«Κράτα την ανάσα σου»: Ο Αιμίλιος Σολωμού επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα

''Κράτα την ανάσα σου" [Εικόνα: Ρίτα Μπαούση
”Κράτα την ανάσα σου”
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημα του συγγραφέα Αιμίλιου Σολωμού με τίτλο «Κράτα την ανάσα σου», ένα βιβλίο που πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικά δυσάρεστο και, δυστυχώς, επίκαιρο ζήτημα, αυτό της  σεξουαλικής παρενόχλησης. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ιωάννης Καλλέργης, ένας φιλήσυχος μεσοαστός καθηγητής, ο οποίος, αν και αρχικά αυτοδημιούργητος, στην πορεία αξιοποίησε την επιρροή του πεθερού του για να εισέλθει στους πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό πολλών ανθρώπων με εξουσία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, όμως, που θα του γυρίσουν την πλάτη, όταν θα ξεσπάσει ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στο σχολείο που εργάζεται, με αποτέλεσμα ο Καλλέργης να βρεθεί στη δίνη μιας φριχτής ιστορίας για την οποία κατηγορείται, χωρίς να ευθύνεται, όπως, τουλάχιστον, ο ίδιος υποστηρίζει.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, ο Σολωμού το αφιερώνει στην εξιστόρηση των γεγονότων που ακολούθησαν την καταγγελία της ανήλικης μαθήτριας και τον αντίκτυπο που αυτή είχε στη ζωή του Καλλέργη. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση που σκόπιμα επέλεξε ο συγγραφέας, τον βοηθά να υιοθετήσει μια στάση αποστασιοποίησης και στεγνής καταγραφής των όσων περιγράφονται, προσδίδοντας έτσι αντικειμενικότητα στην εξιστόρηση των γεγονότων. Οι κοφτές προτάσεις κι ο στακάτος ρυθμός αφήγησης εντείνουν την περιρρέουσα αγωνία και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται γύρω από το καταγγελλόμενο συμβάν, για το οποίο η αλήθεια θα αποκαλυφθεί μόνο στο τέλος του βιβλίου. 

 

“Αν κάτι έμαθε όλα αυτά τα χρόνια, μελετώντας ιστορία, είναι πως πάντα, πάντα, τα γεγονότα ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, στο φως και το σκοτάδι. Και πως κάθε φορά προκρίνεται η πιο βολική ιστορία.”

Οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών που είχε η δημοσιοποίηση του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο καθηγητής, της ανθρωποφαγίας των ΜΜΕ αλλά και της πλήρους μεταστροφής ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Ο Καλλέργης γίνεται δακτυλοδεικτούμενος, απομακρύνεται από το εργασιακό του περιβάλλον και απομονώνεται στο σπίτι του, όπου κι εκεί γίνεται δέκτης απειλών, βανδαλισμών και εκφοβισμού, χωρίς να έχει καν τελεσιδικήσει η υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Η συζυγική του ευτυχία κλυδωνίζεται, η πίστη των γύρω του στο πρόσωπο του κλονίζεται, έτσι ο Καλλέργης, ατιμασμένος αποσύρεται στο πατρικό του σπίτι σε ένα ξεχασμένο από τον Θεό χωριό.

Διαβάστε επίσης  Στέλλα Χαιρέτη: "Ελπίζω η Λένη με τη μ[ι]λιά της να συμμετέχει στη φεμινιστική συζήτηση".
Advertisements
Ad 14

Στο δεύτερο μέρος του “Κράτα την ανάσα σου” , ο αφηγηματικός φακός αλλάζει εστιακό βάθος, μετατρέποντας το βιβλίο από κοινωνικό μυθιστόρημα σε καθαρό ψυχογράφημα. Οι ευεργετικές ιδιότητες της φύσης αλλά κι η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού, είναι οι κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η αφήγηση. Το κείμενο του Σολωμού αποκτά νατουραλιστικό χαρακτήρα, ο ήρωας του απογυμνώνεται, επιτρέπει στη φύση να τον εξαγνίσει κι εναρμονίζεται πλήρως μαζί της, γίνεται ένα με τα στοιχεία της κι ανακαλύπτει με δέος πως η ομορφιά κρύβεται στα πιο απλά πράγματα. Η απομόνωση του Καλλέργη αλλά κι η τυχαία συνάντηση με ένα πρόσωπο από το παρελθόν του, θα τον βοηθήσουν να ανακτήσει την ψυχική του ηρεμία, να ξαναβρει τον εαυτό του, να αναθεωρήσει τη σχέση με τη σύζυγό του αλλά και να λυτρωθεί από ένα γεγονός που τον στοιχειώνει από παιδί. 

 

''Κράτα την ανάσα σου"[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
”Κράτα την ανάσα σου”
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…εδώ η ζωή του πήρε μια άλλη τροπή, εδώ ξαναγίνεται ο άνθρωπος που υπήρξε κάποτε, αυτός που προοριζόταν να γίνει και δεν έγινε.”

Το “Κράτα την ανάσα σου” είναι ένα μυθιστόρημα με ιδιαίτερη δομή και αφηγηματική γραμμή, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θίγει μια πληθώρα θεμάτων, όπως ο υπερκαταναλωτισμός, η φθορά του συστήματος αξιών, η αλλοτρίωση του φυσικού περιβάλλοντος, η σεξουαλική κακοποίηση, οι κατασκευασμένες ειδήσεις των ΜΜΕ αλλά κι ο φρενήρης ρυθμός ζωής που πολλές φορές μας κάνει να κρατάμε την ανάσα μας και να ξεχνάμε πώς είναι να ζεις πραγματικά.

Διαβάστε επίσης  Διάδοχοι, Η Πληγή του Δράκου, βιβλιοπαρουσίαση

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Βρείτε το εδώ.

 

Γνωρίστε τον συγγραφέα

Αιμίλιος Σολωμού[biblionet.gr]
Αιμίλιος Σολωμού
[biblionet.gr]

Ο Αιμίλιος Σολωμού γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε καθημερινή εφημερίδα. Είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Πολλά διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει εκδώσει τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας Το σκιάχτρο (2018) και Το ποτάμι (2020). Εξέδωσε ακόμα τα μυθιστορήματα για ενηλίκους Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας (2003, μτφρ. Βουλγαρία, Αλβανία), Ένα τσεκούρι στα χέρια σου (2007, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου, μτφρ. Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ιταλία), Ημερολόγιο μιας απιστίας (2012, Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013, κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες) και Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση (2015, μτφρ. Πολωνία, Αλβανία, Σερβία). [Πηγή:kastaniotis.com]

 

Ονομάζομαι Ρίτα Μπαούση κι είμαι καθηγήτρια αγγλικών. Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκίνησε στα πέντε μου χρόνια κι από τότε δεν υπήρξε μέρα που να μη διαβάσω! Αγοράζω, χαρίζω μα κυρίως διαβάζω βιβλία, για τα οποία γράφω στο blog μου, στη σελίδα μου στο instagram και πλέον και στο maxmag!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό