Έσχατοι Οιωνοί: Συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας

Η συλλογή διηγημάτων Έσχατοι Οιωνοί με κείμενα επιστημονικής φαντασίας, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγνωστη Καντάθ. Η συλλογή έχει πρωτοεκδοθεί στο εξωτερικό. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και περιέχει συγγραφείς από διάφορα μέρη. Μέσα θα βρείτε και δύο Έλληνες συγγραφείς που με χαρά έχω να δηλώσω πως έχουν εξαιρετικά κείμενα. Επικεντρωνόμαστε όπως θα έχετε δει και από την περίληψη παρακάτω, σε θεματολογία επιστημονικής φαντασίας με συντέλεια του κόσμου, κλιματικές αλλαγές, περιβαλλοντική συνείδηση και πολλά ακόμα. Όλα τα κείμενα μπορούν να διαβαστούν και από νεαρότερες εφηβικές ηλικίες. Θα ήταν μία εξαιρετική πρώτη επαφή με το είδος της επιστημονικής φαντασίας.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο

Εκδόσεις: Άγνωστη Καντάθ

Συγγραφέας: Διάφοροι

Advertisements
Ad 14

Σελίδες: 171

Δέσιμο: Paperback

 

Η κλιματική αλλαγή, ένας μετεωρίτης, ένας πυρηνικός πόλεμος, μια πανδημία, ζόμπι, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογικά πειράματα, μια εξωγήινη εισβολή.

Πολλά μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή της ανθρωπότητας και του πλανήτη, και η αποκαλυπτική επιστημονική φαντασία έχει καταπιαστεί με όλα.

Οκτώ διηγήματα αποκάλυψης από ισάριθμους συγγραφείς που προέρχονται από την Τουρκία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Οκτώ προβολές σε ένα μέλλον δυσοίωνο, οκτώ νύξεις για την κατάληξη που θα έχει το σύμπαν μας αν δε φροντίσουμε να πάρουμε ελαφρώς καλύτερες αποφάσεις…

Μια συλλογή του Ünver Alibey, στην οποία περιλαμβάνονται διηγήματα των παρακάτω συγγραφέων:

  • Funda Özlem Şeran
  • Joanne Carlton
  • Δήμητρα Νικολαΐδου
  • Seran Demiral
  • Collin O’Sullivan
  • Κώστας Χαρίτος
  • Lara Reims
  • Chiara De Giorgi

Σκέψεις για το βιβλίο Έσχατοι Οιωνοί

Έσχατοι Οιωνοί
kadath.gr, Έσχατοι οιωνοί 

Θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω τον Εκδοτικό Άγνωστη Καντάθ και την ομάδα των Tales of the Wyrd για την επιθυμία τους να μου στείλουν αντίτυπο και να εκφράσω την άποψη μου για το πως μου φάνηκε. Συγκεκριμένα, η Δήμητρα Νικολαΐδου, ιδρυτικό μέλος των Tales of the Wyrd συμμετέχει με κείμενό της στη συλλογή. Είναι ένα γεγονός που νιώθω να με τιμά όταν έρχονται στα χέρια μου τέτοια κείμενα με επιθυμία των ίδιων των συγγραφέων για κριτική. Θα αναφερθώ αναλυτικά στην αίσθηση που μου άφησε το κάθε κείμενο ξεχωριστά. Προσπαθώντας πάντα να μη σας κάνω κάποιο σημαντικό spoiler για το περιεχόμενο. Καθώς πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας κατά την ανάγνωση.

Διαβάστε επίσης  Φρανσουάζ Σαγκάν «Ένα κάποιο Χαμόγελο»

Θα αναφερθούμε στα κείμενα με την σειρά που είναι τοποθετημένα στο βιβλίο.

Έχει μία εξαιρετική εισαγωγή που μας αναλύει και μας προτείνει κείμενα επιστημονικής φαντασίας και τι μπορεί να σημαίνει το είδος αυτό. Για εμένα είναι μία εξαιρετική ιδέα για αναγνώστες που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με το είδος ή ακόμα και όσους θα ήθελαν να ανακαλύψουν παλαιότερα σημαντικά κείμενα του είδους.

Η Ζέστη στο Χαμάμ

Ένας κόσμος που έχει καταστραφεί και έχουν επιζήσει μόνο οι κατσαρίδες. Όμως έχουν αποκτήσει ομιλία, συνείδηση και άλλα διάφορα χαρίσματα. Ξαφνικά μία πλήρης κοινωνία που έρχεται να αντικατοπτρίσει την κοινωνία των ανθρώπων, τις διαφορετικές απόψεις και απαιτήσεις που υπάρχουν, εμφανίζεται. Πώς καταλήγουν να διχαστούν σε διαφορετικές ομάδες και περιοχές. Και τέλος, πώς όλο αυτό δουλεύει ή και όχι. Θυμίζει πολύ την απόδοση του Όργουελ στο έργο του Η Φάρμα των Ζώων. Και μας υπενθυμίζει προβληματικές καταστάσεις και συμπεριφορές.

Ημέρα Εξόδου

Το συγκεκριμένο κείμενο με άγγιξε αρκετά με το θέμα που επέλεξε να ασχοληθεί. Έχει να κάνει με μία προκαθορισμένη ηλικία στην οποία φτάνει πλέον η ανθρωπότητα και πεθαίνει, καθώς προηγήθηκε μία εποχή απόλυτης απειλής εξαφανισμού των ανθρώπων. Βλέπουμε την τελευταία ημέρα και τις σκέψεις ενός ανθρώπου στον κόσμο αυτό. Σε βάζει σε σκέψεις για όσα έχεις και δε θεωρείς σημαντικά. Για όλες τις δυνατότητες και επιλογές που έχουμε στην εποχή μας.

