Βοηθά τους μαθητές η επανάληψη της τάξης;

Πηγή εικόνας: Βοηθά τους μαθητές η επανάληψη της τάξης;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βοηθά τους μαθητές η επανάληψη της τάξης; θα παρουσιάσει τα ευρήματα μίας πρόσφατης μετα-αναλυτικής έρευνας η οποία διερεύνησε εάν η επανάληψη της τάξης έχει επίδραση στους μαθητές (σε μαθητές από το νηπιαγωγείο έως την ηλικία των 17-18 ετών όπου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση).

Μέσα σε κάθε σχολική τάξη, υπάρχει συνήθως σημαντική διακύμανση στις ακαδημαϊκές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες των μαθητών. Αυτή η ετερογένεια προκαλεί τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να εγγυηθούν υψηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα και εγείρει το ερώτημα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ετερογένεια.

Η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της επανάληψης της τάξης έχει μακρά ιστορία, ωστόσο, έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Goos και οι συνεργάτες του (2021), στη μετα-αναλυτική τους έρευνα, εξέτάσαν 84 πρόσφατες, μεθοδολογικά έγκυρες, μελέτες οι οποίες εκτίμησαν τις επιδράσεις της επανάληψης των τάξεων από το νηπιαγωγείο έως 12, σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι ερευνητές έθεσαν τα ακόλουθα ερευνητικά μας ερωτήματα:

  1. Ποια είναι η μέση επίδραση της επανάληψης της τάξης;
  2. Διαφέρει η επίδραση της επανάληψης της τάξης ως προς:
    • τον χρόνο της επανάληψης (δηλαδή, εάν αφορά το νηπιαγωγείο, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση)·
    • το μοντέλο διαχείρισης της ετερογένειας της χώρας·
    • την εφαρμογή της επανάληψης της τάξης·
    • τον τομέα του αποτελέσματος (δηλαδή, ακαδημαϊκή επίδοση, ψυχοκοινωνική λειτουργία, σχολική σταδιοδρομία έναντι μεταγενέστερης επαγγελματικής σταδιοδρομίας)·
    • τον χρόνο του αποτελέσματος (δηλαδή, ο αριθμός των ετών από την έναρξη του έτους επανάληψης της τάξης)·
    • την προσέγγιση σύγκρισης (δηλαδή, σύγκριση βαθμών έναντι σύγκρισης ηλικίας)· &
    • τη μέθοδο (δηλαδή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, παλινδρόμηση, μέθοδος βαθμολογίας τάσης, μεταξύ άλλων, έναντι μεθόδου ανάλυσης παραγόντων);

Ευρήματα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η επανάληψη της τάξης είχε κατά μέσο όρο μηδενική επίδραση, υποδεικνύοντας ότι οι μαθητές οι οποίοι επανέλαβαν την τάξη και οι μαθητές οι οποίοι δεν επανέλαβαν την τάξη, είχαν παρόμοια ανάπτυξη, κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι η επανάληψη της τάξης ήταν λιγότερο αποτελεσματική σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν έναν συνδυασμό επανάληψης της τάξης και παρακολούθησης για την αντιμετώπιση της ετερογένειας των μαθητών, και όταν οι μαθητές οι οποίοι επαναλαμβάνουν την τάξη συγκρίνονται με τους μαθητές ίδιας ηλικίας οι οποίοι δεν επαναλαμβάνουν την τάξη.

Αντίθετα, η επανάληψη της τάξης ήταν πιο αποτελεσματική σε χώρες που χρησιμοποιούν στρατηγικές όπως η είναι η ομαδοποίηση με βάση τις ικανότητες των μαθητών για την αντιμετώπιση της ετερογένειας των μαθητών.

Θετικά αποτελέσματα φαίνεται επίσης να προκύπτουν κατά τη μελέτη της ψυχοκοινωνικής λειτουργίας των μαθητών, κατά τη διερεύνηση των βραχυπρόθεσμων επιδράσεων και κατά τη σύγκριση των μαθητών οι οποίοι επανέλαβαν την τάξη με τους μικρότερους συμμαθητές τους οι οποίοι δεν επανέλαβαν την τάξη. 

Advertising

Βιβλιογραφία

Goos, M., Pipa, J., & Peixoto, F. (2021). Effectiveness of grade retention: A systematic review and meta-analysis. Educational Research Review, 34. https://doi.org/10.1016/j.edurev.2021.100401.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή

Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ)

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ), αποτελεί μετάφραση…

Ειδική Αγωγή

Άσκηση και Οφέλη στους Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ και τα οφέλη της άσκησης απασχολούν όλο και περισσότερο τη σύγχρονη…

Ειδική Αγωγή

ΔΕΠΥ: Είναι ο θόρυβος στην τάξη επιζήμιος για τη μάθηση;

Πηγή εικόνας: Είναι ο θόρυβος στη σχολική τάξη επιζήμιος για τη μάθηση των παιδιών με…

Ειδική Αγωγή

Πέρα από τη ΔΕΠΥ: Κρυμμένες γλωσσικές δυσκολίες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πέρα από τη ΔΕΠΥ: Κρυμμένες γλωσσικές δυσκολίες, αποτελεί μετάφραση και…

Ειδική Αγωγή

Η Γλώσσα Είναι Παντού στο Σχολείο

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Γλώσσα Είναι Παντού στο Σχολείο, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…

Ειδική Αγωγή

ΑΓΔ: Τί σημαίνει ότι το παιδί μου διατρέχει «κίνδυνο»;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΑΓΔ: Τί σημαίνει ότι το παιδί μου διατρέχει «κίνδυνο»; αποτελεί…

Ειδική Αγωγή

Εξατομικευμένη Παρέμβαση όπου ηγείται ένας Λογοθεραπευτής

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Εξατομικευμένη Παρέμβαση όπου ηγείται ένας Λογοθεραπευτής, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…