
Δείξε μου το βιβλίο σου να σου πω ποιος είσαι. Δεν πάει ακριβώς έτσι η παροιμία, αλλά αυτή η παράφραση είναι πολύ αληθινή. Μία ματιά στη βιβλιοθήκη ενός ανθρώπου μπορεί να πει πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Για παράδειγμα, εάν τα περισσότερα βιβλία που κατέχει ένα άτομο είναι αισθηματικά, καταλαβαίνουμε ότι του αρέσει ο ρομαντισμός στη ζωή του. Εάν τα περισσότερα βιβλία είναι αστυνομικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι του αρέσει το μυστήριο και η δράση στην καθημερινότητά του.
Τι προσφέρει ένα βιβλίο στον άνθρωπο;
Αρχικά, μέσα από ένα βιβλίο καλλιεργούμαστε σαν άνθρωποι είτε ηθικά είτε πνευματικά. Ένα βιβλίο μας «ταξιδεύει», μας προσφέρει συντροφιά και μας φέρνει σε επαφή με μεγάλα ανθρώπινα δημιουργήματα. Επίσης, εξάπτει τη φαντασία μας και βοηθάει σημαντικά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας. Αποτελεί, με λίγα λόγια, ένα μέσο ψυχαγωγίας το οποίο είναι δίπλα μας όποτε το θελήσουμε. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι χαρακτηρίζουν το βιβλίο ως «ο καλύτερος φίλος ενός ανθρώπου».
Χωρίς τα βιβλία οι άνθρωποι θα ήμασταν πνευματικά κενοί. Δεν θα γνωρίζαμε την ιστορία μας ούτε θα βάζαμε τη φαντασία μας και τη σκέψη μας να λειτουργήσουν. Όπως, εξάλλου, είχε πει και ο Γάλλος συγγραφέας, Βικτόρ Ουγκώ «Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει». Γενικά, ένα βιβλίο ούτε γκρινιάζει, ούτε ζητάει τίποτα από εμάς απλά κάθεται στη γωνίτσα του περιμένοντας να το ανοίξουμε για να μας προσφέρει τη μαγεία του και να μας βγάλει από τυχόν αδιέξοδα.
«Πεινασμένε άνθρωπε, πιάσε ένα βιβλίο. Είναι όπλο!», Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός συγγραφέας.

«Καλοί φίλοι, καλά βιβλία και μια αποκοιμισμένη συνείδηση. Αυτά είναι η ουσία μιας ευτυχισμένης ζωής», Μαρκ Τουαίην, Αμερικανός συγγραφέας.
Οποιοδήποτε βιβλίο και να διαβάσουμε θα μας προσφέρει κάτι, μία εμπειρία, μία απογοήτευση, μία ευχαρίστηση ή γενικότερα κάποιο έντονο συναίσθημα. Επίσης, ένα βιβλίο μένει για πάντα, σε αντίθεση με μία προφορική συζήτηση. Οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε να νιώσουμε καλά, να συμβουλευτούμε κάποιον ή επιθυμούμε τη διαφυγή μας από την πραγματικότητα, μπορούμε να καταφύγουμε στο αγαπημένο μας βιβλίο. Η φράση στα λατινικά «verba volant και scripta manent» σημαίνει αυτό ακριβώς, ότι, δηλαδή, τα λόγια πετούν ενώ τα γραπτά μένουν.
Γνωρίζατε ότι, έρευνες έχουν αποδείξει ότι μόλις 6 λεπτά διαβάσματος τη μέρα μειώνουν το στρες μέχρι και 68% ενώ βοηθούν το μυαλό να παραμείνει σε εγρήγορση μέχρι να κλείσουμε τα 100; Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμα και από επιστημονική άποψη, ένα βιβλίο έχει ευεργετικές ιδιότητες στη ζωή ενός ανθρώπου. Επιπλέον, φαίνεται πως το φυλλομέτρημα ενός κανονικού, μη ηλεκτρονικού βιβλίο, κάνει καλό στους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτες.
«Στην πραγματικότητα, κάθε αναγνώστης είναι, καθώς διαβάζει, αναγνώστης του ίδιου του του εαυτού», Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας.
Δυστυχώς, βέβαια, είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι προτιμούν να ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο παρά να διαβάζουν βιβλία. Τα βιβλία όμως, σε αντίθεση με τα νέα τεχνολογικά μέσα, αυξάνουν την ικανότητα εστίασης και βελτιώνουν τη μνήμη μας. Είναι πολύ κρίμα να αφήσουμε τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας να μας αφαιρέσει μία ενασχόληση η οποία διευρύνει τους ορίζοντές μας, αλλά μας ενώνει κι’ όλας με τους προγόνους μας. Χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπους να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τα βιβλία, τα οποία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα εδώ, με σκοπό να μας δημιουργούν όνειρα μέσα στην ξηρασία της σημερινής μας κοινωνίας.
Τέλος, μπορείτε να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο -> 10 Βιβλία που έχω διαβάσει τουλάχιστον τρεις φορές <- για να δείτε τα δέκα αγαπημένα βιβλία του – μεταξύ άλλων- Έλληνα συγγραφέα, Πέτρου Κωσταρά.
Πηγές:
- Μια σχέση ζωής βιβλίο και άνθρωπος, ανακτήθηκε από: www.maristisblog.gr, τελευταία πρόσβαση στις 13/4/21.
- Η αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο – Νίκος Φασούλας, ανακτήθηκε από: www.thematofylakes.gr, τελευταία πρόσβαση στις 13/4/21.
- Η σχέση του ανθρώπου με το βιβλίο, ανακτήθηκε από: www.offlinepost.gr, τελευταία πρόσβαση στις 13/4/21.