Το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο Liberty Island. Είναι από τα πιο γνωστά και πολυσήμαντα σύγχρονα αγάλματα όλου του κόσμου ενώ η ιστορία του όσο και η ανάλυσή του δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε. Ο Frédéric Auguste Bartholdi (ο αρχιτέκτονας του αγάλματος) ξεκίνησε με ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα στο μυαλό. Αυτό το όραμα ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο ή μεταφράζεται διαφορετικά σε κάθε σημείο ανάλυσης των αντικειμένων του αγάλματος, συνθέτοντας έτσι ένα άγαλμα σύμβολο Ελευθερίας.
Η ιστορία του αγάλματος
Ιστορικά, το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν δώρο από τον Γαλλικό λαό. Συγκεκριμένα, το Άγαλμα της Ελευθερίας έφτασε στη μόνιμη κατοικία του στο Bedloe’s Island στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 19 Ιουνίου 1885, ως δώρο φιλίας από τον λαό της Γαλλίας στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και μνημονεύει μέχρι σήμερα τη φιλία των λαών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.
Το παγκοσμίου φήμης Άγαλμα της Ελευθερίας που στέκεται στο λιμάνι της Νέας Υόρκης χτίστηκε στη Γαλλία. Οι εργασίες ξεκίνησαν στη Γαλλία το 1875 υπό τον γλύπτη Frédéric-Auguste Bartholdi. Το άγαλμα κατασκευάστηκε από φύλλα χαλκού, σφυρηλατήθηκαν σε σχήμα με το χέρι και συναρμολογήθηκαν πάνω σε ένα πλαίσιο τεσσάρων μεγάλων στηριγμάτων από χάλυβα σχεδιασμένα από τους Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc και Alexandre-Gustave Eiffel. Το Άγαλμα της Ελευθερίας παρουσιάστηκε στον Αμερικανό υπουργό της Γαλλίας Levi Morton σε μια τελετή στο Παρίσι στις 4 Ιουλίου 1884. Το 1885 το ολοκληρωμένο άγαλμα, ύψους 151 πόδια 1 ίντσας (46 μέτρα) και βάρους 225 τόνων, αποσυναρμολογήθηκε και αποστέλλεται στη Νέα Υόρκη. Το βάθρο, σχεδιασμένο από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Richard Morris Hunt και χτισμένο μέσα στα τείχη του Fort Wood στο νησί Bedloe, ολοκληρώθηκε αργότερα. Το άγαλμα, τοποθετημένο στο βάθρο του, αφιερώθηκε από τον Πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ στις 28 Οκτωβρίου 1886.
Τι βιβλίο κρατά το Άγαλμα της Ελευθερίας;
Το άγαλμα, με ύψος ύψος 305 πόδια (93 μέτρα) συμπεριλαμβανομένου του βάθρου του, απεικονίζει μια γυναίκα που κρατά μια δάδα στο δεξί της χέρι και μια πλάκα στο αριστερό της χέρι. Το Άγαλμα της Ελευθερίας κρατά ένα «tabula ansata», δηλαδή ένα είδος πλάκας γνωστής από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε αυτή την πλάκα, με ρωμαϊκούς αριθμούς είναι χαραγμένη η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η οποία είναι η ημερομηνία υπογραφής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε από τον Bartholdi καθώς θαύμαζε πολύ τον αμερικανικό αγώνα για την ελευθερία καθώς και το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Ως σύμβολο, η πλάκα αποτελεί ένα νομοθετικό βιβλίο.
Το σονέτο της Emma Lazarus
Μια πλάκα στην είσοδο του βάθρου είναι χαραγμένη με ένα σονέτο, «The New Colossus» (1883) της Emma Lazarus. Το ποίημα γράφτηκε για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για το βάθρο. Καθώς ξεκίνησε η συγκέντρωση χρημάτων για το βάθρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων σε όλη την πόλη. Η Emma Lazarus κλήθηκε να συνεισφέρει δωρίζοντας ένα πρωτότυπο έργο που θα έβγαινε σε δημοπρασία. Το ποίημα της Emma Lazarus αποτέλεσε ένα ποίημα με μεγάλο αντίκτυπο για πολλούς ανθρώπους. Εμβληματικές είναι οι σειρές όπου ο Λάζαρος αναφέρεται στη Γυναίκα της Ελευθερίας ως ως τη «Μητέρα των Εξορίστων» και αναφέρεται
«Δώσε μου τον κουρασμένο σου, τον φτωχό σου,
Οι μαζεμένες μάζες σας λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερες,
Τα άθλια απορρίμματα της γεμάτης ακτής σου.
Στείλε μου αυτά, τους άστεγους, θύελλα,
Σηκώνω τη λάμπα μου δίπλα στη χρυσή πόρτα!»
Η έμπνευσή της για το ποίημα προήλθε από τη συμμετοχή της στην παροχή βοήθειας σε Εβραίους πρόσφυγες από την ανατολική Ευρώπη. Αφού είδε τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, εξέφρασε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια της μέσα από τις γραμμές του ποιήματος.
Το 1903, το κείμενο του σονέτου εγγράφηκε σε μια χάλκινη πλάκα και τοποθετήθηκε μέσα στο βάθρο.