Τα διαβάσαμε και σας τα προτείνουμε για τον Άγιο του Έρωτα

Δεκατέσσερις Φεβρουάριου, η πιο ερωτική ημέρα -σύμφωνα με φήμες- του χρόνου και οι συντάκτες από τη στήλη του βιβλίου του MaxMag διαλέγουν και σας παρουσιάζουν τα πιο αγαπημένα αναγνώσματά τους, τα οποία είναι αφιερωμένα στην αγάπη και στον έρωτα. Είσαι έτοιμος για έξι προτάσεις βιβλίων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

 

Το Μεγάλο Καλοκαίρι, της Μανίνας Ζουμπουλάκη

 

Περίληψη από οπισθόφυλλο

Advertisements
Ad 14

Μια αγιογράφος, μια Βουλγάρα μπαργούμαν, δυο άντρες που κάνουν δουλειές της νύχτας. . . Τέσσερεις losers που είναι ταυτόχρονα νικητές. Κανένας τους δεν ψάχνει «διέξοδο» και «σωτηρία» (θα το θεωρούσαν χαμένη υπόθεση) και όλοι ψάχνουν το μεγάλο έρωτα. Αλλά ακόμα κι όταν τον βρίσκουν, δεν είναι σίγουροι. . . και περνάνε πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβουν τι έχει σημασία τελικά στη ζωή και τι όχι. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα που ξεκινάει από κάποιο Μεγάλο Καλοκαίρι στη δεκαετία του ’80. Και τελειώνει, ή μάλλον ξαναρχίζει, σ’ ένα άλλο Μεγάλο Καλοκαίρι, σε ένα ελληνικό νησί – στην άκρη του κόσμου. 

Όταν λέμε ιστορία αγάπης εμένα πάντως εκεί πάει το μυαλό μου. Δεν είναι η κλασσική ιστορία αγάπης με λουλούδια κ όρκους. Για όσους γνωρίζουν την γραφή της συγγραφέως καταλαβαίνουν τι εννοώ. Όπως κ να έχει αγαπημένο.

 

 

Από Αλεξάνδρα Βαλτά


Νότια των Συνόρων, Δυτικά του Ήλιου, του Χαρούκι Μουρακάμι

 

 

 

Περίληψη από οπισθόφυλλο

Ένα μυθιστόρημα υπαρξιακού ρομαντισμού, απατηλά απλό, με ποιητικές εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς, από τον σπουδαιότερο Ιάπωνα μυθιστοριογράφο. 
Ο Χατζίμε, ευτυχισμένος οικογενειάρχης κι επιτυχημένος ιδιοκτήτης ενός τζαζ κλαμπ, συναντάει το μεγάλο παιδικό του έρωτα. 
Η Σιμαμότο εμφανίζεται ξανά μετά από είκοσι χρόνια, μυστηριώδης και πιο όμορφη από κάθε άλλη φορά. 
Και καθώς ζωντανεύει το παρελθόν, ο Χατζίμε είναι έτοιμος να τινάξει το παρόν του στον αέρα… 

 

Διαβάστε επίσης  Το Παλτό του Νικολάι Γκόγκολ

 

 

Από Παύλο Ιακωβίδη


Αγαπώ θα πει Χάνομαι, της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη

 

 

Περίληψη από οπισθόφυλλο

H Αλεξάνδρα, η Μαρίνα και η Ελίνα μεγαλώνουν σε ένα αρχοντικό όπου βασιλεύει η αδιαφορία. Έχουν τα πάντα αλλά τους λείπει το πιο βασικό: η αγάπη. Ακολουθούν το πεπρωμένο τους, ερωτεύονται με πάθος, χωρίζουν. Ταξιδεύουν παρέα με τα περιστέρια της καρδιάς τους στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και στην Καλντέρα της Σαντορίνης, πετούν πάνω από τις πλατείες της Φλωρεντίας, χορεύουν με τον ήλιο της ερήμου στη χλιδή των Αραβικών Εμιράτων, προσπαθούν με πείσμα να ανακαλύψουν τι θα πει «σ’ αγαπώ». Σε μια παράλληλη διαδρομή, παρών είναι και ο Δημήτρης, που σμίγει μυστικά με αλήθειες τραγικές, μπλεγμένος εν αγνοία του στον ίδιο οικογενειακό ιστό. Τέσσερις ήρωες που ερωτεύονται, πονούν, χαίρονται, συγκρούονται, αναρωτιούνται ως πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που αγαπάει. Ίσως και μέχρι το φόνο; Είναι ποτέ δυνατόν; Έχει, άραγε, όρια η αγάπη;

 

 

 

 

Από Νίκη Δούκα


Δυο Σταγόνες Βύσσινο, του Δημήτρη Μακρυγιάννη

 

Περίληψη

Δύο σταγόνες βύσσινο είναι η γεύση που αφήνει ο νεανικός έρωτας. Δύο νέα παιδιά που δεν πρόλαβαν να γνωριστούν καλά, αφού η επαρχιακή κοινωνία, τα ήθη μιας περασμένης εποχής και ένας αυστηρός πατέρα μπήκαν εμπόδιο στη ζωή τους. Οι δρόμοι τους μοιάζουν να χωρίζουν για πάντα. Υπάρχουν όμως εμπόδια στον πραγματικό έρωτα;

