Γκαμπριέλα Μιστράλ: H σπουδαία Χιλιανή ποιήτρια με βραβείο Νόμπελ

Γκαμπριέλα Μιστράλ
Πηγή εικόνας: www1.folha.uol.com.br.

Η Λουσίλα ντε Μαρία ντελ Περπέτουο Σοκόρο Γοδόι Αλκαγιάγα (Lucila de Maria del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga), γνωστή με το όνομα Γκαμπριέλα Μιστράλ, γεννήθηκε, στις 7 Απριλίου του 1889, στην πόλη Βικούνια της Κεντρικής Χιλής. Τα παιδικά της χρόνιας ήταν ιδιαίτερα φτωχικά και επειδεινώθηκαν όταν ο πατέρας της αποφάσισε να εγκαταλείψει την υπόλοιπη οικογένεια, ενώ η Μιστράλ ήταν μόλις τριών. Στα δεκαπέντε της αναγκάστηκε να δουλέψει ως εκπαιδευτική βοηθός και έπειτα ως δασκάλα, προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά της.


Η ενασχόληση της με την εκπαίδευση και το διπλωματικό σώμα

Η μεγαλύτερη αδερφή της Μιστράλ εργαζόταν επίσης ως δασκάλα και έτσι η ίδια δίδαξε σε πολλές αγροτικές περιοχές. Μάλιστα, το 1918 έγινε διευθύντρια Λυκείου στην Πούντα Αρένας και το 1921 διευθύντρια του πιο φημισμένου σχολείου θηλέων στο Σαντιάγο. Υπήρξε δασκάλα του επίσης χιλιανού συγγραφέα και νομπελίστα, Πάμπλο Νερούδα. Το 1922 συμμετείχε σε μια παιδαγωγική αποστολή στο Μεξικό, έπειτα από πρόσκληση της μεξικανικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να εργαστεί πάνω στις μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και την οργάνωση των σχολείων και των βιβλιοθηκών. Στην συνέχεια, εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα.

Γκαμπριέλα Μιστράλ
Πηγή εικόνας: www.greelane.com | Η ποιήτρια Γκαμπριέλα Μιστράλ.

Η ίδια υπηρέτησε ως πρόξενος  στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα, τη Νάπολη, τη Νίκαια, το Λος Άντζελες και την Πόλη του Μεξικού. Το 1925 επιστρέφει στην Χιλή, έπειτα από πολλά ταξίδια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καθώς συνταξιοδοτήθηκε νωρίς από την εκπαίδευση. Το 1926 την προσκαλούν να γίνει η εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής στο Μορφωτικό Τμήμα της Κοινωνίας των Εθνών. Μέχρι το 1932, ταξιδεύει πολύ και ζει μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.


H καριέρα της Γκαμπριέλα Μιστράλ στην ποίηση

H Γκαμπριέλα Μιστράλ έγραφε ποιήματα σχετικά με την φύση, την γυναίκα, την αγάπη της μάνας αλλά και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων, τα όνειρα και τους πολλούς αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής. Από το 1914, η φήμη της Μιστράλ ως ποιήτρια αρχίζει να εξαπλώνεται όταν κερδίζει το λογοτεχνικό βραβείο «Χουέγος Φλοράλες» για τα «Σονέτα του θανάτου» που έγραψε με αφορμή την αυτοκτονία του μνηστήρα της, του σιδηροδρομικού Ρουμέλιο Ουρέτα, το 1909. Έπειτα, ακολούθησε η συλλογή «Ερημιά», η οποία εκδόθηκε από το Ινστιτούτο της Ισπανίας στη Νέα Υόρκη το 1922 και αποτέλεσε μια συλλογική έκδοση με όσα ποιήματα είχε εκδώσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1924 δημοσιεύεται η συλλογή για παιδιά «Τρυφερότητα», ενώ λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1927, κυκλοφόρησε «Το ποίημα της Χιλής».

Διαβάστε επίσης  Αφροδίτη της Μήλου: H ξενιτεμένη θεά
Advertising

Advertisements
Ad 14
Γκαμπριέλα Μιστράλ
Πηγή εικόνας: www.uandes.cl.

Επιπλέον, η Μιστράλ υπήρξε φεμινίστρια και υπερασπιζόταν με πάθος τα δικαιώματα των γυναικών, με το κείμενό της «Lecturas para Mujeres»Αναγνώσματα για γυναίκες»), το 1922, γραμμένο σε στίχο και πρόζα, να προκαλεί μεγάλη εντύπωση στο κοινό της εποχής. Το 1945 η ποιητική της καριέρα φθάνει στο απόγειο της. Κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την «λυρική της ποίηση, που εμπνέεται από δυνατά συναισθήματα και έχει κάνει το όνομά της σύμβολο των ιδεαλιστικών προσδοκιών όλου του Λατινοαμερικάνικου κόσμου», όπως αναφέρει η ίδια η επιτροπή των βραβείων. Το 1951 της απονέμεται το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Χιλής. Επίσης, τιμητικά, το πρόσωπο της θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 5.000 πέσο.


Το τέλος της ζωής της

Το έργο και η δράση της Γκαμπριέλα Μιστράλ υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόοδο και την αναγνώριση της Λατινικής Αμερικής στον λογοτεχνικό κόσμο. Είναι μια από τις ποιήτριες που συνετέλεσε στην καλλιέργεια της πνευματικής ενότητας του ισπανόφωνου κόσμου, το λεγόμενο Hispanidad. Ωστόσο, το χουντικό καθεστώς Πινοσέτ οικειοποιήθηκε το έργο της και την χρησιμοποίησε ως ένα πρότυπο γυναίκας που δεν παντρεύτηκε και υπηρέτησε το κοινό καλό. Η εικόνα αυτή ανατράπηκε όταν δημοσιεύτηκαν οι επιστολές με την σύντροφό και μετέπειτα κληρονόμο της, Ντορίς Ντάνα, μια αμερικανίδα μεταφράστρια.

Γκαμπριέλα Μιστράλ
Πηγή εικόνας: www.telesurtv.net.

Η Γκαμπριέλα Μιστράλ πέθανε από καρκίνο του πάγκρεας, στις 10 Ιανουαρίου 1957, σε ηλικία 67 ετών, στη Νέα Υόρκη. Η Ντορίς της συντρόφευσε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Διαβάστε επίσης  Κατερίνα Γώγου: «Στο μυαλό είναι ο Στόχος, το νου σου ε;»

Ακολουθεί ένα σύντομο ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζωή και το έργο της:

Advertising


Πηγές

Γκαμπριέλα Μιστράλ, ανακτήθηκε από www.sansimera.gr, τελευταία πρόσβαση 8/1/2022

Γκαμπριέλα Μιστράλ, ανακτήθηκε από www.tovima.gr, τελευταία πρόσβαση 8/1/2022

Advertising

«Την ίδια στροφή θα τραγουδάμε»: Η Χιλιανή ποιήτρια, Γκαμπριέλα Μιστράλ, ύμνησε την αδελφοσύνη, ανακτήθηκε από www.womantoc.gr, τελευταία πρόσβαση 8/1/2022

Γκαμπριέλα Μιστράλ: «Σαν ένα στάχυ θα κυματίζουμε…», ανακτήθηκε από www.bookpress.gr,  τελευταία πρόσβαση 8/1/2022

Γκαμπριέλα Μιστράλ, ανακτήθηκε από www.dimartblog.com, τελευταία πρόσβαση 8/1/2022

 

,

Advertising

 

 


Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ξενοφών Ζολώτας

Ξενοφών Ζολώτας: Ο έκτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο Ξενοφών Ζολώτας γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1904 στην Αθήνα,

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους;

Γιατί οι γάτες ζουν περισσότερο από τους σκύλους; Η διάρκεια