Οι τελευταίες εβδομάδες που πέρασαν μας έφεραν στην επιφάνεια της επικαιρότητας ένα θέμα, το οποίο απασχολεί τους πάντες τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια των Μνημονίων. Μετά από περίπου οχτώ χρόνια, ανοίγει ξανά η συζήτηση σ’ ένα κεφάλαιο που πονάει, με τον πλέον πιο δραματικό τρόπο. Η ακίνητη περιουσία, κινδυνεύει να περάσει σε Τράπεζες, σε founds του εξωτερικού καθώς και στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω μεγάλων οφειλών.
Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας διάφορες ομάδες που πίστευαν ότι το πρόβλημα δεν θα τους άγγιζε και αδιαφορούσαν για τις οφειλές τους στις τράπεζες ή το Δημόσιο χωρίς κόστος. Τώρα, ο κίνδυνος να χαθούν μεγάλα ή μικρά ακίνητα είναι υπαρκτός και προβληματίζει ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία, σε μια οικονομική ανέχεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ένα ηλεκτρονικό παράθυρο για την δημοσίευση πλειστηριασμών, που ανακοινώνονται δημοσίευσης για πλειστηριασμούς με αυξανόμενο ρυθμό. Κάθε μέρα μπαίνουν καινούργιες δημοσιεύσεις και η ιστοσελίδα αυτή του «Ε.Τ.Α.Α – Τ.Α.Ν» απαριθμεί περίπου στις 701 πλειστηριασμούς ανά την ελληνική επικράτεια. Με τις εκτιμήσεις των τραπεζών κάθε χρόνο θα βγαίνουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα, παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα απειληθούν τα φτωχά νοικοκυριά με πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών που δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την κοινωνία, ο κίνδυνος να υπάρξουν εξώσεις ανθρώπων που είναι σε πραγματική αδυναμία, είναι πλέον ορατός. Γιατί οι τράπεζες δέχονται πιέσεις από τον εποπτικό μηχανισμό SSM προκειμένου να περιορίσουν τα 108 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων σε 40 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία. Η πρόθεσή τους είναι να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάζουν στο σφυρί –όταν δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον– σε μια προσπάθεια να δώσουν σαφές μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος που κάποιοι απολάμβαναν καταχρηστικά έχει λήξει.
Η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία, όπου σύμφωνα με την ίδια, προβλέπει την αναστολή μέχρι το τέλος του 2017 της κατάσχεσης ακινήτων φορολογουμένων, εφόσον το ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία, το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 13.900 ευρώ για άγαμο και 23.600 ευρώ για ζευγάρια και η αντικειμενική αξία της κατοικίας κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Παράλληλα, κατέθεσε παρόμοια τροπολογία και η Τράπεζα Πειραιώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τις τελευταίες μέρες ακούμε διάφορες εξαγγελίες και επικοινωνιακά λόγια από την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους μας, που προσπαθούν να περιορίσουν το θέμα των πλειστηριασμών, λέγοντας πως οι πλειστηριασμοί θα «παγώσουν» αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Ας αφήσουν τα επικοινωνιακά λόγια και να τρέξουν τον νόμο εξυγίανσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και να έρθει στη Βουλή όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα τέλη Οκτωβρίου. Επιτέλους, ας πιάσουν δουλειά αφήνοντας στην άκρη τα λόγια εντυπωσιασμού και τα ψέματα προβάλλοντας έτσι την ανικανότητα και την πολιτική τους ανεπάρκεια σε όλα γιατί την πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες πολίτες.