Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και μεγάλωσε στην Κατερίνη όπου ζει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά της. Εργάστηκε στον ΟΤΕ για 29 χρόνια. Ανήκε στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Πολιτιστική Έκφραση» και του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ Αττικής μέχρι τον Ιούνιο του 2002. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Αρθρογραφεί στην ενημερωτική ιστοσελίδα «e-pieria», ενώ έχει συνεργαστεί, για πολιτιστικά και επίκαιρα θέματα, με όλες εφημερίδες του νομού Πιερίας. Είναι ανταποκρίτρια του κοινωνικού δικτύου για τα βιβλία, «Bookia», στον νομό Πιερίας. Άρθρα και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά της έχει μελοποιήσει ο συνθέτης Χάρης Παπαδόπουλος. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και έχει συμμετάσχει σε ένα συλλογικό έργο με μαρτυρίες και αφηγήσεις για την Πιερία. Το ιστορικό της μυθιστόρημα «Στο κόκκινο τ’ ουρανού» (2017) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
- Εύη Δουργούτη – Ο χορός της φωτιάς – εκδόσεις Πνοή
Γρήγορο, ωραία πλοκή και δομημένη, εικόνες όμορφες που προκαλεί στον αναγνώστη μια υπέρμετρη αγωνία. «Πού το πάει ο συγγραφέας;» θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης και εύλογα αν μάλιστα έχει διαβάσει πολλά κι έχει την εμπειρία της ανάγνωσης. Θα το χαρακτήριζα ένα κοινωνικό ψυχογράφημα μιας Ελλάδας, μιας περιφέρειας που ζει μέσα στα μη και τα πρέπει. Το τι θα πει ο κόσμος… Η κοινωνία καταδικάζει αγάπες, στιγματίζει, έρωτες, βάζει το κύρος της οικογένειας και την επαγγελματική καταξίωση των γονιών μπροστά στην ευτυχία των παιδιών τους.
- Λέων Ναρ – Ξανά στη Σαλονίκη – εκδόσεις Πόλις
Ο Λέων Ναρ, γεννημένος 30 χρόνια μετά την επιστροφή όσων διασώθηκαν από τα κρεματόρια, έρχεται να σκαλίσει τις πληγές αυτού του λαού που γύρισαν στην πατρίδα να καταλαγιάσουν πάλι και να στήσουν ξανά το σπιτικό τους. Σε ένα βιβλίο 173 σελίδων, ο Λέων Ναρ καταγράφει συγκλονιστικά και σοκαριστικά στοιχεία που δεν γνωρίζουμε. Ήταν αναγκαίο να γίνει αυτή η μελέτη; Ναι. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να μάθουμε όλοι εμείς που δεν φορούμε παρωπίδες, πώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Να μάθουμε πώς ανάμεσα τους υπήρχαν νοικοκυραίοι, μεροκαματιάρηδες, αχθοφόροι, βιοτέχνες και διανοούμενοι που όταν επέστρεψαν στο γενέθλιο τόπο βρέθηκαν σε μια εξαθλιωμένη κατάσταση. Να μάθουμε πώς δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, όπως και κανένα άλλο λαό δεν μπορούμε να εξισώνουμε. Ήταν απαραίτητο να σκαλίσει ξανά τις στάχτες για να μη ξαναφουντώσει η φωτιά ενάντια του φασισμού. Γιατί αν δεν ξέρουμε την ιστορία, αν δεν υπάρχει η μνήμη, η λήθη εύκολα, υπόγεια εξυπηρετεί αυτούς που προκαλούν τους πολέμους και το μίσος.
- Φιλομήλα Λαπατά – Ο Διχασμός – Ψυχογιός
Η συγγραφέας μέσα στις σελίδες της μας γνωρίζει τον πόνο, τη δυστυχία, τις επιδημίες, τη δύσκολη ζωή των απλών ανθρώπων, τις δυστυχίες, τις χαρές, τις ατυχίες και την ταλαιπωρία τους! Μας κάνει συμμέτοχους στις ζωές τους, όχι μόνο των βασικών ηρώων αλλά και των δευτεραγωνιστών. Μ’ αυτούς που δένει το παζλ. Που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η συνέχεια της ιστορίας. Οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που παραθέτει μέσα από τη ζωή των ηρώων δεν κουράζει τον αναγνώστη μα τους πληροφορεί με επεξηγήσεις σε κάθε σελίδα όπου χρειάζεται. Όπως για τα τούρκικα κτίρια-μνημεία της Αθήνας, μετάφραση των φράσεων που χρησιμοποιούσαν, για ορισμένα τοπωνύμια κ.λπ. Περιγράφει ήθη και έθιμα της εποχής, όπως των γάμων, αλλά και για τους ξυλοδαρμούς μεταξύ θερμοκέφαλων πολιτικών ομάδων. Αυτό έχει μείνει και στην Ελλάδα του σήμερα.
- Θοδωρής Παπαθεοδώρου – Γυναίκες της μικρής πατρίδας – Ψυχογιός
Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου μας παίρνει νοερά από το χέρι και επισκεπτόμαστε μαζί του τους τόπους όπου μαρτύρησαν οι αληθινοί ήρωές του. Εκεί όπου έζησε ο Παύλος Μελάς, που πολέμησε ο Κρητικός Μανώλης Παπαδάκης, εκεί που βασανίστηκαν οι δασκάλες κόβοντας ακόμη τη γλώσσα τους για να μη μιλούν Ελληνικά. Μας γνωρίζει την δασκάλα Αρετή που σήκωσε το ανάστημα της στην οικογένειά της πηγαίνοντας να διδάξει σε ένα σχολείο της Μακεδονίας έχοντας πρότυπο και εμπνευστή τον Ίωνα Δραγούμη. Μετά από μια μεγάλη έρευνα που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου, μεγάλη η βιβλιογραφία που ανέτρεξε, γνωρίζουμε άγνωστα γεγονότα. Στη πρόταση μου θα καταγράψω σημεία και προτάσεις του βιβλίου που μου άρεσαν πιο πολύ και για να σας κεντρίσω τις ευαίσθητες χορδές ώστε να το διαβάσετε κι εσείς.
Λέει η Αρετή στη σελίδα 366: «Τούτος ο κόσμος έχει φτιαχτεί από άντρες για άντρες, εμείς υπάρχουμε μόνο για να τον γεμίζουμε με περισσότερους… Μας μαθαίνουν τη γλώσσα και μας απαγορεύουν να μιλάμε. Μας μαθαίνουν γράμματα και μας απαγορεύουν να γράφουμε…»
- Κώστας Ακρίβος – Γάλα Μαγνησίας – Μεταίχμιο
Μας συστήνει μια παρέα εφήβων με όλες τις ανησυχίες, τους έρωτες, και τα όνειρα. Ανήκω στην ίδια γενιά με τον συγγραφέα ή τον αφηγητή, με τα ίδια μουσικά ακούσματα, τις ίδιες πολιτικές ανησυχίες και ήταν οι αναμνήσεις ένας βασικός λόγος να μου αρέσει περισσότερο. Με τη διαφορά ότι οι ήρωες ζουν σε ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο. Τα θέλω πνιγόταν και τα πρέπει ήταν μόνιμα στα στόματα των υπεύθυνων του οικοτροφείου. Όχι ότι διέφερε και πολύ η διαπαιδαγώγηση με τα παιδιά που ήμασταν έξω από αυτά. Και όλα αυτά είναι μνήμες με ανεξίτηλο μελάνι. Δημοκρατία υπήρχε αλλά δεν υπήρχε. Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, νέος εφιάλτης το σφυροδρέπανο και ο κομμουνισμός κι άλλα πολλά που χαρακτηρίζουν εκείνη τη σκοτεινή εποχή. Το bulling υπήρχε αλλά ποιος τολμούσε να μιλήσει. Δεν είχε εφευρεθεί ακόμη ο όρος αλλά τον νιώθαμε στο πετσί μας. Ο Κώστας Ακρίβος ξέρει να αποτυπώνει με μια νοσταλγική νότα όλα εκείνα τα γεγονότα. Ξέρει πώς να βγει από το σκοτάδι στο φως αλλά και να μας οδηγήσει κι εμάς μέσα από τις μνήμες, στο μονοπάτι της αυτογνωσίας και του προβληματισμού. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του βιβλίου.
- Γεωργία Κακαλοπούλου – Έκπτωτοι φύλακες – Ωκεανίδα
Οι 588 σελίδες του, με κέρδισαν αμέσως και με ταξίδεψαν από την Αϊόνα της δυτικής Σκοτίας, το Εδιμβούργο μέχρι τα χωριά των ριζών του Ολύμπου (Λιτόχωρο, Πλαταμώνα και Δίον). Έτσι, το βιβλίο πήρε αμέσως άλλη τροπή. Το φανταστικό «παντρεύτηκε» με την μυθολογία. Το βιβλίο κινείται σε πνευματικό επίπεδο, συνδυάζει το γρίφο, την περιπέτεια και την αναζήτηση με τον έντονο και άνευ ορίων και κόσμων έρωτα. Η γλώσσα ρέει, οι διάλογοι είναι ζωντανοί, οι ήρωες της είναι σωστά δομημένοι που εναλλάσσονται συνεχώς, το πρώτο πρόσωπο κυριαρχεί ώστε ο αναγνώστης να διεισδύει στις σελίδες του και να νιώθει πρωταγωνιστής.
