Συνέδριο Ιταλών Δημοκρατικών: Παραίτηση Ρέντσι με πιθανή την διάσπαση του κόμματος

 

Από την κυβερνητική πλειοψηφία στις εσωκομματικές διαμάχες

Μόλις πριν από λίγες ώρες έληξε ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στον χώρο της Ιταλικής κεντροαριστεράς, καθώς οι τριβές και το κλίμα διάσπασης που επικρατεί στους κόλπους των Δημοκρατικών  φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμο.  Οι Δημοκρατικοί, το κόμμα που βρίσκεται υπό την ηγεσία του Ματέο Ρέντσι, μπορεί να κατέλαβε στις απερχόμενες εκλογές την εξουσία, ωστόσο είδε την ενότητά του να διασπάζεται σταδιακά καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις απομακρύνονταν ολοένα και περισσότερο από το προοδευτικό χαρακτήρα των προγραμματικών δηλώσεων. Ο ριζοσπαστισμός έδωσε γρήγορα την θέση του σε ένα ακόμη πρόγραμμα λιτότητας, επιβαλλόμενο φυσικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποκορύφωμα στο όλο κλίμα δυσαρέσκειας στάθηκε η αποτυχημένη εκστρατεία του κόμματος κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες αναφορικά με την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο Ρέντσι φάνηκε να μην εμπνέει εμπιστοσύνη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που επεδίωκε να προωθήσει. Το ηχηρό «Όχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να μην μεταφραστεί ως ένα ηχηρό «Όχι» στον Ρέντσι και την κυβερνητική πλειοψηφία των Δημοκρατικών, οι οποίοι έβλεπαν ήδη εδώ και καιρό να χάνουν την απήχησή τους στα λαϊκά στρώματα. Μετά από αυτή την σημαντική κυβερνητική ήττα ο Ρέντσι, όπως είχε προαναγγείλει, παραιτήθηκε και τη θέση του ανέλαβε, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Πάολο Τζεντιλόνι. Πλέον το κόμμα του καλείται να ανασυνταχθεί και να επαναπροσδιορίσει την πορεία του μέσω της διαδικασίας του συνεδρίου.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Capital Controls, Δύο Χρόνια Μετά
Ad 14

Και καθώς βέβαια το εσωτερικό του κόμματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των εκφραστών της κεντροαριστεράς, η διαφορά στις επιμέρους προσεγγίσεις ήταν πάντοτε γνώριμη, όμως πλέον ξεπερνά τα όρια του απλού πλουραλισμού και εκφράζει την πλήρη απογοήτευση σχετικά με την πορεία του κόμματος και τις ικανότητες του Ρέντσι.

Το συνέδριο 

Φτάνοντας λοιπόν η Κυριακή, στο προγραμματισμένο συνέδριο ο Ρέντσι απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μη κάνοντας όμως  ουσιαστικές παραχωρήσεις όσον αφορά τις ενστάσεις και τα αιτήματα των εξ αριστερών διαφωνούντων. Ο ίδιος βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ότι πηγή των όλων αντιδράσεων είναι η ιδιαίτερα μετριοπαθής στάση του και γενικότερα η πολιτική γραμμή που δείχνει να ακολουθεί ανεξάρτητα και πέρα από της διεργασίες του κόμματος. «Δεν είμαστε εχθροί, παίξτε το πολιτικό σας παιχνίδι μέσα στο κόμμα», είπε ο Ρέντσι στους εκπροσώπους της αριστερής μειοψηφίας. Ζήτησε, δε, να μην χρησιμοποιείται η τακτική του βέτο στις σχέσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, κάνοντας λόγο για εκβιαστικές τακτικές, που όπως κατήγγειλε εφαρμόζει η ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκρατικών. Πρόκειται φυσικά για σαφής νύξη στις βλέψεις των αριστερών ριζοσπαστών να αποσχιστούν, τους οποίους ο ίδιος  κάλεσε  «να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι με το κόμμα », υπογραμμίζοντας ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι στην πλειοψηφία έχουν ζητήσει «με όλη τους την καρδιά» από τους αντάρτες να μείνουν.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές, όμως, ότι δεν εννοεί να κάνει βήμα πίσω και ότι θα είναι υποψήφιος στο επόμενο συνέδριο, αφού πρώτα δήλωσε την παραίτηση του. Με αυτή του την κίνηση ουσιαστικά οδηγεί σε νέο, έκτακτο αυτή την φορά, συνέδριο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου όπου θα εκλεγεί ο νέος γενικός γραμματέας και τότε είτε ο Ρεντσι θα εδραιώσει με τον πιο ηχηρό τρόπο την θέση του βάζοντας μάλιστα πλώρη και για την πρωθυπουργία είτε η πολιτική του γραμμή θα βιώσει ένα ακόμη πλήγμα.

Διαβάστε επίσης  Φθινοπωρινή Κέρκυρα: η εποχή που αναδεικνύει την ομορφιά της

Κατά την παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, ζήτησε από τον Ρέντσι να δοθεί περισσότερος χρόνος και να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όχι τον Μάιο, αλλά τον Ιούλιο ή μετά το καλοκαίρι. Κύριος στόχος του αιτήματος αυτού είναι να μπορέσουν και οι άλλοι υποψήφιοι στην γραμματεία, εκτός από τον Ρέντσι, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα μέλη και στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Το παραπάνω αίτημα φυσικά απορρίφθηκε και οι Δημοκρατικοί καλούνται με ταχύτατες διαδικασίες να εκλέξουν νέο γενικό γραμματέα.

Οι «Δημοκρατικοί», πάντως, βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από τη διάσπαση, από τη στιγμή που η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είχε ζητήσει να αναβληθεί το χθεσινό συνέδριο για τον Οκτώβριο και να προηγηθεί αναλυτική συζήτηση και προβληματισμός με τους πολίτες, με ανάλυση των μέχρι τώρα εσφαλμένων επιλογών. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, όμως, δεν έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά. Έτσι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές μπορεί οι αριστεροί αντιφρονούντες να μην το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα άλλα η εξαγγελία νέου πολιτικού φορέα είναι πιθανόν να γίνει ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα μμε και επικοινωνίας του Καποδιστριακού με όνειρο να ασχοληθω με το πολιτικό ρεπορτάζ και την δημοσιογραφία εκείνη γενικότερα που θα βελτιωσει κάτι απο τον κοσμο.Είμαι από την Κρήτη αλλά στο λιγο καιρό που ζω εδώ έχω αγαπήσει την Αθήνα.Ασχολούμαι με τον χορό και προσπαθώ και αξιοποιω τον χρονο μου όσο πιο ουσιαστικά και όμορφα μπορώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά