Ιωάννα της Λωραίνης: Η πολέμαρχος του Θεού

ιωαννα της λωραίνης

Με γονείς τον Ζακ Ντ’ Αρκ και την Ιζαμπέλ Ρομέε, η Ιωάννα της Λωραίνης γεννήθηκε στη Γαλλία, στα τέλη του 15ου αιώνα. Πιστή στις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας, δεν άργησε ν’ ακούσει το Κάλεσμα του Θεού. Τολμώντας να παλέψει για τη χώρα της, κινήθηκε ενάντια σε υπογεγραμμένες συνθήκες που ήθελαν την υποτίμηση της Γαλλίας και του Γαλλικού θρόνου. Αψηφώντας όσους δεν την πίστεψαν και παρά το νεαρό της ηλικίας της, κατάφερε να μπει στην ενεργό δράση και να υπηρετήσει όσα της υποδείκνυαν τα οράματα που μόνο η ίδια μπορούσε να δει. Επισκέψεις Αγίων, μάχες με προεξάρχουσα μια νεαρή κοπέλα και η πίστη του διαδόχου του θρόνου στο πρόσωπό της, έδειξαν εξαρχής, πως η παρουσία αυτή θα άφηνε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία!

Πολλοί την αμφισβήτησαν, ακόμη περισσότεροι την πίστεψαν και η πορεία της γράφτηκε με μεγάλα γράμματα στα θρησκευτικά βιβλία κι ας άφησε τον κόσμο αυτό σε ηλικία μόλις 19 ετών!


Η βιογραφία μιας γυναίκας συμβόλου

ιωαννα της λωραίνης

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Ιωάννα της Λωραίνης ή αλλιώς Η Παρθένος της Ορλεάνης γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1412. Ανακηρύχθηκε Αγία από τους Καθολικούς και θεωρείται ηρωίδα για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στον Αγγλο-Γαλλικό εκατονταετή Πόλεμο!

Μεγάλωσε σε μία οικογένεια χωρικών στην περιοχή Ντομρέμι, στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Από την ηλικία των δεκατριών ετών, άρχισε να μιλά για τα οράματα, τα οποία λάμβανε και την παρακινούσαν, όπως έλεγε, να στηρίξει την αδικημένη χώρα της.

Στον κήπο του πατρικού της σπιτιού είδε μια ημέρα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, την Αγία Μαργαρίτα και την Αγία Αικατερίνη να την καλούν να απαλλάξει τη Γαλλία από την καταπίεση που βίωνε από τους Άγγλους. Αναφερόμενοι στη Συνθήκη του Τρουά, που επιβλήθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή του εκατονταετούς Πολέμου, της ζητούν να στηρίξει το Γάλλο διάδοχο, Κάρολο Ζ’, να επανακτήσει το στέμμα.

Διαβάστε επίσης  Villes nouvelles: Aπό την πολυκεντρική ανάπτυξη στην ενοποίηση

Η μαχητικότητα, η πίστη και η πορεία της

ιωαννα της λωραίνης

Advertising

Παρά τις έντονες προσπάθειές της, ο σκοπός της κατάφερε να επιτευχθεί μετά από αρκετό καιρό, το 1429. Με την άδεια του Καρόλου, ηγήθηκε μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης, από την Ορλεάνη. Μια περιοχή που παρέμενε πιστή στο διάδοχο και ανέμενε την επανάκαμψη της χώρας, παρά τη στενή πολιορκία της από την Αγγλία. Η απελευθέρωση της Ορλεάνης επετεύχθη και ο Κάρολος συνέχισε τον αγώνα με την Ιωάννα στο πλευρό του.

Άν και στήριξε με τόλμη τα πιστεύω της και την αγάπη της στο Θεό, η Παρθένος της Ορλεάνης δε βρέθηκε ποτέ στο πεδίο της μάχης, ούτε σκότωσε κάποιον άνθρωπο. Συνόδευε πάντοτε τους στρατιώτες, εμψυχώνοντάς τους και υπενθυμίζοντας τον ιερό σκοπό τους. Φρόντιζε να τους κατευθύνει σύμφωνα με τις στρατηγικές που κατέστρωνε και πρότεινε διπλωματικές λύσεις στους Άγγλους, οι οποίες όμως απορρίπτονταν πάντα. Ακόμη κι αν ήταν σε απόσταση από τα πεδία των μαχών, η Ιωάννα τραυματίστηκε σοβαρά δύο φορές. Η πρώτη ήταν όταν χτυπήθηκε από ένα βέλος στον ώμο, κατά τη μετάβασή της στην Ορλεάνη και η δεύτερη με ένα βλήμα στο μηρό, στην προσπάθειά της να απελευθερωθεί το Παρίσι.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Παρθένος της Ορλεάνης έδειχνε να μη φοβάται να υψώσει το ανάστημά της σε κάθε περίπτωση και μπροστά ακόμη και σε φημισμένους στρατιώτες. Σε στιγμές που βρέθηκε αντιμέτωπη με άντρες που έβριζαν, φέρονταν αναξιοπρεπώς ή αδιαφορούσαν για τα σχέδια μάχης, που η ίδια είχε υποδείξει, δε δίσταζε να προβεί σε έντονες λογομαχίες ή χειροδικίες. Σύμφωνα με μάρτυρες στη δίκη της, μια φορά χαστούκισε ένα Σκωτσέζο στρατιώτη που είχε φάει κρέας, το οποίο είχε κλέψει. Ακόμα, απομάκρυνε τις πόρνες που ακολουθούσαν το στρατό, ενώ κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της αυτής είχε χτυπήσει μερικές από αυτές. Όταν οι Άγγλοι τη χλεύαζαν και της έλεγαν: «Να επιστρέψει στις αγελάδες της», η ψυχραιμία της χανόταν αμέσως, ενώ όταν ένας επαρχιώτης κληρικός την ρώτησε ειρωνικά σε τι γλώσσα άκουγε όσα λέγονταν στα οράματά της, του απάντησε: «Στα Γαλλικά, τα οποία μιλάω καλύτερα από εσένα».

