“Στην άλλη πλευρά του ονείρου” της Ούρσουλα Λε Γκεν: μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας

1 Οκτωβρίου 2023
Ούρσουλα Λε Γκεν
Στην άλλη πλευρά του ονείρου, The Fantastic Ursula K. Le Guin | The New Yorker

Το “Στην άλλη πλευρά του ονείρου” είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, που θέτει με έξυπνο τρόπο κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας και του ανθρώπου. Είναι ένα απόκοσμο και γραμμένο με διαυγή τρόπο μυθιστόρημα από τη βραβευμένη συγγραφέα Ούρσουλα Λε Γκεν, το οποίο έρχεται να καταδείξει τους κινδύνους που γεννάει η ανεξέλεγκτη εξουσία, καθώς και την τάση αυτοκαταστροφής της ανθρωπότητας.

 Η πλοκή του διαδραματίζεται σε έναν μελλοντικό κόσμο που κατακλύζεται συνεχώς από πόλεμο, πείνα, ασθένειες και ισχυρές περιβαλλοντικές καταστροφές. Μέσα σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο υπάρχει ένας άνθρωπος, τα όνειρα του οποίου είναι ικανά να αλλάζουν, κυριολεκτικά, την πραγματικότητα. Όταν ο Τζώρτζ Ορρ ξυπνάει από τον ύπνο του βρίσκει τον εαυτό του σε έναν κόσμο, η πραγματικότητα του οποίου έχει μεταβληθεί ριζικά, ανάλογα με το όνειρο που έχει αυτός δει. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζούνε κανονικά τις ζωές τους χωρίς να αντιλαμβάνονται αυτές τις αλλαγές, εκτός από τον ίδιο που είναι και ο μόνος ικανός στον κόσμο να θυμάται και τις δύο διαφορετικές πραγματικότητες.

Το σπάνιο αυτό χάρισμα που διαθέτει ο πρωταγωνιστής του έργου, όχι μόνο δεν τον ενθουσιάζει μα αντιθέτως τον τρομοκρατεί μέχρι τα μύχια της ψυχής του. Καθώς δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ελέγξει το τι ονειρεύεται, η μοναδική λύση που βρίσκει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση του είναι να προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο τον ίδιο του τον ύπνο. Ο Ορρ καταφεύγει στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών με σκοπό να καταστείλει τον ύπνο και τα ενοχλητικά όνειρα που αυτός φέρνει μαζί του. Μα ο οργανισμός του συνηθίζει σιγά σιγά στη χρήση των ουσιών και τα όνειρα είναι απλώς θέμα χρόνου να επιστρέψουν.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δυο αντίτυπα του βιβλίου “Η επιστροφή” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Θέλοντας και μη, ο Ορρ καταλήγει στον Δρ Χέιμπερ, έναν ψυχίατρο, ο οποίος δηλώνει πως είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των ονείρων και χρησιμοποιεί πάνω του τεχνικές υπνωτισμού για να τον θεραπεύσει. Φυσικά, στην αρχή ο ψυχίατρος δεν πιστεύει ούτε λέξη από αυτά που ισχυρίζεται ο Ορρ και τον αντιμετωπίζει σαν άλλον έναν ψυχικά διαταραγμένο ασθενή. Στη συνέχεια, όμως, και καθώς τον βλέπει να κοιμάται και να ονειρεύεται κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας, αντιλαμβάνεται πως η ικανότητα που υποστηρίζει ο ασθενής του ότι έχει, δεν είναι προϊόν νοσηρών ψευδαισθήσεων, μα μια εντελώς αληθινή δύναμη που μεταβάλλει αρχικά το περιβάλλον του ίδιου του του ιατρείου μπροστά στα έκπληκτα μάτια του.

Advertisements
Ad 14

Ο Χέιμπερ δυσκολεύεται, αρχικά, να πιστέψει αυτό που βλέπει, μα σιγά σιγά όχι απλώς το αποδέχεται αλλά αποφασίζει, κιόλας, θρασύτατα να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει αυτά τα όνειρα και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ικανότητα του ασθενή του με απώτερο σκοπό να αλλάξει τη ζωή με βάση τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Τις αλλαγές αυτές αποφασίζει να τις κάνει μέσω υπνωτισμού, υπαγορεύοντας στον Τζωρτζ το περιεχόμενο των ονείρων του, και βλέποντας έπειτα την πραγματικότητα να ακολουθεί πειθήνια τις προσταγές του και να μεταβάλλεται αναλόγως. Η νέα αυτή σχέση που αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στους δύο αυτούς άντρες αναμένεται να είναι άκρως συγκρουσιακή.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα κι εκρηκτικά όταν εμπλακεί στην όλη υπόθεση και η Χέδερ, μια δικηγόρος που ο Τζωρτζ προσλαμβάνει με σκοπό του να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες διαθέσεις του Χέιμπερ. Η γυναίκα αυτή, αρχικά, εμφανίζεται ως σκληρή και δυναμική επαγγελματίας που έχει μάθει να ελίσσεται επιτυχώς στη κυνική πραγματικότητα του κόσμου, μα σταδιακά και καθώς μια βαθύτερη ψυχική επικοινωνία αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτήν και τον Ορρ, δεν αργεί να δεθεί έντονα συναισθηματικά μαζί του.

Διαβάστε επίσης  Πέρα απ΄τον χειμώνα γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην Άνοιξη

Αυτό που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία είναι το γεγονός πως ο Δρ Χέμπερ δεν είναι ούτε κακός, ούτε μεγαλομανής και αρχομανής άνθρωπος. Δεν έχει για σκοπό του την προσωπική απόκτηση εξουσίας, ούτε και χρησιμοποιεί τα όνειρα του Τζωρτζ Ορρ για αυτόν τον σκοπό. Στην πραγματικότητα, είναι ένας εντελώς καλοπροαίρετος άνθρωπος που πιστεύει ειλικρινά πως το χάρισμα του ασθενή του είναι ένα θείο δώρο για να εξαλείψει όλους τα άσχημους και βλαβερούς παράγοντες που βασανίζουν διαχρονικά την ανθρωπότητα. Όπως φαίνεται, όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, καθώς όταν καταφέρνει να εξαφανίσει το ένα κακό, ένα άλλο εμφανίζεται στη θέση του.

Η έκβαση αυτή της πραγματικότητας μπλέκει τους τρεις πρωταγωνιστές σε έναν τρελό χορό αλληλένδετων αιτιών και αποτελεσμάτων που τους καθιστά αντιμέτωπους με νέες ευθύνες και προβληματισμούς, ενώ στην ουσία τα προβλήματα δεν τερματίζονται ποτέ. Το βιβλίο γεννά φιλοσοφικά κι υπαρξιακά ερωτήματα, τόσο σε σχέση με τη φύση της πραγματικότητας, μα κυρίως σχετικά με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, τη επιζήτηση της εξουσίας και τα επακόλουθα αυτής. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο και απολαυστικό ανάγνωσμα, ικανό να κρατήσει τους αναγνώστες του μέχρι το τέλος.

 

Η χαρισματική συγγραφέας Ούρσουλα Λε Γκεν, newyorker.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.