Η Jean Harlow γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου το μακρινό 1911. Στη -δυστυχώς- πολύ σύντομη ζωή της, κατάφερε να αφήσει το όνομά της ανεξίτηλο στα κιτάπια του Hollywood και πριν το θάνατό της σε ηλικία 26 ετών, να καθιερωθεί ως μια από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της θρυλικής MGM. Η Platinum Blonde ή Blond Bombshell -όπως ήταν τα παρατσούκλια που της δόθηκαν- υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του sex κατά τη δεκαετία του ’30 και αυτή είναι η ιστορία της.
Harlean Carpenter
Γεννήθηκε ως Harlean Harlow Carpenter στις 3 Μαρτίου του 1911 στο Kansas City της πολιτείας του Missouri. Ο πατέρας της, Mont Clair Carpenter, ήταν οδοντίατρος ενώ η μητέρα της, Jean Poe Harlow, ήταν κόρη ενός πλούσιου κτηματομεσίτη, ο οποίος έκανε και το προξενιό της κόρης του με τον Carpenter. Η μικρή Harlean άργησε να μάθει ότι αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα, αφού μέχρι τα πέντε της χρόνια, όλοι τη φώναζαν «The Baby» (το μωρό), προσωνύμιο που την ακολούθησε και στην επαγγελματική της ζωή. Εκείνη και η μητέρα της, η «Mother Jean» – όπως την αποκαλούσε ο Τύπος όταν η κόρη της έγινε διάσημη- είχαν πολύ στενή σχέση, με τη δεύτερη να λέει πως η κόρη της «ήταν ανέκαθεν όλη δική μου».
Η Jean δεν ήταν ευχαριστημένη από το γάμο της με τον Carpenter και το διαζύγιο, που ήρθε το 1922, την έχριζε μόνη κηδεμόνα της Harlean. Αν και η μικρή, αγαπούσε τον πατέρα της, που από το διαζύγιο και μέχρι το θάνατό της τον έβλεπε πολύ σπάνια. Μητέρα και κόρη μετακομίζουν το 1923 στο Hollywood, αφού η πρώτη ήθελε να κυνηγήσει μια καριέρα ηθοποιού. Στα 34 της, όμως, θεωρούνταν ήδη πολύ μεγάλη για πρωτοεμφανιζόμενη και γύρισαν στο Κάνσας. Μετά την επιστροφή τους, ο παππούς της την έστειλε στην κατασκήνωση Cha-Ton-Ka στο Michigan, όπου η Harlean κόλλησε οστρακιά.
Αφού ανάρρωσε, επέστρεψε στο σχολείο, όπου γνώρισε τον 19χρονο Charles McGrew, που επρόκειτο να κληρονομήσει μια μεγάλη περιουσία από την οικογένειά του. Πολύ σύντομα, την άνοιξη του 1926, η Harlean και ο McGrew άρχισαν να βγαίνουν και τελικά παντρεύτηκαν. Την ίδια περίπου εποχή, τον Ιανουάριο του 1927, ξαναπαντρεύτηκε και η Jean, με την κόρη της να είναι απούσα από το γεγονός. Δύο μήνες μετά το γάμο, ο McGrew έκλεισε τα 21, λαμβάνοντας έτσι τμήμα από τη μεγάλη του κληρονομιά. Το 1928, το ζευγάρι μετακομίζει στο Los Angeles και εγκαθίσταται στο Beverly Hills, όπου η Harlean θριαμβεύει ως πλούσια κοσμική κυρία. Ο McGrew ήλπιζε ότι με τη μετακόμιση, θα απομάκρυνε τη σύζυγό του από την επιρροή της μητέρας της, κάτι που απ’ ο,τι φαίνεται δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αφού χώρισαν το 1929. Στο διάστημα που έμειναν παντρεμένοι, κανείς από τους δύο δεν εργαζόταν, ενώ υπήρχαν φήμες ότι και οι δύο το…είχαν ρίξει στο ποτό.
Κατά τη διαμονή της στο Los Angeles, η Harlean έγινε φίλη με τη Rosalie Roy, μια νεαρή ανερχόμενη ηθοποιό. Σε μια από τις φορές που πήγαινε τη φίλη της στα studio της Fox και ενώ περίμενε στο αυτοκίνητο, την προσέγγισαν στελέχη της Fox και της πρότειναν να περάσει και αυτή από audition. Εκείνη αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά παρόλα αυτά, της έδωσαν συστατικές επιστολές που την παρέπεμπαν στο Central Casting. Λίγες μέρες αργότερα, η Roy την προσκάλεσε να πάει στην audition, βάζοντας στοίχημα μαζί της ότι δεν έχει τα κότσια να συμμετάσχει. Έτσι, απρόθυμη να χάσει το στοίχημα και δεχόμενη πιέσεις από την ενθουσιασμένη μητέρα της, η Harlean αποφάσισε να πάει στην ακρόαση και δήλωσε συμμετοχή με το πατρικό όνομα της μητέρας της… Jean Harlow!
Jean Harlow!
Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα και αρνήσεις, δεχόμενη για ακόμα μια φορά τις πιέσεις της μητέρας της, η Harlow δέχτηκε τελικά την πρώτη της δουλειά. Έτσι, εμφανίστηκε στην πρώτη της ταινία, με τίτλο «Honor Bound», ως βοηθητική ηθοποιός, με 7 δολάρια την ημέρα. Αυτό της έδωσε το βήμα για τη συμμετοχή της, με μικρούς ρόλους, σε άλλες ταινίες και το Δεκέμβριο του 1928 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τα Hal Roach Studios με αμοιβή 100 δολάρια την εβδομάδα. Το 1929 πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο μικρού μήκους φιλμ των Laurel & Hardy με τίτλο «Double Whoopee», αλλά και σε δύο ακόμα ταινίες τους.
Το Μάρτιο του 1929 αποχώρησε από την εταιρεία του Roach, ο οποίος έσκισε το συμβόλαιό της, όταν η Harlow του είπε ότι η δουλειά της έμπαινε εμπόδιο στο γάμο της. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς χώρισε με τον McGrew και μετακόμισε με τη μητέρα της, ενώ συνέχισε να εργάζεται ως βοηθητική ηθοποιός σε διάφορες Χολυγουντιανές παραγωγές. Ο πρώτος της ομιλών ρόλος ήρθε λίγο αργότερα, στην ταινία «The Saturday Night Kid» με πρωταγωνίστρια την Clara Bow.
Το μεγάλο βήμα προς την επιτυχία έγινε στο τέλος του 1929, όταν την πρόσεξε ο ηθοποιός James Hall, που εκείνο το διάστημα έκανε γυρίσματα για το «Hell’s Angels» του Howard Hughes. Ο Hughes, που ξαναγύριζε το μεγαλύτερο τμήμα της προηγουμένως βουβής ταινίας ώστε να έχει ήχο, έψαχνε μια ηθοποιό να αντικαταστήσει την Greta Nissen, της οποίας η Νορβηγική προφορά θεωρήθηκε ανεπιθύμητη για τον χαρακτήρα που υποδυόταν. Η Harlow έκανε ένα δοκιμαστικό και αμέσως κέρδισε τον ρόλο και ένα πενταετές συμβόλαιο με τον Hughes για 100 δολάρια την εβδομάδα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Hollywood στις 27 Μαϊου του 1930 και έγινε η πιο κερδοφόρα της χρονιάς, ξεπερνώντας ακόμα και την πρώτη ομιλούσα εμφάνιση της Greta Garbo, στην ταινία «Anna Christie». Το πιο σημαντικό, όμως, που κατάφερε ήταν να κάνει τη Harlow star διεθνούς βεληνεκούς. Αν και στο κοινό ήταν πολύ δημοφιλής, φαίνεται πως οι κριτικοί δεν είχαν την ίδια άποψη. Συγκεκριμένα, ο «New Yorker» την αποκάλεσε «απλώς απαίσια», ενώ το περιοδικό Variety έγραψε ότι «Δεν έχει σημασία το επίπεδο ταλέντου που κατέχει…Κανείς δεν πείνασε ποτέ, έχοντας αυτό που έχει εκείνη».
The MGM Years
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, γνώρισε τον Paul Bern, στέλεχος της MGM και συμμετείχε ως βοηθητική ηθοποιός στην ταινία του Charlie Chaplin, «City Lights», με τη συμμετοχή της να μην περιλαμβάνεται στο τελικό υλικό της ταινίας. Ένα χρόνο μετά, το 1931, επέστρεψε στον κινηματογράφο με τις ταινίες «The Secret Six», «Iron Man» και «The Public Enemy» και συμπρωταγωνιστές μεγάλους σταρ της εποχής, όπως οι Wallace Beery, Lew Ayres, Robert Armstrong, James Cagney και Clark Gable.