Η στέψη του Καρόλου τελικά πραγματοποιήθηκε στη Ρενς, όμως η τύχη της Ιωάννας δεν ήταν το ίδιο καλή. Τραυματισμένη, συνελήφθη από ανθρώπους του Δούκα Φιλίππου και στη συνέχεια παραδόθηκε, από τους ίδιους, στους Άγγλους. Στη δίκη της ανέφερε την πρώτη της εμπειρία με το όραμα που δέχτηκε στον κήπο του πατέρα της, μιλώντας για τους τρεις Αγίους. Ομολόγησε μάλιστα πως έκλαψε όταν έφυγαν, καθώς ήταν τόσο όμορφοι. Στην ηλικία των 16 ετών, ζήτησε συμβουλές από το στρατιώτη Jean de Metz, λέγοντάς του πως «Πρέπει να σταθώ δίπλα στο Βασιλιά, γιατί αν δε βοηθήσω εγώ το βασίλειο, δε θα υπάρξει σωτηρία!». Οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν κατά τη φυλάκισή της ήταν αρχικά το κοντό της κούρεμα και τα ανδρικά ρούχα που χρησιμοποιούσε. Οι δρυμείς λόγοι των Άγγλων όμως δε σταμάτησαν εκεί. Την κατηγόρησαν για άσκηση μαγείας και την στοχοποίησαν ως αιρετική, καθώς ανέφερε πως ήταν απευθείας υπόλογη στο Θεό. Η τιμωρία που της επιβλήθηκε ήταν ο θάνατος δια πυρός.

Διαβάστε επίσης  Dizzy Gillespie: Ο Βασιλιάς του Bebop
Advertising


Αιχμαλωσία, Δίκη, Θάνατος

ιωαννα της λωραίνης

 

Στις 30 Μαίου του 1431, η ποινή της 19χρονης τότε Ιωάννας, εκτελέστηκε. Την ώρα εκείνη, χωρίς να υπολογίζει τον πόνο και τον επερχόμενο θάνατό της, το μόνο που ζήτησε από τους παρευρισκόμενους ήταν να υψώσουν το Σταυρό, για να μπορέσει να τον κοιτάξει μέσα από τις φλόγες. Ένας Άγγλος στρατιώτης τότε, φοβισμένος, φώναξε: «Είμαστε χαμένοι! Κάψαμε μια Αγία!».

Το 1456, σε μία δίκη που συστάθηκε λόγω της αμφισβήτησης για τις κατηγορίες της, η Ιωάννα της Λωραίνης αθωώθηκε. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ζητήθηκε να ανακυρηχθεί μάρτυρας.

Στα μέσα του 16ου αιώνα έγινε σύμβολο της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ το 1803 έγινε επίσημα Σύμβολο της Γαλλίας, μετά από απόφαση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Advertising

Παρέμεινε μια σημαντική μορφή, που ενέπνευσε τομείς όπως: η συγγραφή, η ζωγραφική, η γλυπτική, ενώ πολλοί σεναριογράφοι και μουσικοί εμπνεύστηκαν και από το θάνατό της. Ακόμα και σήμερα έχει αποτελέσει θέμα για θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές, μέχρι και video games. To 1909 ένας Πολωνός κομμωτής, γεννημένος στο Παρίσι, δημιούργησε το στυλ bob. Ένα κούρεμα, εμπνευσμένο από την Πολέμαρχο του Θεού.

Εικοσιπέντε χρόνια χρειάστηκε να περάσουν, μέχρι να κερδίσει η Γαλλία τον πόλεμο. Η σημαντική συμβολή της Ιωάννας της Λωραίνης αναγνωρίστηκε και το όνομά της αποκαταστάθηκε. Στις 16 Μαίου του 1920 η Καθολική Εκκλησία την ανακύρηξε Αγία, ενώ τιμάται σαν προστάτιδα της χώρας της.


Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας  The Messenger: The story of Joan of Arc που είναι βασισμένη στη ζωή της Ιωάννας της Λωραίνης.

Διαβάστε επίσης  10 κορυφαία μικρά ξενοδοχεία από τους Tripadvisors

Advertising

 

Πηγές

https://www.history.com/news/history-lists/category/hundred-years-war

https://www.churchofengland.org/prayer-and-worship/join-us-in-daily-prayer

https://www.burgundytoday.com/historic-places/history-of-burgundy/dukes-of-burgundy.htm

Advertising

Είμαι φοιτήτρια στην Θεολογική Σχολή Αθηνών και λατρεύω την αρθρογραφία και τις γάτες! Μέσα από την στήλη των Αφιερωμάτων, δημιουργείται ένα ταξίδι με προορισμό την ουσιαστική γνώση σπουδαίων προσωπικοτήτων. Ευελπιστώ μαζί, να μάθουμε πολλά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών μέσα από την τέχνη

Η προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών αποτελεί μια

Μοναχικά ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες

Πώς να ταξιδέψετε μόνοι σας με ασφάλεια: Χρήσιμες συμβουλές για