Τις τελευταίες εβδομάδες εντείνεται όλο και περισσότερο η συζήτηση για την πιθανότητα ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επαληθεύεται και από την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίου Γιούνκερ και τη διαμήνυσή του, «ότι το 2025 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών αυτών». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι «η νέα στρατηγική της Ένωσης για τα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι χώρες της περιοχής».
Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι, ότι η προαναφερθείσα ημερομηνία είναι ενδεικτική, με την έννοια ότι δεν θα ενταχθούν κατά κυριολεξία όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα. Αντίθετα για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα κράτη αυτά υποχρεούνται να υιοθετήσουν μια σειρά από ριζικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης των αρχών του κράτους, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διασφάλισης της ελευθερίας των Μ.Μ.Ε. και άλλα μέτρα δεσμευτικού χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται από τους αξιωματούχους της Επιτροπής, «μόνον όταν εκπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, θα γίνει πραγματικότητα η ένταξή τους στην Ε.Ε.».
Βέβαια παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές διάκεινται θετικά σε μία τέτοια προοπτική, υπάρχει μία σειρά από χρόνια ζητήματα, τα οποία ταλανίζουν για δεκαετίες την περιφέρεια αυτή και σύμφωνα με τον κύριο Γιούνκερ «χρήζουν άμεσης επίλυσης». Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ομολογουμένως μία από τις πιο δυσεπίλυτες και δύσκολες διενέξεις στη βαλκανική χερσόνησο. Η περιοχή αυτή έχει παραιτηθεί από τις ένοπλες διαμάχες με την Σερβία, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από την Σερβία. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν για την ένταξη της χώρας στην Ένωση. Επιπλέον, άλλα μείζονα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον πρόεδρο της Κομισιόν είναι οι διμερείς διαφορές της Κροατίας, η οποία είναι ήδη μέλος της Ε.Ε. από το 2013 και της Σερβίας, ως κατάλοιπα του μεταξύ τους πολέμου, καθώς και το θέμα των μειονοτήτων στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Επιτροπή προτίθεται να ξεκινήσει την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου την διαδικασία σχεδιασμού και εντοπισμού των ιδιαιτεροτήτων της κάθε μίας από τις 6 αυτές χώρες. Μεγάλης σημασίας και υψηλού ενδιαφέροντος κρίνεται και η Σύνοδος Κορυφής για τα Βαλκάνια, που θα λάβει χώρα στη Σόφια στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας και που ενδεχομένως να αλλάξει τους συσχετισμούς στη βαλκανική χερσόνησο. Καταληκτικά, η νέα στρατηγική της Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκφραζόμενη δια στόματος Γιούνκερ, όπως και το αυξημένο ενδιαφέρον από άλλους διεθνείς δρώντες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, αναβαθμίζει τη σημασία της περιοχής στη διεθνή σκακιέρα.
Πηγή: http://www.euronews.com/2018/02/27/eu-enlargement-on-agenda-as-juncker-tours-balkans
http://www.dw.com/el
http://www.kathimerini.gr/950831/article/epikairothta/kosmos/periodeia-gioynker-sta-dytika-valkania
Όχι δέσμευση αλλά προοπτική η ένταξη των Δ. Βαλκανίων το 2025 στην ΕΕ, δήλωσε ο Γιούνκερ