρχείων γίνεται εξίσου γρήγορα, με τα εμπόδια να εκμηδενίζονται. Η υποδομή υπάρχει, επομένως το ζητούμενο πλέον είναι ένα, σωστή οργάνωση και θέληση τόσο από εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Ψηφιακός νομάς και ένας νέος τρόπος εργασίας

Η παραπάνω πρωτοπορία έφερε ένα νέο τρόπο εργασίας που βασίζεται στην εξ αποστάσεως εργασία, τους ψηφιακούς νομάδες. Τι είναι όμως ένας ψηφιακός νομάς;

Ένας ψηφιακός νομάς δουλεύει εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας το ίντερνετ. Ταξιδεύει συχνά από τόπο σε τόπο, με κύριο σκοπό την δυνατότητα να ζει όπου επιθυμεί χωρίς την ανάγκη της μόνιμης κατοικίας. Ορισμένοι ψηφιακοί νομάδες ταξιδεύουν μόνιμα ενώ άλλοι περιοδικά. Ένας τέτοιος τρόπος ζωής προσφέρει ελευθερία κινήσεων και μία διαφορετική καθημερινότητα. Για όσους λατρεύουν τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέων τόπων, η επιλογή αυτή είναι ιδανική, καθώς γνωρίζουν νέες κουλτούρες και δημιουργούν νέες σχέσεις.

Διαβάστε επίσης  Engineered Arts: Ο κόσμος του ρομποτ

Αρκετοί άνθρωποι υιοθετούν αυτό τον τρόπο ζωής, με τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα κοιτάξει κάποιος να είναι το κόστος διαβίωσης, η ταχύτητα του internet και τις δραστηριότητες που του προσφέρει η περιοχή. Όπως βλέπουμε, επομένως, η εξ αποστάσεως εργασία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει εξελιχθεί σε έναν τρόπο ζωής που πολλοί άνθρωποι θέλουν, ο καθένας για δικούς του λόγους.

Βασικά οφέλη εξ αποστάσεως εργασίας

Εξερευνώντας την εξ αποστάσεως εργασία, προκύπτει ότι τα οφέλη της είναι:

  • Ελευθερία επιλογών και κινήσεων. Βέβαια, η δυνατότητα αυτή δεν μειώνει τις απαιτήσεις από κάποιον που δουλεύει εκτός γραφείου. Πολλές φορές, ίσως να είναι και πιο απαιτητική.
  • Εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. Δεν υπάρχουν χρονοβόρες μετακινήσεις και ανάγκη για κατανάλωση καυσίμων.
  • Μείωση της αίσθησης άγχους και διαμόρφωση του χώρου του εργαζομένου, όπως τον εκφράζει.
  • Ισορροπία επαγγελματικής – προσωπικής ζωής.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εργασία είναι ευέλικτη, με τον εργαζόμενο να καθορίζει το πως θα δουλέψει μέσα στην ημέρα.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει εισέλθει δυναμικά στις ζωές μας, με πολλούς εργαζόμενους να την προτιμούν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Καθημερινά εντάσσονται νέοι τρόποι βελτίωσης της, που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία τόσο στους εργαζομένους όσο και στις επιχειρήσεις. Ο κόσμος μας αλλάζει, μαζί με αυτόν εμείς και ο τρόπος που δουλεύουμε. Τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας δείχνουν απεριόριστα και συνεχίζουν να αυξάνονται.

 

 

 

 

 

 

Ως λάτρης της τεχνολογίας μου αρέσει να ενημερώνομαι για όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Περνάω πολύ χρόνο εξερευνώντας νέες ταινίες και σειρές ενώ η μουσική δεν λείπει από τα ενδιαφέροντα μου. Το να γράφω, μου δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσω σκέψεις σχετικά με τα παραπάνω ενδιαφέροντα μου και να διευρύνω τους ορίζοντες μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις