Ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχείται από ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας και πλέον περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία, οι φορητές συσκευές παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογικής και φυσικής ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μεγάλο βαθμό η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει θετικά στη ζωή μας, την έχει κάνει ευκολότερη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον. Παρ΄ όλα αυτά η αλόγιστη χρήση της έχει αρκετές επιπτώσεις, που έχουν αρχίσει και ”ριζώνουν” σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και επιπτώσεις
Συγκεκριμένα , για πάρα πολλούς ανθρώπους το ”internet” αποτελεί εθισμό, αφού περνούν ώρες ατελείωτες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους ή του κινητού τους. Προκαλεί ένα είδος εξάρτησης, από την οποία πάρα πολλοί ”χρήστες” του δικτύου ”πάσχουν”. Τα άτομα αυτά γίνονται νευρικά, επιθετικά, με διαταραχές ύπνου και πρόσληψης τροφής. Η πολύωρη ενασχόληση με το ίντερνετ επιφέρει απομόνωση του χρήστη, απομακρύνεται από όλες τις δραστηριότητες που συνήθιζε να παίρνει μέρος, δε βγαίνει έξω με τις παρέες, αλλά και όταν βγαίνει ασχολείται κυρίως με το κινητό του, αδιαφορώντας για οτιδήποτε γύρω του. Ακόμα και όταν συνομιλεί με άλλα άτομα στο ίντερνετ, δεν υπάρχει ουσιαστική ανθρώπινη συναισθηματική επαφή, που συντελείται με τη διέγερση όλων των αισθήσεών του: το άγγιγμα, τη βλεμματική επαφή, τις εξωλεκτικές εκφράσεις, όπως χειρονομίες, μορφασμοί. Οι σχέσεις γίνονται εικονικές και οι «φυσικές» μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Κάθε καινούργιο επίτευγμα της επιστήμης έχει τα οφέλη και τις ζημίες προς το κοινωνικό σύνολο. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία θα ”τρέχει” και θα αφήνει το άτομο έκπληκτο μπροστά στα επιτεύγματά της. Το σημαντικό είναι να στέκεται στο πλευρό του ατόμου συνοδοιπόρος και όχι δυνάστης και τιμωρός. Έτσι και με το διαδίκτυο, η λογική, σοβαρή, με όρια και προφυλάξεις, συνετή χρήση, αναδεικνύει προσωπικότητες, επαγγελματίες, κοινωνικά όντα και δε συνθλίβει, δεν εξαθλιώνει και δεν οδηγεί το άτομο σε μαρασμό.