Κυπριακό ζήτημα: μία λύση ή ένα άδοξο τέλος;

 

Ένα από τα ζητήματα που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όσο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί η εξεύρεση μίας μόνιμης και κοινώς αποδεκτής  λύσης επί του κυπριακού ζητήματος. Μετά τις άκαρπες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών που διεξήχθησαν το περασμένο Φεβρουάριο στη Γενεύη, επιχειρείται μια επανεξέταση του θέματος, κατόπιν προσκλήσεως του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Γκουτέρες προς τους εκπροσώπους αμφότερων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, του κυρίου N.Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., θα συγκληθεί συνάντηση των δύο εκπροσώπων στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη Κυριακή, σε μια ύστατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο μερών, με σκοπό την επανάληψη των συζητήσεων και την απόπειρα εξεύρεσης ενός κοινού τόπου που θα οδηγήσει σε σύγκληση νέας διάσκεψης στη Γενεύη.

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση στην Νέα Υόρκη, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάθεση της πρότασής του στη Γενεύη, καθώς και για το αποτέλεσμα των επαφών του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπάρθ Άιντα με Αθήνα και Άγκυρα. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε  από τα μέλη του Συμβουλίου να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τους πιθανούς χειρισμούς της επικείμενης συνάντησης και έτσι υπήρξε μια ουσιώδης ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Μέτα το πέρας της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η πρόταση Αναστασιάδη είναι η πιο ρεαλιστική και ικανή να ξεκλειδώσει τη συζήτηση. Αυτό, ωστόσο, που προσδοκάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η συζήτηση αναφορικά με το θέμα της ασφαλείας, ένα ζήτημα κεφαλαιώδους και ζωτικής σημασίας.

Αντίθετα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Ακιντζί εμφανίζεται κάθετος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα αποδοχής όρων και προϋποθέσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εντούτοις, επεσήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί μια λύση και όχι ένα αδιέξοδο. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή προσέγγιση, η λύση οφείλει να είναι ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική, που θα χαρακτηρίζεται από πολιτική ισότητα βασιζόμενη σε δύο συνιστώσες πολιτείες, με εκ περιτροπής προεδρία και από τις δύο πλευρές, με αποφασιστική συμμετοχή και των δύο μερών στη λήψη αποφάσεων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Λαμβανομένων υπόψιν των δεδομένων συνθηκών και των πολιτικών προθέσεων των δύο μερών, βασικός σκοπός και των δύο είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης και αμοιβαίως επωφελούς λύσης που θα ικανοποιεί πάσα κατεύθυνση, είτε στο επίπεδο των ηγεσιών είτε στο επίπεδο της προστασίας των συμφερόντων των δύο πλευρών. Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι κατά πόσο υπάρχει η πραγματική βούληση για σύγκλιση αμφοτέρων, όπως και αν υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής ή περαιτέρω παγίωσης ενός ήδη διαμορφωμένου καθεστώτος στη συγκεκριμένη περιοχή.

http://gr.euronews.com/2017/06/01/synantisi-anastasiadi-akintzi-me-ton-geniko-grammatea-tou-ohe?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1496297091

http://gr.euronews.com/2017/06/02/kypriako-ethniko-symvoulio-synantisi-nea-yorki-orous?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1496393119

 

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Θετικότητα: Τοξική ή όχι;

Θετικότητα: τοξική ή όχι; Πολύ καλές οι επαινέσεις και η θετικότητα, αλλά τί συμβαίνει όταν…

Χωρίς κατηγορία

Η τέχνη ως καθρέφτης της ψυχής: Ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργία μπορεί να επουλώσει ψυχικά τραύματα

  Από τα προϊστορικά σπήλαια μέχρι τις σύγχρονες γκαλερί, η τέχνη υπήρξε ένα πανίσχυρο μέσο…

Χωρίς κατηγορία

Μάγοι Πέρα από το Γουέβερλι: Η επιστροφή της μαγείας στο Disney+

Η αγαπημένη σειρά του Disney Channel, Οι Μάγοι του Γουέβερλι (Wizards of Waverly Place), επιστρέφει…

Χωρίς κατηγορία

Αντωνόπουλος Άγγελος: Από ταπεινά ξεκινήματα σε μία θρυλική καριέρα

Αντωνόπουλος Άγγελος Ο Αντωνόπουλος Άγγελος γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1932 στον Πειραιά, μία περιοχή της…

Χωρίς κατηγορία

Χαρισματικότητα και ψυχολογική λειτουργικότητα

Χαρισματικότητα: Περιγραφή Το παρόν άρθρο εστιάζει στην χαρισματικότητα και τη σχέση της με την ψυχολογική…

Χωρίς κατηγορία

Ευτυχία: Το Ερώτημα της Ευτυχίας ως το Κατεξοχήν Ηθικό Δίλημμα

Πηγή:gradient-surrealist-galaxy-illustration_52683-117892   Η ευτυχία αποτελεί μια από τις βασικότερες αναζητήσεις του ανθρώπινου βίου. Είναι ένα…

Χωρίς κατηγορία

«Ο Κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι: Μια σάτιρα της κοινωνίας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας, είναι γνωστός για τα…