Το Θέατρο του καταπιεσμένου στην Θεσσαλονίκη

Θέατρο του καταπιεσμένου

 «Παιδαγωγική του Θεάτρου: Το Θέατρο του Α. Μποάλ»

Θέατρο του καταπιεσμένου

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί δημόσια παρουσίαση του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου» στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19.00, από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του τμήματος Θεάτρου (Α.Π.Θ.) δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να έρθει σε επαφή με μερικές από τις τεχνικές του.

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Augusto Boal, εισήγαγε τη δεκαετία του ’60  στη Βραζιλία, το «Θέατρο του Καταπιεσμένου», το οποίο διέφερε από το μέχρι τότε παραδοσιακό θέατρο. Είναι ένα θέατρο παρεμβατικό, πολιτικό και χειραφετητικό όπου οι θεατές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παράστασης.

Ριζικά επηρεασμένο από την παιδαγωγική του Paulo Freire, «το Θέατρο του Καταπιεσμένου», συνδέεται πάντα με μια κοινωνική σύγκρουση. Προωθεί τρόπους ενεργούς συμμετοχής του κοινού στη σκηνή, με στόχο την χειραφέτηση του καταπιεσμένου-θεατή, και τη μεταμόρφωσή του σε ενεργό θεατή-ηθοποιό (spect-actor). Με τον τρόπο αυτό, οι θεατές παρατηρούν, σκέφτονται και αναλύουν την καθημερινότητά τους με στόχο να την αλλάξουν.

Το θέατρο μπορεί και πρέπει να είναι αφορμή για αναστοχασμό και κριτική συνειδητοποίηση. Το θέατρο μπορεί να προτείνει την κοινωνική αλλαγή. Το θέατρο μπορεί να είναι ακόμη, μια πρόβα για την επανάσταση.

Το «Θέατρο του Καταπιεσμένου» θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο του μαθήματος «Παιδαγωγική του Θεάτρου: Το θέατρο του Α. Μποάλ» την επιμέλεια και την επίβλεψη του οποίου έχει η Χριστιάνα Μόσχου.

Θέατρο του καταπιεσμένου

“Ηθοποιοί είμαστε όλοι, πολίτης όμως δεν είναι όποιος ζει σε μια κοινωνία,

αλλά αυτός που την αλλάζει”

(Augusto Boal).

 

Διαβάστε επίσης  Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),