Το καφενείο στην άκρη του κόσμου, μια ιστορία για το νόημα της ζωής

Το καφενείο στην άκρη του κόσμου«Το καφενείο στην άκρη του κόσμου» του Τζων Στρελέτσκι είναι από εκείνα τα βιβλία που λόγω της έκτασής του διαβάζεται μέσα σ’ ένα απόγευμα πίνοντας τον καφέ σου. Είναι όμως και από εκείνα τα βιβλία που πιστοποιούν  πως πολλές φορές η ουσία υπάρχει εκεί που η φλυαρία περισσεύει…

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζων Στρελέτσκι ζει στο Ορλάντο της Φλόριντα. Δούλευε 20 χρόνια στον οικονομικό κλάδο, κι ύστερα εγκατέλειψε τα πάντα κι έκανε μαζί με την γυναίκα του ένα ταξίδι σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στο μεγάλο αυτό ταξίδι, που κράτησε εννιά μήνες, οι δυο τους κάλυψαν 112.000 χιλιόμετρα και συν τοις άλλοις χρησιμοποίησαν άλογα, ελέφαντες, καράβια και ποδήλατα. Τις εμπειρίες του ταξιδιού ο Τζων Στρελέτσκι τις άφησε να σφραγίσουν το βιβλίο του. Ίδρυσε το “The Why Cafe Institute”, στο οποίο οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια, κάνει διαλέξεις και προσφέρει τις συμβουλές του σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Τζων Στρελέτσκι – όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου – έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να διαμορφώσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δικές τους παραστάσεις.

Υπόθεση:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο Τζων είναι ένας διαφημιστής που ζει – όπως άλλωστε η πλειοψηφία των ανθρώπων της δύσης – μια ζωή γεμάτη άγχος. Κάποια στιγμή αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι για να ξεφύγει από την δυσάρεστη καθημερινότητά του. Κουρασμένος και με το λαμπάκι της βενζίνης αναμμένο, σταματάει σ’ ένα καφέ, στο «Καφέ – Γιατί» όπως έλεγε η επιγραφή του. Κρατώντας στα χέρια του τον κατάλογο του καφέ, το βλέμμα του πέφτει πάνω σε τρεις ερωτήσεις που αναγράφονται στο πίσω μέρος του, «Γιατί είσαι εδώ;», «Φοβάσαι τον θάνατο;», «Η ζωή σου σε γεμίζει;». Ο Τζων μένει έκπληκτος. Οι ερωτήσεις αυτές τον ταξιδεύουν πέρα από την πραγματικότητά του για να μπορέσει να τις απαντήσει. Έτσι τελικά το ταξίδι αυτό μετατρέπεται σε ένα ταξίδι μέσα του που τον βοηθάει ν’ αλλάξει πολλά απέναντι στον τρόπο που σκεφτόταν και ζούσε μέχρι την στιγμή εκείνη! Μαζί του όμως ταξιδεύουμε κι εμείς οι αναγνώστες μέσα μας… Εξάλλου η αναγνωστική μας συνάντηση με ερωτήσεις αδιαμφισβήτητα γεννά τον προβληματισμό, την αφύπνιση και την διάθεση αλλαγής…

Διαβάστε επίσης  Συμβουλή: Ας αφήσουμε τις συμβουλές στην άκρη

Όταν κράτησα το βιβλίο αυτό στα χέρια μου και πριν τον πρόλογο, διάβασα:

Για να είμαστε αποκλειστικά ο
εαυτός μας, πρέπει να εμπιστευτούμε
τον αληθινό μας εαυτό. Τόσο απλό είναι
το πράγμα. Και εξαρτάται μόνο από
μας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται.

Τζων Στρελέτσκι

Advertising

«Το καφενείο στην άκρη του κόσμου» του Τζων Στρελέτσκι μου υπενθύμισε την σημαντικότητα των «θέλω» μας για να είμαστε χαρούμενοι. «Θέλω» που χάνουμε μέσα στη δίνη του ψεύτικου υλικού ευδαιμονισμού που μας εξασφαλίζει μια καριέρα ατελείωτων ωρών εργασίας, αλλά και του φόβου της απόρριψης των άλλων ,αν βρεθούμε έξω από το κελί της μαζοποίησης. Και τα δύο βέβαια συνιστούν μια σύγχρονη μορφή δουλείας, που δεν γίνεται πάντα αντιληπτή, και μας οδηγεί στο να χάνουμε τον εαυτό μας…

Κλείνοντας αυτή την σύντομη παρουσίαση του βιβλίου «Το καφενείο στην άκρη του κόσμου» του Τζων Στρελέτσκι, θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα:

«Τώρα πια, που έχω ανακαλύψει γιατί είμαι εδώ, και που ορίζω τη ζωή μου έτσι που ν’ ανταποκρίνεται σ’ αυτόν τον προορισμό, ποτέ πια δεν πρόκειται να επιστρέψω σε μια ζωή από την άλλη μεριά του φράχτη.»

Εσύ τελικά γιατί είσαι εδώ;

Advertising

Το καφενείο στην άκρη του κόσμου

Ζω στις Σέρρες. Διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ την ευγένεια & την διακριτικότητα στους ανθρώπους. Το προσωπικό μου "πιστεύω" είναι: Τα "μικρά" είναι τα πιο σημαντικά!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Οι μυστηριώδεις τσάντες των αρχαίων πολιτισμών

Ο συμβολισμός είναι η σημαντικότερη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην