Αναρωτηθήκατε ποτέ τον τρόπο που έγραφαν οι μεγάλοι συγγραφείς; Ποιες ήταν ίσως οι μικρές παραξενιές διάσημων συγγραφέων; Φημισμένοι λογοτέχνες εξαιρετικού βεληνεκούς με δυνατά έργα στην φαρέτρα τους είχαν συγκεκριμένες συνήθειες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ώρα που δούλευαν ένα βιβλίο. Με άλλα λόγια θα δούμε την ιεροτελεστία που έκαναν προκειμένου να αφήσουν την έμπνευση τους να κυλήσει πάνω στο χαρτί.
Virginia Woolf
Η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Virginia Woolf καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της υπέφερε από ψυχικά νοσήματα γεγονός που της δημιούργησε αρκετές μικρές παραξενιές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο της.
Λέγεται ότι είχε μία παραξενιά στο να γράφει όρθια. Έγραφε για τουλάχιστον δυόμιση ώρες ημερησίως και η κλίση του γραφείου θα έπρεπε να έχει απόκλιση περίπου ένα μέτρο.
Agatha Christie
Η πολυαγαπημένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Agatha Christie είχε και αυτή τις δικές της ιδιοτροπίες και μικρές παραξενιές. Η συγγραφέας των βιβλίων με τον Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ λέγεται ότι ξετρύπωνε τις ιστορίες της τρώγοντας μήλα κατά τη διάρκεια της προσωπικής της υγιεινής.
Η αλήθεια είναι ότι η Agatha Christie αποτελούσε ένα μυστήριο από μόνη της. Χανόταν για ώρες και κανένας δεν ήξερε που εξαφανιζόταν ούτε ακόμα και η οικογένεια της. Παρά τις μικρές παραξενιές της η ίδια μας άφησε μυθιστορήματα-διαμάντια που θα κοσμούν τις βιβλιοθήκες μας για πολλά χρόνια.
Charles Dickens
Ο Charles Dickens συμπαθούσε το μπλε μελάνι για τον απλούστατο λόγο ότι στέγνωνε γρήγορα πάνω στο χαρτί σε σχέση με τα υπόλοιπα μελάνια. Ωστόσο από τις μικρές παραξενιές του και ταυτόχρονα αρκετά μακάβρια ήταν η επίσκεψη του σε νεκροτομεία και νεκροταφεία. Πράγμα αρκετά περίεργο αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις ανατριχιάζουμε.
Ο Dickens όμως είχε δηλώσει ότι του προκαλούσε δέος να βρίσκεται σε τέτοιους χώρους. Αγαπούσε την ησυχία. Το περιβάλλον τον ηρεμούσε αλλά υπήρχαν στιγμές που η εικόνα των νεκρών του έφερνε εφιάλτες στον ύπνο του. Η αλήθεια είναι ότι στα γραπτά του κάνει αναφορές για κανιβαλισμό.
Marcel Proust
Ο Marcel Proust, ο συγγραφέας του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» είχε τον δικό του τρόπο σκέψης και γραφής. Ο Γάλλος δοκιμιογράφος είχε αρκετές επιρροές από τον Φλομπέρ και τον Μπωντλαίρ.
Παρόλα αυτά όμως ο Marcel Proust αρεσκόταν να γράφει στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού του. Δεν τον ενοχλούσε να βρίσκεται περιτριγυρισμένος από κουβέρτες και μαξιλάρια. Ένιωθε άνετα αλλά καθημερινά έγραφε το πολύ 10 σελίδες στο εκάστοτε βιβλίο του. Στις λοιπές μικρές παραξενιές του συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το πρωινό ξύπνημα. Οπότε θα ξυπνούσε προς το απόγευμα γύρω στις 4 ενώ υπήρξε λάτρης του καφέ.
James Joyce
Τα βήματα του Marcel Proust, ακολούθησε ο James Joyce ο οποίος απολάμβανε το ράψιμο ξαπλωμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι του. Όταν έγραφε φορούσε ένα λευκό παλτό διότι αντανακλούσε και έδινε φως στα γραπτά του. Ο James Joyce αγαπούσε το μπλε μελάνι όπως ακριβώς συνέβαινε με τον Charles Dickens.
Τα χρόνια προβλήματα με την υγεία του και η σοβαρή κατάσταση με τα μάτια του τον ανάγκασαν να γράφει με κηρομπογιές. Αυτό μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στις μικρές παραξενιές του αλλά στη θέληση του να συνεχίσει τη συγγραφή παρά την ασθένεια του.
Πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν από:
5 Διάσημοι συγγραφείς που ήταν ιδιόρρυθμοι ως άνθρωποι (2021). Ανακτήθηκε από worldsecrets.gr/παράξενοι-συγγραφείς. (Τελευταία πρόσβαση 24/9/2022).
6 διάσημοι συγγραφείς και οι παράξενες συνήθειές τους! (2019). Ανακτήθηκε από neolaia.gr. (Τελευταία πρόσβαση 24/9/2022).
Μεγάλες προσωπικότητες και οι περίεργες συνήθειες τους! (2018). Ανακτήθηκε από neolaia.gr. (Τελευταία πρόσβαση 24/9/2022).
Οι παράξενες συνήθειες διάσημων συγγραφέων (2013). Ανακτήθηκε από newsbeast.gr. (Τελευταία πρόσβαση 24/9/2022)