Δεν είναι λίγες οι φορές που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, το άγχος σε κατακλύζει και δεν μπορείς να βρεις ηρεμία πουθενά. Οι δουλειές, ο χρόνος και οι υποχρεώσεις τρέχουν, αλλά το άγχος καραδοκεί παντού. Περιμένει και δεν χάνει ευκαιρία να σου χαρίσει την παρέα του. Παρατηρείται λοιπόν, ότι το μοτίβο «δουλειά, λεφτά, κοινωνική καταξίωση, οικογένεια και φιλία» τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδει ιδιαίτερα. Οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει και ένας «ρομποτικός μοντελισμός» προσπαθεί πλέον να μας κάνει μηχανές.
Αρχικά, ας αποσαφηνίσουμε την έννοια του άγχους. Πρόκειται για μια λέξη που παράγεται από το αρχαίο ρήμα «άγχω» που σημαίνει πνίγω ή σφίγγω. Πνίγει δηλαδή, το άτομο και πολλές φορές το καθιστά ανίκανο να αναλάβει δράση. Πιθανά συμπτώματα του θα μπορούσαν να θεωρηθούν η αϋπνία, οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια και κατ’ επέκταση η κατάθλιψη. Όσο και να θεωρείται λοιπόν μια φυσιολογική, ψυχολογική αντίδραση του οργανισμού αρκετές φορές έχει αποδειχθεί καταστροφικό.
Σίγουρά, δεν ευθύνεται μόνο η μανία του σύγχρονου ανθρώπου για μια πολυτελή και άνετη ζωή. Η «κρίση» που μαστίζει τα τελευταία δέκα χρόνια την Ελλάδα, την καθιστά μέρα με την μέρα μη παραγωγική. Από την μία πλευρά, μειώσεις του βασικού μισθού, περικοπές συντάξεων και από την άλλη αύξηση τιμών σε πρώτης ύλης αγαθά. Πώς λοιπόν ο μέσος άνθρωπος με τον πενιχρό του μισθό θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες τις δικές του και τις οικογενείας του; Φράσεις όπως: «Θα καταφέρω να πληρώσω το νοίκι μέχρι το τέλος του μήνα;», «Ο λογαριασμός του τηλεφώνου λήγει αύριο», «Δεν έχω να πληρώσω το φροντιστήριο των παιδιών» ταλανίζουν τις σκέψεις του μέσου Έλληνα .
Επιπρόσθετα, η νοοτροπία του σύγχρονου και «μορφωμένου» ανθρώπου δεν βοηθά ιδιαίτερα στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Η σκληρή δουλειά και η διαρκής μόρφωση έχουν πλέον αντικατασταθεί από το «αραλίκι» και την τύχη. Πώς είναι όμως δυνατόν, με την απραξία και το άγχος να βρεθεί η άκρη στο δύσβατο μονοπάτι της ζωής; Είναι σημαντικό λοιπόν, να βάζουμε προτεραιότητες και πρόγραμμα. Αν τα πράγματα αφήνονται στην τύχη, τότε η ζωή έχει κάθε δικαίωμα να μας οδηγήσει στα δικά της απόκρυφα μονοπάτια.
Ο καθένας ξεχωριστά, γνωρίζει ποιες είναι οι προσδοκίες, τα όνειρα και οι δυνατότητες του. Αν οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί τότε, είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν. Προφανώς, τα υλικά αγαθά και το χρήμα δεν θα προσφέρουν ποτέ την ευτυχία. Αν δεν υπάρχει ένας στενός κύκλος ατόμων που να σε νοιάζονται και να σε αγαπούν για αυτό που είσαι… Ίσως δεν βρεθεί ποτέ η απόλυτη ηρεμία. Γιατί ο άνθρωπος, σαν οντότητα, είναι από την φύση του δημιουργημένος να πιστεύει σε κάτι ανώτερο. Για μερικούς αυτό το κάτι αποκαλείται Θεός, ενώ για άλλους είναι πιο χειροπιαστό.
Δεν είναι εφικτό λοιπόν, να λυθούν και τα 100 προβλήματα την ίδια χρονική στιγμή, ιδίως τα σοβαρά ζητήματα. Έξυπνες ερωτήσεις του τύπου:
«Ποιο είναι το πρόβλημα;»,
«Τι μπορώ να κάνω για να βρω μια λύση;» ή μάλλον καλύτερα,
«Τι περνάει από το χέρι μου;» και
«Πώς μπορώ εγώ να αλλάξω την πορεία των γεγονότων;»
μπορούν να δώσουν μια νότα χαλάρωσης στην όλη υπόθεση. Ακόμα, η μουσική, η γυμναστική και τα ταξίδια θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Μια γλυκιά «Καλημέρα», ένας καλός λόγος και ίσως ένα χαμόγελο μπορούν να ομορφύνουν την ζωή σου.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και καθόλου ελπιδοφόρες. Ας μην ξεχνάμε, πως η ζωή δεν είναι γεμάτη μόνο με χαρές αλλά και με λύπες. Από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι και τον θάνατο μας καλούμαστε να παίξουμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Πράγματι, η αίσθηση του «πιονιού» που απλά τοποθετείται μέρα με την μέρα σε διαφορετικές θέσεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Μπορεί λοιπόν, η θέση κάθε φορά να αλλάζει αλλά η επιλογή της απόφασης είναι αποκλειστικά δικό σου θέμα. Εσύ αποφασίζεις ποια θα είναι η επόμενη σου κίνηση και έτσι θα έρθεις αντιμέτωπος με την δοκιμασία που διάλεξες. Δες την κάθε αλλαγή σαν πρόκληση και μάθε να προχωράς μπροστά.
…Δεν είναι λοιπόν όλα τόσο μαύρα αν είναι καλή η στρατηγική!
Πηγές:
1.Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια»
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82
2. Ο ιστότοπος «Ιατροπαιδεία»
http://www.iatropedia.gr/ygeia/agchos-pos-na-antimetopisoume-kalitera-tis-proklisis-tis-zois/26971/
3. Ο ιστότοπος «Askmen»
http://gr.askmen.com/ugeia/1098923/article/10-polu-aploi-tropoi-gia-na-katapolemeseis-to-agkhos