Ελευθερία Κυρίμη, όταν ο εκπαιδευτικός τολμά

«Η θάλασσα στο χιόνι» κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον μου. Εξάλλου το έγραψε μια συνάδελφος και πάντα οι άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κοινές επαγγελματικές εμπειρίες μ’ εμάς,  έλκουν την προσοχή μας. Είναι το δεύτερο από τα δύο βιβλία που έλαβα ως ανοιξιάτικο δώρο από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Είναι  μικρό σε έκταση και ευανάγνωστο.

Υπόθεση

Μια καθηγήτρια βρίσκεται ως αναπληρώτρια σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο μιας κωμόπολης έξω από την Φλώρινα. Μακριά από την οικογένειά της και από την θάλασσα που τόσο αγαπά προσπαθεί να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά της. Στόχος της είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για μάθηση, δίνοντας βαρύτητα στη βιωματική μάθηση των παιδιών. Για το λόγο αυτό δημιουργεί έναν Όμιλο Προφορικής Ιστορίας. Μαθητές ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της καθηγήτριας και προσεγγίζουν ντόπιους κατοίκους. Οι τελευταίοι τους διηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους όχι και τόσο ευχάριστες… Ο στόχος είναι η πραγματοποίηση από τα παιδιά  μιας σχολικής εκδήλωσης. Θα πραγματοποιηθεί άραγε… Μέσα στο βιβλίο επιπροσθέτως συναντάμε την σύγκρουση της πρωταγωνίστριας με το παρελθόν της, καθώς και την συγχώρεση, ως απόληξη όλης αυτής της εμπειρίας της στον βορά.

Το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει πως ένας εκπαιδευτικός που αγαπά αυτό που κάνει, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για μάθηση και του πιο αδιάφορου μαθητή. Εξάλλου τα παιδιά πάντα αναγνωρίζουν το ειλικρινές ενδιαφέρον ενός καθηγητή απέναντί τους.  Πολλές φορές όμως οι καλές προθέσεις των εκπαιδευτικών συγκρούονται με το κατεστημένο μιας κλειστής κοινωνίας ή τα όσα γράφουν τα βιβλία και δεν χωρούν αμφισβήτηση… Επίσης μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό για την εξέλιξή μας είναι να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν και να συγχωρήσουμε όσους μας έβλαψαν κάποτε.

Διαβάστε επίσης  Οι Φαροφύλακες, Ένα ανάγνωσμα γεμάτο Ανατροπές

Ευχαριστώ τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» για την ευγενική χορηγία του βιβλίου.

Πηγή: enetpress.gr

Λίγα λόγια για την συγγραφέα όπως τα διαβάζουμε μέσα στο βιβλίο:

Η Ελευθερία Κυρίμη γεννήθηκε το 1968. Μεγάλωσε στον Πειραιά όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η θάλασσα στο χιόνι είναι το πρώτο βιβλίο της.

Ελευθερία Κυρίμη
Πηγή: web.webstorage.gr

Ζω στις Σέρρες. Διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ την ευγένεια & την διακριτικότητα στους ανθρώπους. Το προσωπικό μου "πιστεύω" είναι: Τα "μικρά" είναι τα πιο σημαντικά!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του