 

Το μυθιστόρημα του κ. Μακρυγιάννη «Δύο σταγόνες βύσσινο» αντιμετωπίζει την ωμή πραγματικότητα της κοινωνίας του 80’. Αναφέρεται στα συντηρητικά ήθη που επικρατούσαν τότε στις μικρές ελληνικές κοινωνίες. Ο συντηρητισμός της εποχής αρκετά συχνά – σχεδόν πάντα- οδηγούσε στην καταπίεση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, κυρίως των ανηλίκων και των γυναικών. Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη της αγάπης του αδιόριστου δασκάλου, του Σπύρου και της ανήλικης Ρηνιώς, όταν ο σκληρός και οπισθοδρομικός πατέρας της ανακαλύπτει τον έρωτά τους; Το μυθιστόρημα καθίσταται ενδιαφέρον, ήδη από το περιεχόμενο της «πρώτης ύλης» του. Η ένταση των σκήνων και τα μικρογεγονότα που παρεμβάλλονται στην εξέλιξη της ιστορίας, εκτός από την καλύτερη προσωπογράφηση των πρωταγωνιστών, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Διαβάστε επίσης  Αν ερωτεύτηκες Υδροχόο..την πάτησες!

 

 

 

 

Από Στέλλα Γιαννοπούλου


Η Σιωπή του Λύκου, του Jodi Picoult 

Περίληψη από οπισθόφυλλο

Στην άγρια φύση, όταν ένας λύκος διαισθάνεται το τέλος του, όταν ξέρει ότι δεν είναι πια χρήσιμος στην αγέλη, επιλέγει να πεθάνει μακριά από την οικογένειά του, μόνος και υπερήφανος. Δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους.
Ο Λιουκ έχει περάσει όλη του τη ζωή μελετώντας τους λύκους, τη συμπεριφορά τους, τις συνήθειές τους, ζώντας μαζί τους για πολύ καιρό. Τους καταλαβαίνει καλύτερα και από την ίδια του την οικογένεια. Η γυναίκα του τον έχει αφήσει. Ο γιος του, Έντουαρντ, εγκατέλειψε το πατρικό πριν από έξι χρόνια, και η σχέση τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όσο κι αν πονάει και τους δύο αυτό.
Όταν ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ χτυπάει το τηλέφωνο, τα πάντα αλλάζουν. Ο Λιουκ έχει τραυματιστεί σοβαρά σ’ ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Ο Έντουαρντ πρέπει να γυρίσει πίσω και να αντιμετωπίσει τον πατέρα του. 
Μαζί με την αδελφή του, την Κάρα, οφείλουν να αποφασίσουν για την τύχη του. Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι βασανιστικά: Τι μυστικά έχουν κρατήσει ο ένας από τον άλλο; Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την ανάγκη τους να αφήσουν τον πατέρα τους να πεθάνει ή να προσπαθήσουν να τον διατηρήσουν στη ζωή; Τι θα ήθελε ο ίδιος ο Λιουκ; 
Και, το σημαντικότερο, πως μπόρεσαν όλοι να ξεχάσουν αυτό που ένας λύκος δεν ξεχνά ποτέ; 
Ότι κάθε μέλος της αγέλης χρειάζεται το άλλο και ότι μερικές φορές η θυσία είναι συνώνυμο της επιβίωσης;
Μια συγκινητική ιστορία για τη φύση της οικογένειας, την αγάπη, την προστασία και τη δύναμη που προσφέρει, αλλά και το τίμημα που ίσως πρέπει να πληρώσουμε για να απολαύσουμε αυτά τα αγαθά.

Μπορεί να μην είναι μια συνηθισμένη ιστορία αγάπης αλλά μιλάει για τη σύγκριση στις σχέσεις των ανθρώπων με τις σχέσεις των λύκων…

Διαβάστε επίσης  Xάρις, η μούσα της ζωής

 

 

Από Κωσταντίνο Βαβουδάκη


100 Ερωτικά Σονέτα, του Πάμπλο Νερούδα

Άγιο του ΈρωταΠερίληψη

Η συλλογή ποιημάτων από τον Χιλιανό συγγραφέα που εξυμνούν τον έρωτα και τον κατατάσσουν σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα.

«Σ΄αγαπώ καθώς κάποιο φυτό που δεν ανθίζει,
μα που μέσα του κρύβει το λουλουδόφως όλο,
και ζει απ΄τον έρωτα σου σκοτεινό στο κορμί μου
τ΄άρωμα που σφιγμένο μ΄ανέβηκε απ’ το χώμα.
Σ’ αγαπώ μη γνωρίζοντας πως, από που και πότε,
σ’ αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια :
σ’ αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ’ άλλον τρόπο,
παρά μ’ ετούτον όπου δεν είμαι μήτε είσαι,
που το χέρι σου πάνω μου το νιώθω σα δικό μου,
που όταν κοιμάμαι κλείνουν και τα δικά σου μάτια»

Όταν σκέφτομαι τον έρωτα, σκέφτομαι τον Νερούδα. Αν θα ήθελα να μιλήσω για τον έρωτα και να διαβάσω γι’ αυτόν, θα το έκανα μόνο με τα λόγια του Νερούδα. Το πιο ρομαντικό βιβλίο της βιβλιοθήκης μου.

 

Από εμέ την ιδία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για