Γνωρίζοντας τις «μπλε ζώνες»

Οι «μπλε ζώνες» είναι πέντε γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, στις οποίες κατοικούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αυτοί υπερβαίνουν την ηλικία των 100, και όχι μόνο λόγω γονιδίων, αλλά και λόγω του τρόπου ζωής και της διατροφής τους. Αναλυτικότερα, στις «μπλε ζώνες» ανήκουν:

  1. Η Ικαρία της Ελλάδας.
  2. Η Οκινάουα στην Ιαπωνία.
  3. Η Σαρδηνία στην Ιταλία.
  4. Η Χερσόνησος Νικόγια την Κόστα Ρίκα.
  5. Και η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Αναμφίβολα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει την «πηγή της νεότητας». Ποια είναι, λοιπόν, τα μυστικά τους;

Τα «μυστικά» τους

  1. Κίνηση. Οι «αιωνόβιοι» άνθρωποι των «μπλε ζωνών» κινούνται φυσικά, χωρίς να πηγαίνουν σε γυμναστήρια. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι περπατάνε, μαγειρεύουν και φροντίζουν την φύση και τον κήπο τους.
  2. Σκοπός. Οι κάτοικοι της Οκινάουα το αποκαλούν «Ikigai» και οι Nicoyans το αποκαλούν «plan de vida». Και τα δύο σημαίνουν «γιατί ξυπνάω το πρωί». Με λίγα λόγια, οι μακροβιότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους, το πάθος τους, το τι μπορούν οι ίδιοι να προσφέρουν στους άλλους και πως μπορούν να βιοποριστούν συνδυάζοντας τα παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού είναι μια συνεχής καθημερινή προσπάθεια που προσφέρει τελικά, κίνητρο, ικανοποίηση και ευτυχία.
  3. Διαχείριση του άγχους. Παρόλο που, οι αιωνόβιοι βιώνουν άγχος, έχουν μάθει να το αντιμετωπίζουν. Πώς; Με το να εντάσσουν στην καθημερινότητα τους λίγες ώρες ξεκούρασης, διασκέδασης όπως ο χορός και προσευχής. Μάλιστα, δίνουν μεγάλη έμφαση στον ποιοτικό ύπνο, ως μέτρο αντιμετώπισης του άγχους.
  4. Ο κανόνας του 80%. Ταξιδεύουμε στην Οκινάουα, όπου οι κάτοικοι της μπλε ζώνης έχουν σαν κανόνα να τρώνε μέχρι να είναι 80% χορτάτοι. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Τρώνε αργά, μαζί με την οικογένεια τους και δεν παραμελούν την προσευχή. Μάλιστα, πριν από τα γεύματα τους απαγγέλουν το «Hara hachi bu» ένα αρχαίο κομφουκιανικό, που τους αποτρέπει από το να φάνε παραπάνω. 
  5. Χορτοφαγική -κυρίως- διατροφή αλλά ισορροπημένη. Οι αιωνόβιοι έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος σε 4-5 φορές το μήνα. Αντιθέτως, τρώνε σε καθημερινή βάση  όσπρια που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, λαχανικά για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δημητριακά ολικής άλεσης και  ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, καταναλώνουν ψάρι και αβγά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Ακόμη, περιορίζουν την κατανάλωση του αλκοόλ. 
Διαβάστε επίσης  Ο ΕΦΕΤ αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ πιθανώς δηλητηριασμένα προϊόντα
Οι μπλε ζώνες
Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%BB%CE%B5_%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:3_blue_zones_venn_diagram.svg

Στα «άδυτα» της κοινωνίας και της οικογένειας

Οι κάτοικοι των «μπλε ζωνών» βιώνουν το αίσθημα του «ανήκειν», όποια ηλικία και να έχουν. Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι μεγαλώνουν έχοντας την στήριξη και την αγάπη της οικογένειας τους. Ακόμη, ζούνε κοντά ο ένας με τον άλλον και μάλιστα οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες της κοινότητας. Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που ζούνε περισσότερο και πιο ευτυχισμένοι. 

Συμπέρασμα

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου ζουν• τρώνε• διασκεδάζουν• και ενδίδουν με μέτρο σε απολαύσεις. Αντιμετωπίζουν το στρες και ζουν ευτυχισμένα σε μία κοινότητα.

Βιβλιογραφία

https://www.monopoli.gr/2023/10/20/uncategorized/724798/galazies-zones-o-rolos-tis-mesogeiakis-diatrofis-kai-oi-kales-synitheies-gia-na-megalonoume-me-ygeia/

https://www.sanitarium.com/au/health-nutrition/nutrition/blue-zones-secrets-to-longevity

What the world’s longest living people have in common

https://www.bovary.gr/living/health-diary/diaita-mple-zonis-mystika-makrozoias-netflix

https://www.businessdaily.gr/business-life/112961_i-ikaria-kai-oi-alles-mple-zones-deihnoyn-ton-dromo-gia-ti-makrozoia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK298903/

https://www.healthline.com/nutrition/blue-zones#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.calm.com/blog/ikigai

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εφαρμογές και Κινητά

Οι 5 χρήσιμες εφαρμογές για κάθε ταξιδιώτη!

Πλέον, τα ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα και προσβάσιμα χάρη
Misery

«Misery»: Όταν ούτε το Όσκαρ γλίτωσε από τα χέρια της Kathy Bates!

Ο Paul Sheldon (James Caan) είναι ο διάσημος συγγραφέας της