Καθαρότητα

Και φτάνουμε στο κείμενο της Δήμητρας που ασχολείται με μία κρυφή μονάδα πειραμάτων και ελέγχου ενός σπάνιου ιού που κάνει τον άνθρωπο να φθείρετε μέχρι θανάτου. Ακολουθούμε την ιστορία της  γιατρού και της νέας συνεργάτιδας που έρχεται στο μέρος εκείνο. Βλέπουμε τα βήματα και την ανακάλυψη πραγμάτων που αμφιταλαντεύονται σε ηθικά και υπαρξιακά κομμάτια. Και την κατάληξη και των δύο τους.

Διαβάστε επίσης  Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;

Η Εξέγερση Ξεκίνησε

Περνάμε σε ένα κείμενο γροθιά για την θεματολογία που επιλέγει. Οι άνθρωποι ζουν σε μία κοινωνία χωρίς ιδιωτικότητα και αυστηρούς νόμους. Με ένα τρένο και τους δύο εργαζόμενούς του να παρακολουθούν ασταμάτητα τους ανθρώπους στα διαμερίσματά τους. Μέχρι που ένας παχύσαρκος άντρας έρχεται να γίνει το επίκεντρό και πρόβλημά τους. Θίγει θέματα ηθικής και φτάνει τα όρια του προκλητικού τρόπου απόδοσης.

Η Καταιγίδα

Η Καταιγίδα ήταν το κείμενο που μας δίχασε περισσότερο με τα άτομα που το διαβάσαμε παρέα. Πρόκειται για ένα κείμενο που μου θύμισε πάρα πολύ στοιχεία από την ταινία Το Κορίτσι με Όλα τα Χαρίσματα. Όσοι το έχουν δει, θα μπορέσουν να κατανοήσουν αμέσως τι προσπαθεί να περάσει. Όμως, αν δεν έχεις δει αυτό, όπως και κατάλαβα μετά από συζήτηση. Σου δημιουργεί ένα χαοτικό αποτέλεσμα, γιατί έχουμε έναν επιστήμονα σε έρευνα του κόσμου που έχει υποστεί μετάλλαξη και έχει γίνει τοξικός για επιβίωση. Παρακολουθούμε την επαφή του με έναν από τους ανθρώπους που ζουν εκεί χωρίς προστασία και την συνομιλία που έχουν.

Το Σκιάχτρο

Το Σκιάχτρο του Κώστα Χαρίτου, έρχεται να μας δείξει έναν κόσμο που οι γονείς παιδιών έχουν εξαφανιστεί και εργάζονται κάπου, ενώ τα παιδιά μεγαλώνουν με τους παπούδες τους και ψάχνουν περιπέτειες. Επικεντρωμένο σε ένα Σκιάχτρο που υπάρχει σε ένα μέρος και την σημασία του, που πλέον δεν έχει νόημα στον κόσμο που ζουν, ειδικά για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές. Η περιβαλλοντική του συνείδηση και το μήνυμά του είναι πολύ έντονα. Μπορώ να πω ότι ήταν το δεύτερο αγαπημένο μου κείμενο στην συλλογή.

Διαβάστε επίσης  Μακάβριες Ιστορίες: Έντγκαρ Άλλαν Πόε κατά Σαρλ Μποντλέρ

Θα σε δω στην Άλλη Πλευρά

Βρισκόμαστε στο διάστημα με μία επιστήμονα και το ανδροειδές που έχει δημιουργήσει για να βρουν το νόημα του σύμπαντος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το ηθικό δίλημμα της πρωταγωνίστριας για το ηθικό κομμάτι και το αποτέλεσμα της πλήρης ισχύς μία συσκευής που έχει φτιαχτεί από την ίδια. Τι αποτέλεσμα θα είχε μία πλήρης πρόσβαση σε όλα και ελευθερία να κάνει ότι χρειάζεται. Πως θα μπορούσε να αντιστραφεί έπειτα αυτή η ελευθερία και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της. Μία πολύ ωραία ματιά σε επιστημονικά και τεχνολογικά διλήμματα.

Ο Χρονοταξιδιώτης

Κλείνουμε πολύ δυναμικά, με ένα κείμονο βασισμένο σε χρονοταξιδιώτες και προσπάθεια αποφυγής μία ολικής καταστροφής της γης. Πως αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου στο παρελθόν και διορθώνεις μία κατάσταση; Ή μήπως είσαι η αιτία αυτής της πράξης εξαρχής;

 

Προτείνω σίγουρα να διαβάσετε την συλλογή διηγημάτων Έσχατοι Οιωνοί. Και όπως ανέφερα να την δώσετε και σε νεότερα άτομα για τα ηθικά ζητήματα που θέτει και αναλύει με τρόπο προσαρμοσμένο και κατανοητό.

 

Ερωτευμένη με το φανταστικό και ό,τι έχει να κάνει με μύθους και περίεργα πλάσματα. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1994, κατοικεί πλέον στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Όταν δεν είναι κρυμμένη μέσα στα βιβλία της σίγουρα βρίσκεται πίσω απ’ την οθόνη του υπολογιστή γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα ή άρθρα. Το μυθιστόρημά της με τίτλο "Απρόσμενο Ξύπνημα" μετράει 200.000 προβολές στο Wattpad, την παγκόσμια πλατφόρμα ανάγνωσης βιβλίων. Τις στιγμές που δεν διαβάζει, φωτογραφίζει βιβλία για τον λογαριασμό της στο Instagram. Τελοιόφοιτη πλέον στον τομέα του Marketing με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον στα Social Media.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης