Βρετανοί βουλευτές ζητούν επίσκεψη στον φυλακισμένο Μόρσι

Το βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε χθες από τις αιγυπτιακές αρχές να επισκεφτεί τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό της χώρας στις 3 Ιουλίου 2013 και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Μάιο του 2015 (αντιμετωπίζοντας σημαντικές κατηγορίες). Η σοβαρότερη εξ αυτών είναι η δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο το 2012. Ωστόσο, κατηγορήθηκε επίσης για διαρροή κρατικών μυστικών στο Κατάρ, για συνωμοσία με παλαιστινιακές οργανώσεις με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου, όπως και για την οργάνωση μαζικών αποδράσεων από τις φυλακές στο διάστημα εξεγέρσεων κατά του προκατόχου του, Χοσνί Μπουμπάρακ, το 2011.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση του επανεξετάστηκε και καταδικάστηκε εν τέλει σε 20 χρόνια φυλάκισης. Το αίτημα λοιπόν των Βρετανών βουλευτών, με υπέρμαχους εκείνους του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος, να τον επισκεφθούν εξετάζεται. Όπως αναφέρουν, σκοπός της επίσκεψης θα ήταν η εξέταση των συνθηκών κράτησης του Μόρσι, παρουσία δικηγόρου αλλά και γιατρού εξειδικευμένου σε υποθέσεις βασανιστηρίων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σύμφωνα με την οικογένεια του, «οι συνθήκες διαβίωσης του στη φυλακή είναι τρομακτικές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ο άλλοτε δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, πάσχει πλέον από διαβήτη, απώλεια όρασης, υπέρταση και άλλα για τα οποία δεν λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι επιτράπηκε στην οικογένεια του να τον επισκεφθεί μόνο δύο φορές, σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Πρόεδρος της χώρας από τον Ιούνιο του 2014 είναι ο Σίσι, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του Μόρσι, μέσω του στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2013, ενώ υποκίνησε θερμά τις επιθέσεις εναντίον της θητείας του. Μεταξύ άλλων, έθεσε εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, γεγονός που ενίσχυσε ήδη ακραία στοιχεία, εναντίον των οποίων μάχονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Γενικότερα, οι μέθοδοι διακυβέρνησης του Σίσι έχουν θορυβήσει την κοινή γνώμη, καθώς παραβιάζονται η ελευθερία έκφρασης και κίνησης των πολιτών. Για παράδειγμα, η λογοκρισία στα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις, μιας και πρόσφατα συνελήφθη ένας σημαντικά φιλοκυβερνητικός παρουσιαστής, λόγω ενός ρεπορτάζ του για τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς των αστυνομικών. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, ο δημοσιογραφικός κόσμος της Αιγύπτου σχολιάζει ότι «το κλίμα είναι τρομακτικό» και δυστυχώς έπεται συνέχεια.

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Θετικότητα: Τοξική ή όχι;

Θετικότητα: τοξική ή όχι; Πολύ καλές οι επαινέσεις και η θετικότητα, αλλά τί συμβαίνει όταν…

Χωρίς κατηγορία

Η τέχνη ως καθρέφτης της ψυχής: Ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργία μπορεί να επουλώσει ψυχικά τραύματα

  Από τα προϊστορικά σπήλαια μέχρι τις σύγχρονες γκαλερί, η τέχνη υπήρξε ένα πανίσχυρο μέσο…

Χωρίς κατηγορία

Μάγοι Πέρα από το Γουέβερλι: Η επιστροφή της μαγείας στο Disney+

Η αγαπημένη σειρά του Disney Channel, Οι Μάγοι του Γουέβερλι (Wizards of Waverly Place), επιστρέφει…

Χωρίς κατηγορία

Αντωνόπουλος Άγγελος: Από ταπεινά ξεκινήματα σε μία θρυλική καριέρα

Αντωνόπουλος Άγγελος Ο Αντωνόπουλος Άγγελος γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1932 στον Πειραιά, μία περιοχή της…

Χωρίς κατηγορία

Χαρισματικότητα και ψυχολογική λειτουργικότητα

Χαρισματικότητα: Περιγραφή Το παρόν άρθρο εστιάζει στην χαρισματικότητα και τη σχέση της με την ψυχολογική…

Χωρίς κατηγορία

Ευτυχία: Το Ερώτημα της Ευτυχίας ως το Κατεξοχήν Ηθικό Δίλημμα

Πηγή:gradient-surrealist-galaxy-illustration_52683-117892   Η ευτυχία αποτελεί μια από τις βασικότερες αναζητήσεις του ανθρώπινου βίου. Είναι ένα…

Χωρίς κατηγορία

«Ο Κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι: Μια σάτιρα της κοινωνίας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας, είναι γνωστός για τα…