Αγώνα δρόμου για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) δίνουν κυβέρνηση και θεσμοί, που θα επιτρέψει στο Eurogroup της Δευτέρας να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους.
Όμως, θα πρέπει πρώτα να επέλθει πολιτική συνεννόηση στα εργασιακά, καθώς άλλα εμπόδια που είχαν προκύψει κατά την αξιολόγηση όπως το ζήτημα του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να ξεπεραστούν.
Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ πιθανή μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Αν η Αθήνα υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και οι θεσμοί στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων τότε ίσως να μπορέσει να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία», επισημαίνει η κυβέρνηση. Επίσης, υποστηρίζει ότι η διαφορά με τους θεσμούς στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2018 είναι μικρή. Δε συμμερίζονται αυτή την άποψη μέλη του ΔΝΤ. Επιπλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ταμείο.
Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας πληροφορίες λένε πως σίγουρη είναι η δημοσιοποίηση κοινής δήλωσης του Eurogroup στην οποία θα επισημαίνεται η πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα. «Τα καλά νέα είναι απαραίτητα» επισημαίνουν αξιωματούχοι.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM θα παρουσιάσει στο Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εφαρμογή τους από τις αρχές του 2017.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε εκ νέου προχθές στην ανάγκη επίτευξης τεχνικής συμφωνίας που θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει σε μια σοβαρή συζήτηση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και σε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.