Κρήτη, Ελλάδα Σεπτέμβριος 2016
Γονείς και παιδιά του 1ου Δημοτικού και του 2ου Νηπιαγωγείου της πόλης του Ρεθύμνου δημιούργησαν μία όμορφη ταπετσαρία στον τοίχο του σχολείου προκειμένου να καλωσορίσει όλα τα παιδιά όλων των εθνικοτήτων στο σχολείο τους. Υπεύθυνος γι’ αυτό το πρότζεκτ ήταν ο γονιός και καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Καλφούζος, μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Λέξεις γραμμένες στον τοίχο: «Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»
Crete, Greece September 2016
Parents and children of the 1st Elementary and 2nd Kindergarden schools of the town of Rethymno created a beautiful mural on the wall of school building to welcome all children of all nationalities in their school. Curator of this project was parent and artist Konstantinos Kalfouzos, member of the parents school board. Words written on the wall: «One book, one pen, one child and one teacher can change the world».
«Εκατόν δεκαπέντε παιδιά από οκτώ εθνικότητες συμβιώνουν αρμονικά σ’ ένα ξεχωριστό σχολικό περιβάλλον και μαζί με δασκάλους και γονείς στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας», αναφέρει ενδεικτικά η Εφημερίδα Των Συντακτών.
Μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό σε μία περίοδο που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός ελλοχεύουν και οι εκπρόσωποι τους υπό τον μανδύα της προστασίας και στο όνομα της ασφάλειας, που θέλουν διακαώς να διαφυλάξουν, επιχειρούν να συνθλίψουν μαχόμενοι με τους αδύναμους. Η δειλία τους προδίδει.Μία πρωτοβουλία που γεννά την ελπίδα και καθιστά την πολυπολιτισμικότητα περισσότερο απτή πραγματικότητα παρά χίμαιρα και ρομαντική ουτοπία. Η ημιμάθεια και η μισαλλοδοξία που πλανάται γύρω μας και προσπαθεί να εδραιωθεί στις ψυχές μας μοιάζει ανεπαρκής μπροστά στο κάλεσμα της αλληλεγγύης, του γνήσιου ανθρωπισμού και του πηγίαιου αλτρουίσμου που μας παρασύρει σε μία αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, με τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουμε ως άτομα και έθνος. Ίσως ο εθελοντισμός, αυτή η ανιδιοτελής προσφορά να είναι ηχηρή απάντηση στην χειραγώγηση και στον αποπροσανατολισμό που κεκαλυμμένα επιδιώκεται καθώς και στην βαθιά ηθική και πολιτιστική κρίση που δεν λέει να κοπάσει στο εσωτερικό της κοινωνίας μας.
Φωτογραφίες από την κοινότητα Art Against