Ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν

Η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν χρονολογείται από το 2001. Πρόκειται για το μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος είχε ανυπολόγιστα κόστη, τόσο στην οικονομία όσο και σε ανθρώπινα αποθέματα. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν δίστασε να ανακοινώσει την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και νωρίτερα, ο Τραμπ ήταν σφοδρός πολέμιος της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Μάλιστα δεν έχανε τη ευκαιρία να υπενθυμίζει επανειλημμένα το κόστος που είχε επιφέρει αυτός ο πόλεμος στην αμερικανική κοινωνία. Εν αντιθέσει με τις προεκλογικές εξαγγελίες του και τη γενικότερα επικριτική στάση του, προσφάτως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, προέβη σε διάγγελμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στο αφγανικό μέτωπο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, η βοήθεια που θα σταλεί υπολογίζεται στους 4.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τους ήδη 8.400 που βρίσκονται εκεί.

Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση

  

Εντούτοις, σε συνεργασία με τους συμβούλους του -της εθνικής ασφάλειας- έκρινε πως η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή των ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να γίνει εσπευσμένα. Γι’ αυτό το λόγο προέβη στην ενίσχυση της στήριξης στην κυβέρνηση της Καμπούλ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Ταλιμπάν και να παταχθεί η τρομοκρατία. Παράλληλα προειδοποίησε την κυβέρνηση του  Πακιστάν να σταματήσει να παρέχει προστασία στους εξτρεμιστές. Προς απάντηση αυτής της κατηγορίας, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν τρομοκρατικά κρησφύγετα στο Πακιστάν». Κατόπιν, ο Τραμπ κατέστησε σαφές πως περιμένει την οικονομική συνδρομή των συμμάχων του.

Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν – υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις

Η είδηση της στρατιωτικής ενίσχυσης της κυβέρνησης της Καμπούλ θορύβησε τους Ταλιμπάν, των οποίων ο εκπρόσωπος προέβη σε εξαγγελίες, απειλώντας ανοιχτά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ  δήλωσε ότι «όσο υπάρχει έστω και ένας Αμερικανός στρατιώτης στη χώρα μας», οι ένοπλοι ισλαμιστές θα «συνεχίζουν τον τζιχάντ». Επομένως, απορρέει πως οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, της οποίας την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Διαβάστε επίσης  Σύντομη ιστορία της Φωτογραφίας Τοπίου

 

 

Βία στη βία

«Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε», ανέφερε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Νίκολσον. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να αποκηρύξουν τη βία, είναι μέσω της βίας, αφού οι 4.000 θα σταλούν γι’ αυτό το σκοπό.

Δεδομένων των κλυδωνισμών που διέρχεται η αμερικανική κοινωνία, η νέα ανακοίνωση του Προέδρου θα εντείνει τις υπάρχουσες έριδες, αν δεν δοθεί ένα άμεσο αποτέλεσμα. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το κόστος και το εύρος των συνεπειών.

Μέσα από τις σπουδές μου στην Πολιτική Επιστήμη, και το ενδιαφέρον μου για την ιστορία, έμαθα να ερμηνεύω τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι λοιπόν, μέσα από αυτή τη στήλη μου δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου πάνω σε θέματα επικαιρότητας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα