Φούρνοι Κορσεών: Το νησί των Πειρατών

Φούρνοι Κορσεών: Το νησί των Πειρατών
Πηγή εικόνας: Ert

Απέναντι από την Ικαρία υπάρχει ένα νησί που λίγοι γνωρίζουν. Το νησί των Φούρνων Κορσεών. Ένα νησί μαγευτικό, της παρέας, με «αμέτρητους» κόλπους και παραλίες και μία μικρή χώρα που όλοι οι άνθρωποι γίνονται μία οικογένεια!

Αναδρομή

Η Ιστορία των Φούρνων ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλά στοιχεία. Μεταξύ αυτών τα οποία είναι γνωστά, είναι ότι οι Φούρνοι προμήθευαν την αρχαία Μίλητο με μάρμαρο. Επίσης, εικάζεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Ίωνες. Είναι οι «Κορασιαί» ή «Κορσειαί» των αρχαίων. Εξού και Κορσοί, όπως τους αποκαλούν μερικοί σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας οι Φούρνοι έχουν πάρει αρκετά ονόματα· μεταξύ αυτών είναι το λατινικό Fourneli.

Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη Βυζαντινή Εποχή οι Φούρνοι Κορσεών παρέμεναν εγκαταλελειμμένα νησιά. Γι’ αυτό και αποτέλεσαν συχνά λημέρι πειρατών. Κατά την Τουρκοκρατία οι Φούρνοι ελέγχονταν από την Ηγεμονία της Σάμου. Ως στρατηγικό σημείο οι Φούρνοι βοήθησαν πολλούς Έλληνες ναυμάχους το 1821 σε ναυμαχίες, κάτι το οποίο είχε ως συνέπεια τη σκληρή αντιμετώπιση των κατοίκων από τους Τούρκους. Σήμερα οι Φούρνοι έχουν 1.469 μόνιμους κάτοικους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Κατοικούνται μόνιμα μόνο το κεντρικό νησί και η Θύμαινα. Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων είναι η πλούσια αλιεία που σημειώνεται στη περιοχή (πέρασμα ψαριών).

Ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του τουρισμού, αλλά και λόγω της επιστροφής των Φουρνιωτών που ζουν σε άλλα μέρη. Παρ’ όλα αυτά, το νησί προσφέρει ήρεμες και ξεκούραστες καλοκαιρινές διακοπές. Διοικητικά οι Φούρνοι υπάγονται στον νομό Σάμου.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ιταλικός Βορράς: Πάντοβα ή Μάντοβα
Ad 14

Βλυχάδα

Η παραλία που βρίσκεται περίπου 15 λεπτά μακριά από την πόλη. Ο τέλειος κοντινός προορισμός. Καθώς βγαίνεις από τη Xώρα πηγαίνεις προς τους Μύλους και θα συναντήσεις μία ταμπέλα που λέει «Αγ. Γιάννης». Την ακολουθείς και θα δεις στη συνέχεια πινακίδες που σε οδηγούν στη Βλυχάδα. Μία παραλία μικρή, με λίγο κόσμο και φοβερά πεντακάθαρα νερά.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: Καθώς κατεβαίνεις στα σκαλάκια (αριστερά) και βρεθείς στην παραλία, θα δεις δεξιά σου βράχια. Μπορείς με τα πόδια, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, να πας στη δεξιά παραλία που λογικά θα είσαι μόνος σου.

Φούρνοι Κορσεών Βλυχάδα
Πηγή εικόνας: greeka.com

Καμπί Χρυσομηλιάς

Από τις πιο μακρινές παραλίες που πρέπει, όμως, να επισκεφτείς. Περίπου 30 λεπτά από την πόλη. Πηγαίνεις προς τους Μύλους και υπάρχουν ταμπέλες. Όταν φτάνεις στη Χρυσομηλιά, θα δεις ένα λιμανάκι μικρό που μπορείς να κάτσεις να φας κιόλας στο ταβερνάκι που θα συναντήσεις. Το «μυστικό», όμως, είναι ότι 100 μέτρα πριν, πάνω στον κεντρικό δρόμο υπάρχει ένα μονοπάτι που σε «οδηγεί» σε μία παραλία «μοναχική». Εκεί θα βρεις μόνο άτομα που κάνουν κάμπινγκ. Ξέρουν οι Φούρνοι Κορσεών από κάμπερ.

Πετροκοπιό

Ίσως η πιο ωραία παραλία του Νησιού. Είναι προς τη Βλυχάδα. Δηλαδή, πας από τους Μύλους, στην ταμπέλα που λέει «Αγ. Γιάννης» και στρίβεις στο Ελιδάκι. Κατεβαίνεις τον δρόμο και φτάνεις στο Πετροκοπιό. Γεμάτο πέτρα η παραλία, πεντακάθαρα νερά και όμορφη θέα. Πρέπει οπωσδήποτε να πας και να κολυμπήσεις σε αυτή τη θάλασσα.

Advertising

Καμάρι

Ρωτήστε οπωσδήποτε για το Καμάρι. Ο δρόμος προς τη Χρυσομηλιά κρύβει έναν παράδεισο. Υπάρχει ταμπέλα που λέει για το πώς θα πας στο Καμάρι. Ένα υπερβολικά μικρό χωριό. Ελάχιστα σπίτια, αλλά τρομερή θέα. Και όταν κατέβεις κάτω κάτω και φτάσεις στην παραλία, θα συναντήσεις μία όμορφη ταβερνούλα, με μαγειρευτό φαγητό και θαλασσινά. Ο μικρός παράδεισος του νησιού. Η καλύτερη ώρα για να βρεθείς σε αυτό το μικρό ταβερνάκι είναι γύρω στις 5-6 που αρχίζει και πέφτει ο ήλιος και βλέπεις μία απίστευτη θέα.

Διαβάστε επίσης  Τα ταξίδια και τα οφέλη αυτών
Φούρνοι Κορσεών: Το νησί των Πειρατών
Πηγή εικόνας: greeka.com

Το πρωί στη “Δροσιά”

Κάθε πρωί θα δεις όλους τους τουρίστες του νησιού και όχι μόνο να πίνουν τον καφέ τους στην κεντρική πλατεία του νησιού. Στο καφενείο η «Δροσιά». Γραφικό μέρος, άψογο προσωπικό και όμορφη θέα. Κάτω από τον Πλάτανο δημιουγείται μία τρομερή σκιά που σε «μαγεύει». Πίνεις τον καφέ σου, τρως το πρωινό σου από τον φούρνο που είναι ακριβώς απέναντι και το απόγευμα–βράδυ αν θες πίνεις την μπύρα σου και τρως τον μεζέ σου. Οι Φούρνοι Κορσεών ξέρουν από μεζέδες.

Tip

Πρέπει να γευτείς την τυρόπιτα του μαγαζιού, αλλά και τη σπανακόπιτα που είναι φτιαγμένη από τα χέρια των “οικοδεσποτών”. Τα σπιτικά γλυκά τους είναι χειροποίητα, παραδοσιακά και πεντανόστιμα.

Οδός των Πειρατών

Τέλος, αν κάνεις βόλτα στη Χώρα, πρέπει να ανέβεις ψηλά. Να δεις τη θέα και το λιμάνι. Και σε κάποιο σοκάκι θα συναντήσεις έναν τοίχο που λέει: «Οδός των Πειρατών». Έτσι λέγονται ως ψευδώνυμο οι Φούρνοι Κορσεών. Σταμάτησε εκεί και βγάλε μία φωτογραφία. Αφού είσαι στους Φούρνους των Πειρατών (βλέπε Φούρνους Κορσεών).

Advertising

Φούρνοι Κορσεών: Το νησί των Πειρατών
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Φούρνοι Κορσεών. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org (τελευταία πρόσβαση: 03/10/20)
  • Φούρνοι Κορσεών. Ανακτήθηκε από: https://fournoikorseon.gr (τελευταία πρόσβαση: 03/10/20)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο

100 χρόνια έρευνας: Σύνδεση προσωπικότητας και νοημοσύνης

Προσωπικότητα και νοημοσύνη Η προσωπικότητα περιγράφει το πώς ένα άτομο