Illustrators: Οι αφανείς ήρωες των βιβλίων

1 Απριλίου 2022

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, «Ειδικές εκδόσεις βιβλίων», θέλω να αναφερθώ στους Illustrators. Το παραδέχομαι. Κρίνω το βιβλίο από το εξώφυλλο. Τόσο πολύ, που αν δε μου αρέσει το εξώφυλλο δε δίνω καν ευκαιρία στο βιβλίο. Το ξέρω, είναι λάθος. Μη με κρίνετε. Είμαι σίγουρη ότι το έχετε κάνει και εσείς μια δυο φορές.

Εδώ και κάποια χρόνια, οι εκδοτικοί οίκοι, προσλαμβάνουν Illustrators είτε για τα εξώφυλλα των βιβλίων είτε για περαιτέρω διακόσμηση.

 

Ποιοι είναι όμως οι Illustrators;

Οι Illustrators στην ουσία είναι οι εικονογράφοι. Είναι οι καλλιτέχνες, που εικονογραφούν ένα βιβλίο. Η τέχνη αυτή, γιατί είναι τέχνη, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, τώρα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά στον κόσμο των βιβλίων.

Advertisements
Ad 14

Στην αρχή η εικονογράφηση γινόταν με το χέρι, όμως πλέον, στην ψηφιακή εποχή γίνεται ψηφιακά με συγκεκριμένα προγράμματα όπως πχ το canvas, photoshop κτλ.

 

Επειδή είμαι πολύ «οπτικός τύπος», όπως ήδη  καταλάβατε, ας δούμε 6 αγαπημένους Illustrators που μου τράβηξαν την προσοχή. Πριν προχωρήσω όμως, να σας πω ότι, οι συγκεκριμένοι Illustrators, εικονογραφούν κυρίως βιβλία, είτε διάφορα prints τα οποία έχουν εμπνευστεί από βιβλία ή από σκηνές κάποιου βιβλίου. Μπορεί, επίσης, στα συνδρομητικά κουτιά, να εικονογραφήσουν κάποιο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα παζλ.

Τα ονόματά τους είναι από το Instagram. Μέσα στην παρένθεση είναι τα πραγματικά τους ονόματα όσων ξέρω.

1)@charliebowater (Charlie Bowater)

Η συγκεκριμένη Illustrator μπορώ να πω ότι είναι η αγαπημένη μου. Μπορεί να είμαι προκατειλημμένη γιατί αγαπώ όλα τα βιβλία που εικονογράφησε. Tα σχέδιά της είναι πανέμορφα.

Διαβάστε επίσης  Οι Πλανευτές, της Αργυρώ Χαρίτου

Από το βιβλίο Bone Crier’s Moon της Kathryn Purdie

illustrators
Πηγή: pinterest.com

Όμως νομίζω πως το καλύτερο εξώφυλλο που έχει ζωγραφίσει είναι από το βιβλίο Sorcery of Thorns της Margaret Rogerson.

illustrators
Πηγή: pinterest.com

Ένα ακόμη υπέροχο σχέδιο είναι από το βιβλίο Chain Of Iron της Cassandra Clare. Αυτά τα βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί όλα στα ελληνικά δυστυχώς. Ακόμη και αν μεταφραστούν δεν νομίζω να χρησιμοποιηθεί αυτού του είδους η εικονογράφηση, γιατί αφορά ειδικές εκδόσεις βιβλίων.

 

illustrators
Πηγή: pinterest.com

 

2)@taratjah (Tara Spruit)

Η επόμενη αγαπημένη Illustrator είναι η @taratjah. Είναι η επίσημη Illustrator του Fairyloot, την οποία αγαπώ επίσης πολύ. Αυτή συνήθως εικονογραφεί τις κάρτες με τα σπόιλερ που έχει κάθε κουτί του Fairyloot. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι:

Fairyloot Μάΐος 2019

illustrators
Πηγή: thebookerina.home.blog

Fairyloot Σεπτέμβριος 2020

illustrators
Πηγή: thebookerina.home.blog

Fairyloot Απρίλιος 2021

illustrators
Πηγή: thebookerina.home.blog

 

Fairyloot Φεβρουάριος 2022

Πηγή: thebookerina.home.blog

3)@arz28

Η/Ο Illustrator @arz28 έχει εικονογραφήσει πολλούς χαρακτήρες από αγαπημένα βιβλία όπως ήταν οι χαρακτήρες της τριλογίας της σελήνης. Παρόλα αυτά, δεν ξέρω αν είναι άντρας ή γυναίκα ή πως αλλιώς αυτοχαρακτηρίζεται, γιατί ακόμη και στα site που προωθεί τα προϊόντα, δεν εμφανίζεται το πραγματικό του/της όνομα. Παρόλα αυτά λατρεύω την τέχνη της/του.

