Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν πλέον να οδηγήσουν

Εκδόθηκε εχθές στη Σαουδική Αραβία βασιλικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται στις γυναίκες από τον Ιούνιο 2018 και εξής να οδηγούν. Σε ορισμένες γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης επιτρεπόταν να οδηγούν στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, αλλά όχι στην πρωτεύουσα της χώρας Ριάντ καθώς κινδύνευαν με σύλληψη. Η απόφαση αυτή αποτελεί τομή στα δικαιώματα των γυναικών καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν η τελευταία χώρα που είχε διατηρήσει την απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες, γι’ αυτό και πολλές ακτιβιστικές οργανώσεις είχαν κινητοποιηθεί, ενώ γυναίκες ακτιβίστριες είχαν βρεθεί στη φυλακή επειδή αψήφησαν την απαγόρευση αυτή.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ Μπιν Τάλαλ και πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, είχε δηλώσει πως οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να οδηγούν, καθώς, όπως επεσήμανε, είναι μεγάλο το κόστος του ταξί ή των «αλλοδαπών» ιδιωτικών οδηγών που πρέπει να προσλαμβάνουν για να μετακινηθούν.

«Είμαι ακόμη σοκαρισμένη, νιώθω μεγάλη χαρά», είπε η Χάγια Ρακιάν, 30 χρονών και εργαζόμενη σε τράπεζα. «Δεν περίμενα μια τέτοια απόφαση πριν περάσουν 10 ή 20 χρόνια», συνέχισε. «Είναι μια χαρούμενη ημέρα. Δεν το πιστεύω ακόμη, δεν θα το πιστέψω αν δεν το δω με τα μάτια μου», επεσήμανε η Σάτχα Ντούσρι, εργαζόμενη στην πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, η οποία οδηγούσε εντός του συγκροτήματος κατοικιών που μένει, αλλά ποτέ σε δημόσιους δρόμους. Η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε μετά από μια συγκέντρωση σε ένα στάδιο της χώρας, στα πλαίσια μιας εθνικής γιορτής, όπου γυναίκες και άντρες χόρεψαν ακούγοντας ηλεκτρονική μουσική, σκηνικό πρωτοφανές για τη συγκεκριμένη χώρα, γεμάτη υπερσυντηρητικούς, που εμμένει στο διαχωρισμό των φύλων και των δικαιωμάτων τους, ενώ ο μισός πληθυσμός της είναι κάτω των 25 ετών.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Ριάντ έχει ξεκινήσει να θέτει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2030 και περιλαμβάνει κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αποβλέπουν στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της πρωτεύουσας από το πετρέλαιο και την άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούν τις γυναίκες, οι οποίες εξακολουθούν να πρέπει να βρίσκονται υπό την κηδεμονία του συζύγου, πατέρα ή αδελφού, προκειμένου να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών το όλο εγχείρημα αποτελεί προσπάθεια εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας να μην υπάρχουν επικρίσεις για την πρόσφατη εκστρατεία καταπίεσης. Τον Σεπτέμβρη μόνο συνελήφθησαν περίπου 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους ιερωμένοι και διανοούμενοι, στο πλαίσιο «μιας συντονισμένης εκστρατείας». Αρκετοί από αυτούς τους αντιφρονούντες άσκησαν κριτική στην εξωτερική πολιτική του νεαρού πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, 32 ετών, την οποία χαρακτηρίζουν επιθετική λ.χ. το μποϊκοτάζ στο Κατάρ, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών και τη μείωση κρατικών επιδομάτων.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ΗΠΑ όντως είχαν θετική αντίδραση απέναντι στη συγκεκριμένη απόφαση: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», σημείωσε η Χέδερ Νάουερτ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας για «μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Θετικότητα: Τοξική ή όχι;

Θετικότητα: τοξική ή όχι; Πολύ καλές οι επαινέσεις και η θετικότητα, αλλά τί συμβαίνει όταν…

Χωρίς κατηγορία

Η τέχνη ως καθρέφτης της ψυχής: Ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργία μπορεί να επουλώσει ψυχικά τραύματα

  Από τα προϊστορικά σπήλαια μέχρι τις σύγχρονες γκαλερί, η τέχνη υπήρξε ένα πανίσχυρο μέσο…

Χωρίς κατηγορία

Μάγοι Πέρα από το Γουέβερλι: Η επιστροφή της μαγείας στο Disney+

Η αγαπημένη σειρά του Disney Channel, Οι Μάγοι του Γουέβερλι (Wizards of Waverly Place), επιστρέφει…

Χωρίς κατηγορία

Αντωνόπουλος Άγγελος: Από ταπεινά ξεκινήματα σε μία θρυλική καριέρα

Αντωνόπουλος Άγγελος Ο Αντωνόπουλος Άγγελος γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1932 στον Πειραιά, μία περιοχή της…

Χωρίς κατηγορία

Χαρισματικότητα και ψυχολογική λειτουργικότητα

Χαρισματικότητα: Περιγραφή Το παρόν άρθρο εστιάζει στην χαρισματικότητα και τη σχέση της με την ψυχολογική…

Χωρίς κατηγορία

Ευτυχία: Το Ερώτημα της Ευτυχίας ως το Κατεξοχήν Ηθικό Δίλημμα

Πηγή:gradient-surrealist-galaxy-illustration_52683-117892   Η ευτυχία αποτελεί μια από τις βασικότερες αναζητήσεις του ανθρώπινου βίου. Είναι ένα…

Χωρίς κατηγορία

«Ο Κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι: Μια σάτιρα της κοινωνίας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας, είναι γνωστός για τα…