Στις μέρες μας η «ομορφιά πονάει» όχι μόνο επειδή είναι ακριβή αλλά και επειδή μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Για παράδειγμα, οι αισθητικές παρεμβάσεις, μολονότι διορθώνουν ή βελτιώνουν ένα κομμάτι του σώματος, ενέχουν και κάποιους κινδύνους. Μάλιστα, η χειρουργική επέμβαση αλλαγής χρώματος των ματιών είναι η πιο επικίνδυνη. Αυτό συμβαίνει γιατί, μερικές από τις επιπλοκές της είναι η απώλεια όρασης, η ραγοειδίτιδα και το γλαύκωμα. Ακόμη, εξίσου επικίνδυνη είναι η ανόρθωση γλουτών. Οι δυσάρεστες συνέπειες της ανόρθωσης των γλουτών μπορεί να είναι θρόμβοι αίματος, μόλυνση και αλλοιωμένη αίσθηση του δέρματος.
Βλέπουμε, λοιπόν πόσο μπορεί να «πονέσει η ομορφιά» σήμερα. Τι γίνεται όμως, με το παρελθόν; Ποιες ήταν οι πιο επικίνδυνες τεχνικές περιποίησης τους;
Το μακιγιάζ με μόλυβδο
Η «ομορφιά πονάει» για τις γυναίκες τους 18ου αιώνα. Ο λόγος είναι η ανάμιξη ξιδιού με μόλυβδο. Οι γυναίκες άλειφαν το μείγμα στο πρόσωπο τους για να το λευκάνουν. Μάλιστα, πίστευαν ότι όσο πιο λευκό και πορσελάνινο τόσο πιο αριστοκρατικό. Ακόμη, ήλπιζαν ότι με αυτό τον τρόπο το καθαρίζουν. Στην πραγματικότητα όμως, προκαλούσε ουλές στο δέρμα, γκρίζα μαλλιά, τρέλα και θάνατο από δηλητηρίαση με μόλυβδο.
Οι κορσέδες
Οι κορσέδες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τη δεκαετία του 1800 μέχρι το 1900. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φορούσαν κορσέδες για να αποκτήσουν το σχήμα της κλεψύδρας, σχήμα S. Παρόλα αυτά, η «ομορφιά πονούσε» τις γυναίκες, καθώς προκαλούσαν δύσπνοια, σπασμένα πλευρά και τάσεις λιποθυμίας.
Μαύρα δόντια
Παρόλου που σήμερα, έχουμε εμμονή με τα άσπρα δόντια, παλαιότερα οι Βιετναμέζοι επιδίωκαν το μαύρισμα των δοντιών. Ο λόγος ήταν ότι, θεωρούσαν τα μαύρα δόντια ένδειξη ωριμότητας. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούσαν χημικές ουσίες για το μαύρισμα και το γυάλισμα των δοντιών. Οι ουσίες, όμως, αυτές προκαλούσαν σοβαρές, μη αναστρέψιμες βλάβες στα ούλα.
Μικροσκοπικά πόδια
Η «ομορφιά πονάει» τις Κινέζες του 13ου αιώνα. Ειδικότερα, από πολύ μικρή ηλικία τα κορίτσια φορούσαν ειδικά παπούτσια για να μεταμορφώσουν τα πόδια τους και να μην πάρουν ποτέ το φυσικό τους σχήμα. Το πόδι τους έπρεπε να έχει μάκρος έως 3 ίντσες.
Αρσενικό
Οι γυναίκες του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν το αρσενικό ως καθαριστικό προσώπου, ως σαμπουάν και ως μαλακτικό για τα ρούχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κύρια χρήση του αρσενικού ήταν η λεύκανση του δέρματος. Η διαδομένη χρήση του αρσενικού, ωστόσο, σήμαινε ότι πολλές γυναίκες εμφάνισαν παθήσεις από την τοξικότητα του. Για παράδειγμα, μερικές από τις παθήσεις, περιλάμβαναν λεύκη, δερματικές βλάβες, νευρικές βλάβες, νεφρικά προβλήματα και θάνατο.
Δακτυλίδια λαιμού
Οι γυναίκες του λαού Kayan, μία εθνική μειονότητα του Μιανμάρ, στοιβάζουν μεταλλικούς κρίκους γύρω από το λαιμό τους. Στόχος τους είναι να επιμηκύνουν τον λαιμό τους από μικρή ηλικία. Οι δακτύλιοι, όμως, αυτοί παραμορφώνουν τις κλείδες των γυναικών και τις δυσκολεύουν να στηρίξουν το κεφάλι τους, όταν αφαιρεθούν.
Αυτές και άλλες πολλές τάσεις, όπως μακιγιάζ με υδράργυρο, μπάνιο με ράδιο, μηχάνημα για λακκάκια ήταν η «ομορφιά που πονούσε». Τελικά, οι «τάσεις πάνε και έρχονται» και παρατηρούμε ότι, όπως και σήμερα έτσι και παλιότερα, η ομορφιά ερχόταν με το τίμημα της.
Βιβλιογραφία
https://www.buzznet.com/2024/07/the-most-dangerous-beauty-trends-in-history/
https://brightside.me/articles/10-of-the-most-extreme-beauty-trends-throughout-history-812217/
https://manukarx.co.nz/blogs/news/10-most-bizarre-and-bad-beauty-trends-in-history-and-one-that-is-great?shpxid=462f38f0-4fa0-4de7-80b2-c88b16533ac5
https://www.thecut.com/2013/12/most-dangerous-beauty-through-the-ages.html
https://www.forbes.com/sites/kristinakillgrove/2015/11/16/how-corsets-deformed-the-skeletons-of-victorian-women/
https://www.shutterstock.com/pt/image-vector/fashion-print-beauty-hurts-legs-high-682783513