Μπορεί να σε εμπνεύσει να διαβάσεις ένα βιβλίο που δεν σου άρεσε καν. Για παράδειγμα, προσπάθησα να διαβάσω το βιβλίο Cruel Prince και δεν μπόρεσα (unpopular opinion, το ξέρω!). Αλλά βλέποντας το παρακάτω print δεν μπορώ να πω βρε παιδάκι μου, δελεάζομαι. Εσείς;

Jude & Cardan, από το βιβλίο The Cruel Prince της Holly Black

Πηγή: pinterest.com

Επίσης, ένα αγαπημένο σχέδιο δικό του/της που το έχω και σε τσάντα από ένα κουτί του Fairyloot και το αγαπώ, είναι το παρακάτω. Είναι οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου From Blood & Ash της Jennifer L Armentrout. Ένα βιβλίο που είναι στην tbr (to be read = βιβλία που θέλω να διαβάσω) λίστα μου εδώ και πολλούς μήνες.

Διαβάστε επίσης  Τα 5 φύλλα πορείας του Jorge Bucay
Πηγή: pinterest.com

4)@rosiethorns88

Η τεχνική της @rosiethorns88 είναι ίσως, για μένα, η πιο πρωτότυπη. Γιατί τα print της είναι μεν ψηφιακά, όμως γίνονται με την τεχνική της χάρτινης κατασκευής. Κάτι που τους δίνει βάθος και ένα είδος 3d. Στην ιστοσελίδα της μπορείτε και να αγοράσετε κάποιο έργο της αλλά και να δείτε. Έχει υπέροχα σχέδια εμπνευσμένα από πολλά βιβλία. Παρότι και πάλι δεν μου άρεσε το βιβλίο, το καλύτερο που έχει κάνει είναι αυτό για το βιβλίο The Wicked King της Holly Black.

Πηγή: rosiethorns.com

Το παρακάτω print είναι εμπνευσμένο από τους χαρακτήρες της σειράς Αγκάθια και Τριαντάφυλλα της Sarah J Maas.

Πηγή: pinterest.com

5)@elithienart

Τα σχέδια της @elithienart είναι πιο γεωμετρικά θα έλεγα. Τα πρόσωπα έχουν αρκετές γωνίες και γίνονται πιο «άγρια» αλλά παρόλα αυτά δεν είναι λιγότερο όμορφα. Έχει εικονογραφήσει βιβλία τα οποία είναι ευρέως γνωστά, όπως για παράδειγμα το βιβλίο A Court of Thorns and Roses (Αγκάθια και Τριαντάφυλλα) της Sarah J Maas.

Πηγή pinterest.com

6)@gabriella.bujdoso (Gabriella Bujdoso)

Είναι από τις πιο αγαπημένες μου Illustrators. Τα σχέδια της έχουν ένταση. Οι χαρακτήρες δεν είναι πάντα οι ομορφότεροι όμως καταφέρνει να σου θυμίζει το βιβλίο που διάβασες. Είναι σαν να ζωντανεύουν οι χαρακτήρες.

Από το βιβλίο The Beautiful της Renee Ahdieh

Πηγή: pinterest.com

 

Από τα βιβλία Shadow Hunter Chronicles της Cassandra Clare

Πηγή: pinterest.com

Επίλογος

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Illustrator που δεν έχω αναφέρει. Αυτοί που ανέφερα, είναι αυτοί που ξεχώρισα εγώ και οι φίλοι μου. Και κάθε φορά που βλέπω κάποια δουλειά τους, τους ζηλεύω. Θα μου πείτε, και αυτοί μπορεί να ζηλεύουν εσένα που παίζεις μουσική. Μπορεί. Πάντως, όπως και η μουσική, έτσι και η ζωγραφική και τα βιβλία σε ταξιδεύουν σε μέρη που δεν πρόκειται να πας ποτέ γιατί είναι απλά…φανταστικά.

Διαβάστε επίσης  Υπαρξισμός: Ένας Ανθρωπισμός

Ευχαριστώ πολύ τους φίλους μου Αθηνά, Κυριακή, Μάνο και Μαρία για τις…μεταμεσονύκτιες προτάσεις τους για τους αγαπημένους τους Illustrators. Χωρίς εσάς δεν θα τα κατάφερνα. (Ναι παιδιά, ξέρω ότι ακούγομαι σαν να κέρδισα το Όσκαρ!)

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ.
Τυχερό νούμερο: 8.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν