Μουσική: Η θεραπεία της πανδημίας

Life is Like Music - Nation Leadership
Πηγή εικόνας: nationalileadership.com

Η έλευση του Covid-19

Η νέα χρονιά είχε έρθει. Ο κόσμος γιόρτασε την έλευση του 2020 ευτυχισμένος και γεμάτος ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Νέοι στόχοι τέθηκαν. Νέα πλάνα δημιουργήθηκαν. Όμορφες κι ελπιδοφόρες ευχές γέμισαν κάθε σπίτι, κάθε ψυχή. Κι ενώ οι μέρες κυλούσαν ομαλά, ξαφνικά ανακοινώθηκε η εμφάνιση ενός νέου ιού, αγνώστου για τους επιστήμονες, κάτι το οποίο τον καθιστούσε ακόμη πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η ζωή όλων σταδιακά άλλαξε. Η καραντίνα δεν άργησε να έρθει, οι πόλεις σταδιακά ερήμωσαν και πολλοί άνθρωποι βίωσαν την μοναξιά, τον φόβο, την αβεβαιότητα, ακόμη και την πλήξη μέσα στο σπίτι. Ενώ οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι πωλητές ειδών πρώτης ανάγκης πάλευαν με τον αόρατο εχθρό, οι υπόλοιποι κλήθηκαν να δώσουν τον δικό τους προσωπικό αγώνα μέσα από το σπίτι. Η ματαίωση, το στρες, το άγχος, η διακαής επιθυμία για κάτι τόσο δεδομένο όσο η αγκαλιά με αγαπημένους ανθρώπους δεν άργησαν να έρθουν…

Η μουσική στα μπαλκόνια

Η φύση του ανθρώπου για μια ακόμη φορά απέδειξε πως μπορεί να απαλύνει, έστω και λίγο, κάθε πόνο, κάθε απώλεια. Σύμμαχός της είναι η ύπαρξη των τεχνών. Μια από αυτές τις τέχνες είναι η μουσική. Πολλοί κάτοικοι πήραν πρωτοβουλία και βγήκαν στα μπαλκόνια τους τραγουδώντας, παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα. Σταδιακά, οι γειτονιές των πόλεων γέμισαν με ζωή κι ο κόσμος ανακάλυψε πως η πανδημία μπορούσε να ξεπεραστεί. Όλοι ήρθαν πιο κοντά, οι διαφορές γεφυρώθηκαν, οι γείτονες δέθηκαν μεταξύ τους, η ζωή απέκτησε σιγά σιγά το χρώμα που ο Covid-19 της είχε πάρει, όλοι είχαμε γίνει πλέον ίσοι. Ακόμη και στα νοσοκομεία όπου οι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούσαν, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, να σώσουν όλο και περισσότερους ασθενείς, η μουσική αποτελούσε πηγή ενέργειας και δύναμης.

Οι Ιταλοί δίνουν «ρυθμό» στην καραντίνα τραγουδώντας στα μπαλκόνια [βίντεο] | Η Εφημερίδα των Συντακτών
Πηγή εικόνας: efsyn.gr

«Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη» (Πλάτωνας)

Η μουσική υπάρχει στην ανθρωπότητα από την αρχή της. Τα οφέλη της είναι γνωστά και η επανάληψη της ιστορίας τα επιβεβαιώνει στο μέγιστο. Δεν είναι τυχαίο που από τα αρχαία κιόλας χρόνια, κατά την διάρκεια των μεγάλων λοιμών, οι μουσικοί χρησιμοποιούσαν την φωνή τους και τα μουσικά όργανα ως μέσα ίασης ψυχής και του σώματος.

Ο ίδιος ο Πυθαγόρας, ο άνθρωπος που κατέγραψε το σύστημα των νοτών και κλειδιών και καθόρισε την πορεία της μουσικής του σήμερα, υποστήριζε πως η λεγόμενη «μουσική ιατρική» υφίσταται και οι μεγάλες δυσκολίες της ζωής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αυτής. Ως επιχείρημα για αυτό είχε την ιδιότητα της μουσικής και του ρυθμού της να οδηγούν τον άνθρωπο στην «κάθαρση».

Advertising

Advertisements
Ad 14
Ο μεγάλος λοιμός στην Αρχαία Αθήνα και οι ομοιότητές του με την πανδημία του κορωνοϊού
enimerotiko.gr

Η ανάπτυξη της μουσικής παράδοσης αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο και κατά την διάρκεια των πανδημιών που μάστιζαν κατά καιρούς το Βυζάντιο. Οι ψαλμωδίες και οι λατρευτικοί ύμνοι αποτελούσαν βασικό παράγοντα δύναμης κι ελπίδας για τους πιστούς.

Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια των επιστημόνων του ΜΙΤ να συνθέσουν μουσική συνδεδεμένη με τις δομές των πρωτεϊνών που περιβάλλουν τον νέο ιό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός μουσικού κομματιού διάρκειας περίπου δύο ωρών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το επίτευγμα δεν είναι καθόλου περιττό, καθώς ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να κατανοήσει τους ήχους και τις διακυμάνσεις τους καλύτερα από μια εικόνα σε ένα μικροσκόπιο. Συνεπώς, κάθε λεπτομέρεια είναι εμφανής και οι πιθανότητες να εντοπιστούν μεταβολές αυξάνονται.

Όπως και να ‘χει, η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμη και στους πιο μικρούς οργανισμούς. Ζει στη φύση, στο διάστημα, εξελίσσεται ανά τους αιώνες μαζί με την ανθρωπότητα και το σίγουρο είναι πως δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

Scientists translate coronavirus spike protein into music, revealing more about its structure - ABC News
abc.net.au

Πηγές άρθρου:

Advertising

  • www.protagon.gr
  • www.sputniknews.gr

 

Ονομάζομαι Άννα και σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Αναπνέω και ξεφεύγω από την ωμή πραγματικότητα μέσα από την ομορφιά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Χωρίς κατηγορία

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη των Lee και των συνεργατών…

Χωρίς κατηγορία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Χωρίς κατηγορία

Ubisoft: Ελεύθερη πτώση, αμφισβήτηση και μάχη για την ανάκαμψη

   Η Παλιά Δόξα και η Αλλαγή Πορείας Η Ubisoft παραμένει ζωντανή. Αλλά όποιος πιστεύει…

Χωρίς κατηγορία

Ο Νίκος Δαββέτας «φυλακίζει» τη μνήμη στη νουβέλα του με τίτλο «Η δεσμοφύλακας»

Το πιο πρόσφατο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Δαββέτα είναι η νουβέλα με τίτλο «Η…

Χωρίς κατηγορία

Θετικότητα: Τοξική ή όχι;

Θετικότητα: τοξική ή όχι; Πολύ καλές οι επαινέσεις και η θετικότητα, αλλά τί συμβαίνει όταν…

Χωρίς κατηγορία

Η τέχνη ως καθρέφτης της ψυχής: Ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργία μπορεί να επουλώσει ψυχικά τραύματα

  Από τα προϊστορικά σπήλαια μέχρι τις σύγχρονες γκαλερί, η τέχνη υπήρξε ένα πανίσχυρο μέσο…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,