Τι βιβλίο ακούς: 4+1 μουσικά βιβλία

μουσικά βιβλίαΗ μουσική και τα βιβλία λένε πως κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, πόσο μάλλον ένα βιβλίο που μιλάει για τη μουσική. Βιβλία, εμπλουτισμένα με ιστορίες και φωτογραφικό υλικό για το αγαπημένο είδος μουσικής του καθενός και της κάθε μίας,είναι πάντα ένας καλός φίλος για τις ώρες που περιμένεις στο μετρό μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου είτε τις νύχτες πριν κοιμηθείς. Είτε είσαι φαν της ροκ, της μέταλ ή της πανκ μουσικής αλλά ακόμα και αν είσαι περισσότερο του ρεμπέτικου σίγουρα θα βρείς ένα μουσικό βιβλίο για εσένα.

1.ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

μουσικά βιβλία
Πηγή εικόνας: inexarchia.gr

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΚ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 1979-2015

Μια έκδοση αφιερωμένη στην ιστορία της πανκ σκηνής στην Αθήνα απο το 1979 μέχρι το 2015, απο τον Γιάννη Ν. Κολοβό.

Αν άνηκες στην γενιά που μεγάλωσε με τη Γενία του Χάους, Panx Romana, B-23, σίγουρα το βιβλίο αυτό θα σου ξυπνήσει μνήμες πολλές.

Αλλά ακόμα και δεν μεγάλωσες με αυτές τις μπάντες και τις έμαθες πολύ αργότερα, σίγουρα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί καθώς μέσα στις 600 σελίδες του, ξεδηπλώνεται με έναν γλαφυρό τρόπο όλο το κοινωνικό, πολιτικό, και πολιτισμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η πανκ μουσική στην Αθήνα.

Advertisements
Ad 14

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο αναγνώστης μέσα απο το μουσικό βιβλίο του Γιάννη Κολοβού, μεταφέρεται στην δεκαετία του 80 και του 90, διαβάζοντας για την αμφισβήτηση, για την θέση της γυναίκας στην πανκ σκηνή, και για το πως η πανκ μουσική απο ένα μουσικό κίνημα αμφισβήτησης μετατράπηκε σε lifestyle και εμπορευματοποιήθηκε.

Διαβάστε επίσης  ...Γιατί όλοι (λίγο πολύ) αγαπάμε τα Disney Κόμικς!

Κολοβός Ν. Γιάννης, Κοινωνικά Απόβλητα, Η ιστορία της Πανκ σκηνής στην Αθήνα, εκδόσεις Απρόβλεπτες. 

2. ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΚ

μουσικά βιβλία
Πηγή εικόνας: koreydro.anousia.gr

Μια συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στην ελληνική ροκ μουσική απο την δεκατία του 60 μέχρι τα 00s.

Για την κάθε δεκαετία, ο αναγνώστης μαθαίνει όχι μόνο τις ροκ μπάντες που αναδήθηκαν αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα απο τις οποίες γεννήθηκαν τα τραγούδια.

Ο αναγνώστης, μεταφέρεται στο κλίμα της εποχής, διαβάζει για τα καλύτερα άλμπουμ της κάθε δεκαετίας, τις μουσικές επιρροές απο το εξωτερικό και τη μάχη με  τον κόσμο του εμπορίου της μουσικής.

Hidden gem, η ιστορίες που περιγράφονται με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Πάυλο Παυλίδη κ.α.

Συλλογικό, Μισός αιώνας ελληνικό ροκ, εκδόσεις SONIK 

3.665 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ… ΖΩΗ METAL

μουσικά βιβλία
Πηγή εικόνας: katiousa.gr

Μια εγκυκλοπαίδεια για τους λάτρεις των mosh pit στις metal συναυλίες, για εκείνα τα ατίθασα παιδιά της ροκ.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο μουσικό κίνημα της metal, στο πως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, η θέση της πολιτικής, της θρησκείας, της γυναικάς  και η ταξική διάσταση της metal.

Το βιβλίο είναι γραμμένο απο τον Άγγελο Γεωργιόπουλο, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός metal εκπομπών, συντάκτης και αρχισυντάκης σε έντυπα της meta, ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για τον κόσμο της metal.

Ένα βιβλίο με πλούσια βιβλιογραφία και  φωτογραφίες για όλους εκείνους και όλες εκείνες που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με τη metal μουσική.

Γεωργιόπουλος Άγγελος, 665 ημέρες και μια.. ζωη metal, εκδόσεις ΚΨΜ.

4. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

μουσικά βιβλία
Πηγή εικόνας: politeianet.gr

Ένα βιβλίο ωδή στο ρεμπέτικο τραγούδι, μια ιστορική καταγραφή που ξεκινάει απο το 1880 και φθάνει μέχρι το 1985.

Διαβάστε επίσης  Ικιγκάι σημαίνει "λόγος ύπαρξης"

Γραμμένο απο τον Νίκο Σιδέρη,που ύστερα απο την προσωπική του έρευνα και σε συνδυασμό με τα προσωπικά του βιώματα, περιγράφει μέσα στο βιβλίο του, την ιστορική και κοινωνική προέλευση του ρεμπέτικου τραγουδιού, την γέννηση και την καθιέρωση του.

Ο αναγνώστης έρχεται πιο κοντά με την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και πως η επαναστατικότητα του, έγινε το σημείο συνάντησης του προσφυγικού και του γηγενούς ελληνισμού.

Σιδερής Νίκος, Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, εκδόσεις Επτάλοφος.

5. Joh Lennon και Yoko Ono: Η τελευταία συνέντευξη

μουσικά βιβλία
Πηγή εικόνας: koutipandoras.gr

Η τελευταία συνέντευξη του John Lennon και της Yoko Ono, δόθηκε λίγο πριν δολοφονηθεί ο John Lennon, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στη Νέα Υόρκη.

Μια συνέντευξη που είχε διάρκεια 20 ολόκληρες ώρες.

Ο αναγνώστης, λοιπόν, είναι σαν να βρίσκεται εκεί την ώρα της συνέντευξης, και να ακούει για τη γέννηση των Beatles, το πως οδηγήθηκαν σε διάλυση, και λεπτομέρεις του ζευγαρίου που έμμελε να γίνουν σύμβολα.

Στο περιοδικό People, οταν κυκλοφόρησε το μουσικό βιβλίο, γράφθηκε οτι επρόκειτο για την πιο αποκαλυπτική αυτοπροσωπογραφία του John Lennon που έγινε ποτέ.

Sheff David, John Lennon & Yoko Onno, Η τελευταία συνέντευξη, μετάφραση Σωτήρης Κακίσης, εκδόσεις Βακχικόν.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για