«Αν ξέρουμε το σωστό και δεν το κάνουμε ή έστω δεν προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε, τότε είναι σαν να συμμετέχουμε στο κακό που έρχεται»
«Πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις, πρέπει να προσφέρεις, να συμβιβάζεσαι και να μικραίνεις το εγώ σου καθώς στην αγάπη υπάρχει κυρίως το εμείς…. Ή αγάπη είναι δύναμη και θυσία…»
- Ζώτου-Καραγεωργίου – Η ματωμένη αρχόντισσα – Ψυχογιός
Όταν κλείσεις το βιβλίο των 381 σελίδων, δεν καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα κυλούν οι ιστορίες αφού σε συνεπαίρνουν τα γεγονότα. Κλείνεις τα μάτια σου και ρουφάς το απόσταγμα, το άρωμα, τη μνήμη του για να το κάνεις κτήμα σου. Για να μη ξεχάσεις. Γιατί άλλα σου έμαθαν στο σχολειό. «Η Ιστορία είναι εκεί, πάντοτε παρούσα, να καθορίζει τα βήματα όλων, να τους οδηγεί, άλλοτε σωστά και άλλοτε λανθασμένα, να τους χαρίζει χαρές και πίκρες, να γράφει τις σελίδες της ζωής τους πότε με την απελπισία και πότε με τον έρωτα, πότε με τον θάνατο και πότε με την ελευθερία» όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. «Έρχονται ώρες στη ζωή του ανθρώπου που το καθήκον μπαίνει πάνω από τον εαυτό του, πάνω από ότι αγάπησε, πάνω απ’ όλα. Ώρες που χαράζεται η μοίρα του η ίδια, οι ώρες που γράφεται η Ιστορία» γράφει μέσα στο βιβλίο. Και τα λόγια αυτά έβγαιναν από τους άδολους αγωνιστές που θυσίασαν τα νιάτα και τη φαμίλια τους. Όχι για να ακούσουν ευχαριστώ αργότερα αλλά να είναι ελεύθεροι. Να μπορούν να κουμαντάρουν αυτοί τη χώρα τους και να μη πουλήσουν αέρα, γη, ήλιο, αξιοπρέπεια στους ξένους «συμμάχους». Να μην εξαρτιούνται από κανένα, την αξιοπρέπεια ήθελαν να τη κρατήσουν γι αυτούς. Αυτούς τους αγωνιστές τούς έδωσαν λίγα μέτρα γης για να ζήσουν μα όσοι δεν τους έκαναν τα χατίρια τους, πλήρωναν φόρο.
- Τηλέμαχος Κώτσιας – Σινική Μελάνη – εκδόσεις Πατάκη
Σινική μελάνη είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Τηλέμαχου Κώτσια από τις εκδόσεις Πατάκη. Ενώ στα προηγούμενα βιβλία του έδινε μας εικόνες από το καθεστώς ολοκληρωτισμού που έζησε στο πετσί του και ο ίδιος, στο νέο του βιβλίο ασχολήθηκε με τις πιο ακραίες συνθήκες επιβίωσης του ανθρώπου στα εξοντωτικά στρατόπεδα εργασίας. Μέσα από τους ήρωες του ζήσαμε τρομακτικές και φρικιαστικές εποχές που δεν θα ήθελαν να ζήσουν και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του συστήματος. Κι αν οι φίλοι αναγνώστες έζησαν ένα μικρό σοκ άγνοιας της ιστορίας αυτού του ξεχασμένου Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού μέσα από τις σελίδες «Στο κόκκινο του ουρανού», στη «Σινική μελάνη» θα ζήσουν τα πιο συνταρακτικά κρυμμένα γεγονότα αυτών των ανθρώπων- μαρτύρων της ελευθερίας γιατί κάποιοι τα έκρυψαν πολύ καλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
9. Ευτυχία Γιαννάκη «Πόλη στο φως», Ίκαρος
Η πλοκή είναι τόσο καλά δομημένη, οι προτάσεις είναι σύντομες, υπάρχουν εναλλαγές εικόνων που σε καθηλώνουν. Την ίδια στιγμή ενώ η πλοκή σε καθηλώνει, τίθενται μια σειρά προβληματισμών που δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Είναι ουσιαστικά ακόμη ένα επίπεδο ανάγνωσης του βιβλίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ανάλυση των χαρακτήρων. Το βιβλίο είναι ένας καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας.
10. Τάσος Κανταράς – Ανυπότακτοι δύσκολων καιρών – Τόπος
Στο δεύτερο βιβλίο του, που προτείνω ανεπιφύλακτα, ξετυλίγονται οι ζωές ηρώων του μέσα από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο συγγραφέας μας παίρνει το χέρι, μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου και πάμε πίσω, στο 1949, στο τέλος του εμφυλίου μέχρι το 1967, που αρχίζει η δικτατορία. Έτσι, μέσα από τους ήρωες του μας γνωρίζει τα γεγονότα του 55 και του 63 στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησαν σε βιαιοπραγίες και διώξεις εναντίον της ελληνικής μειονότητας. Το Κυπριακό και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης της ΕΡΕ, την μετανάστευση του αγροτικού κόσμου στο Βέλγιο και την Γερμανία και τις άθλιες συνθήκες ζωής του, τις εκλογές βίας και νοθείας, την άνοδο της ΕΔΑ και τα λάθη της, την επιβολή της Δικτατορίας και τις διώξεις των αριστερών.