Πέντε απίστευτα μικρά “κλασικά” βιβλία

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα έργα της αποκαλούμενης “υψηλής λογοτεχνίας” είναι υπερβολικά μεγάλα και γι’ αυτό πολλοί αναγνώστες αποθαρρύνονται και δεν καταπιάνονται με βιβλία υψηλού βεληνεκούς. Είναι γνωστή, άλλωστε, η ρήση του Mark Twain : «κλασικό λέμε το βιβλίο που όλοι επαινούν αλλά κανείς δεν διαβάζει». Γι’ αυτόν τον λόγο, το άρθρο αναφέρεται στα μικρά “κλασικά” βιβλία. Υπάρχουν και μυθιστορήματα τα οποία, παρόλο που είναι σύντομα σε βαθμό που προκαλεί την έκπληξη, έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση των αναγνωστών ως έργα μεγάλης λογοτεχνικής αξίας. Η παρακάτω λίστα αποτελεί ένα επιχείρημα!

μικρά "κλασικά" βιβλίαΟ γέρος και η θάλασσα – Ernest Hemingway  

 Ο γέρος και η θάλασσα, η ιστορία του γέρου ψαρά Σαντιάγκο και του ξιφία που ψάρεψε μετά από εβδομάδες ολόκληρες άκαρπων προσπαθειών, μια αλληγορία για τις μάχες που δίνει ο άνθρωπος και την αξιοπρέπεια που πρέπει να επιδεικνύει στις ήττες, ώστε να καταλήγει κερδισμένος. Κυκλοφόρησε το 1952 και χάρισε στον Hemingway το Βραβείο Πούλιτζερ και ύστερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας και αποτελείται από 127 σελίδες!

μικρά "κλασικά" βιβλίαΗ φάρμα των ζώων – George Orwell                                                    

Εκδόθηκε το 1945 αποτελείται από 112 σελίδες και αποτελεί μια από τις γνωστότερες αλληγορίες. Σε μια δυστοπία τα ζώα μιας φάρμας μην αντέχοντας την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου, επαναστατούν. Έπειτα, βλέπουμε τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους και την κατάληξη της. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ .

μικρά "κλασικά" βιβλία

Το Νησί των Θησαυρών – Robert Louis Stevenson 

Ένα από τα πιο διάσημα περιπετειώδη μυθιστορήματα όσον αφορά μία ιστορία “πειρατών και θαμμένου χρυσού”. Ένα ασυνήθιστα καλό δείγμα παιδικής λογοτεχνίας, γνωστό για την ατμόσφαιρα του.Κυκλοφόρησε το 1883 σε βιβλίο και η δράση του εκτυλίσσεται μέσα σε 240 σελίδες.

Διαβάστε επίσης  Dag Niklas Natt Och, πλέον στα ελληνικά και το δεύτερο βιβλίο του

Ο μικρός πρίγκιπας – Antoine de Saint-Exupéry             

“Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια”. Το βιβλίο που θεωρείται αξιόλογο να διαβαστεί από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο Μικρός Πρίγκιπας, αν και παιδικό βιβλίο, κάνει μερικές βαθυστόχαστες  παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση και ουσιαστικά αποτελεί έναν αλληγορικό μύθο με φιλοσοφικό υπόβαθρο. Εκδόθηκε το 1943 για πρώτη φορά και αποτελείται από 96 σελίδες!

μικρά κλασικά βιβλία

Άνθρωποι και ποντίκια – John Steinbeck                                                 

Το Άνθρωποι και ποντίκια είναι μια σκληρή, αλλά βαθιά ανθρώπινη ιστορία ματαιωμένων ονείρων, συγκεκριμένα των ονείρων δυο νεαρών μεταναστών στις Η.Π.Α που αναζητούν ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, εκδόθηκε το 1937 και μετράμε 187 σελίδες!     

                                      

 

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.