Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit

 

[punica-dropcap] Ξ[/punica-dropcap]εκινάει σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη, με αρμόδιο το Βρετανό υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος πήγε στη βελγική πρωτεύουσα με φόντο το σχετικά ήρεμο πρώτο γύρω, αλλά και της εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις των δύο, σχετικά με το λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit.

Έπειτα από τον πρώτο εισαγωγικό γύρο, στον οποίο συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο είναι σε θέση πλέον να βάλουν στο «τραπέζι» τους τα πιο ακανθώδη ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τρεις κύριες θέσεις, που είναι τα δικαιώματα των πολιτών, το ιρλανδικό σύνορο και όπως προαναφέρθηκε, ο «λογαριασμός» του Brexit. Τα θέματα αυτά θα συζητούνται παράλληλα σε ομάδες εργασίας υπό την εποπτεία των δύο επικεφαλής διαπραγματευτών, του Μισέλ Μπαρνιέ που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους και του Ντέιβιντ Ντέιβις που εκπροσωπεί τους Βρετανούς.

Υπάρχει ένα αισιόδοξο κλίμα, καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως εργάζονται πάνω στις ίδιες βάσεις, με τους ίδιους στόχους. Ο Ντέιβις τόνισε: «η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας είναι προτεραιότητα για εμένα ξεκινώντας αυτό το γύρο και είμαι ξεκάθαρος ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο. Κάναμε μια καλή αρχή τον προηγούμενο μήνα και αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την πραγματική ουσία».

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Πως προχωρούν οι έρευνες για την επίθεση στον Λ.Παπαδήμο- Τι φοβάται η ΕΛΑΣ
Ad 14

Δυστυχώς, όμως, το κόστος του Brexit για τους Βρετανούς ανέρχεται να φτάσει τουλάχιστον τα 60 δις. Παρά την αισιοδοξία, το κλίμα έχει διαφανεί δύσκολο διότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές λόγω των διαφορετικών απόψεών τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων και σε σχέση με το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι Βρετανοί για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως κράτος μέλος. Ποσό, το οποίο ξεπερνάει τα 60 δις. ευρώ, το οποίο οι Βρετανοί θεωρούν υπερβολικό. Η πίεση αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να χαρακτηρίζει «εκβιαστικά» τα ποσά που ζητεί η ΕΕ από τη χώρα του. 

Από Ευρωπαίους αξιωματούχους ακούγονται εκτιμήσεις για ποσό ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες προειδοποίησε το Λονδίνο για τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η μη συμφωνία για το Βrexit, δηλαδή το αδιέξοδο, προειδοποιεί επίσης πως ο χρόνος πιέζει, αν Λονδίνο και Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν, όπως προβλέπεται, σε συμφωνία ως τον Μάρτιο του 2019.

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2018 ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί η τελική συμφωνία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως την άνοιξη του 2019.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025