Χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για τη διευθέτηση των ζητημάτων του Brexit. Ήδη με τον πέμπτο κύκλο συζητήσεων για τα ζητήματα του Brexit να βρίσκεται σε εξέλιξη δεν σημειώνεται υπολογίσιμη πρόοδος ανάμεσα στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής πλευράς για το διαζύγιο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Μπαρνιέ «Δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για το Brexit. Το κλίμα που επικρατεί χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα που υπολογίζεται σε δυο μήνες, σύμφωνα με τις συμπληρωματικές δηλώσεις του Μπαρνιέ, προσφέρεται η δυνατότητα να σημειωθεί πρόοδος, όμως πολλά ζητήματα αποτελούν τροχοπέδη για την ουσιαστική επίλυση του Brexit.
Καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κρατών-μελών και διατυπώθηκε η άποψη πως το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις παραμένει μη εύφορο για τη συνέχιση συνομιλιών σε άλλα ζητήματα, όπως ποιο θα είναι το καθεστώς των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στο προσεχές μέλλον μετά το Brexit.
Την ερχόμενη εβδομάδα (19-20 Οκτωβρίου) θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η συνάντηση Κορυφής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα διευρύνουν το πλαίσιο για τις συνομιλίες με στόχο ένα ομαλό και βιώσιμο διαζύγιο ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΕ, αυτός ο στόχος μπορεί να εκπληρωθεί μόνο όταν θα αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τρία ζητήματα που αναφέρονται παρακάτω: πρώτον, να υπάρξει συμφωνία για τις οικονομικές παραμέτρους του διαζυγίου, δεύτερον, ποια θα είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και τέλος το συνοριακό καθεστώς Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ζήτημα των οικονομικών παραμέτρων, το αδιέξοδο παραμένει δυνατό εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια για επίλυση και συνέχιση στις διαπραγματεύσεις. «Σε αυτό το θέμα βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέρμα αντίθετος παραμένει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για το Brexit, καθώς δήλωσε πως πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει επιτελέσει η Βρετανία, ώστε να ελευθερωθεί ο δρόμος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.