Αν και όλες οι ταινίες ήταν από μέτρια έως άκρως επιτυχημένες, οι κριτικοί και πάλι, κορόιδευαν την ερμηνεία της Harlow. Έτσι, ο Hughes την έστειλε σε ένα σύντομο και αποτυχημένο publicity tour, κάτι που εκείνη απεχθανόταν και την ίδια χρονιά της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Platinum Blonde» δίπλα στη Loretta Young.
Η ταινία, αρχικός τίτλος της οποίας ήταν «Gallagher», άλλαξε όνομα με απόφαση του Hughes που ήθελε να προμοτάρει τη Harlow. Δανείστηκε τον όρο platinum blonde από τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων της Harlow, που αποκαλούσαν έτσι την απόχρωση των μαλλιών της. Η ίδια αρνούνταν ότι τα έβαφε, όμως οι φήμες ήθελαν το χρώμα να είναι αποτέλεσμα μιας μίξης «αμμωνίας, Clorox bleach and Lux soap flakes», κάτι που αδυνάτισε και έβλαψε το φυσικό ξανθό χρώμα των μαλλιών της. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές fan έσπευσαν να βάψουν τα μαλλιά τους προκειμένου να πετύχουν την απόχρωση της αγαπημένης τους star. Ο Hughes εκμεταλλεύτηκε την επιτυχία, ανοίγοντας μια αλυσίδα «Platinum Blonde» κλαμπ και διοργανώνοντας διαγωνισμούς, με έπαθλο 10.000 δολάρια στον κομμωτή που θα κατάφερνε να πετύχει την απόχρωση των μαλλιών της Harlow!
Παρά τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία της, όμως, η MGM και ο Louis B. Mayer αρνούνταν να εξαγοράσουν το συμβόλαιό της από τον Hughes, αφού η ανάλαφρη περσόνα της στις ταινίες, ερχόταν σε αντίθεση με την κομψές και γοητευτικές πρωταγωνίστριες της MGM. Λίγο αργότερα και μετά από πιέσεις του τότε συντρόφου της Paul Bern, ο παραγωγός της MGM, Irving Thalberg, προχώρησε στην εξαγορά του συμβολαίου για 30.000 δολάρια, στις 3 Μαρτίου του 1932, ημέρα των 21ων γενεθλίων της Harlow. Στις 20 Απριλίου, υπέγραψε και επίσημα με την MGM. Τώρα πια, οι ρόλοι που της δίνονται είναι πιο κεντρικοί και έχουν στόχο να αναδείξουν την εμφάνιση αλλά και το κωμικό της ταλέντο. Αν και η κινηματογραφική της περσόνα, παρουσίασε πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ένα χαρακτηριστικό της ήταν σταθερό: το χιούμορ της. Το 1932, για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Red-Headed Woman» πήρε 1250 δολάρια την εβδομάδα και έκρυψε την πλατινέ κώμη της κάτω από μια κόκκινη περούκα. Στη συνέχεια, συναντήθηκε και πάλι με τον Clark Gable, με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε στο «Red Dust», τη δεύτερη από τις έξι συνολικά ταινίες που έκαναν μαζί, ενώ άλλοι συχνοί συμπρωταγωνιστές της ήταν ο Spencer Tracy και ο William Powell.
Στην MGM έγινε και η προσπάθεια διαχωρισμού της «Harlow στο πανί» από την «Halrow εκτός κινηματογράφου». Προσπάθησαν να διαμορφώσουν μία δημόσια εικόνα της σταρ με φωτογραφίες της να κάνει φιλανθρωπίες, με αλλαγή του πατρικού της επιθέτου από Carpenter σε Carpentier και με ισχυρισμούς ότι ο Edgar Allan Poe ήταν πρόγονός της. Η μεταμόρφωση αποδείχθηκε δύσκολη με την Harlow να φημολογείται ότι παραπονέθηκε:
«Θεέ μου, πρέπει να φοράω βαθύ ντεκολτέ για να θεωρούμαι σημαντική;»
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Red Dust», η Harlow ήρθε αντιμέτωπη με το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο τότε σύζυγός της βρέθηκε νεκρός στο σπίτι τους δύο μόλις μήνες μετά το γάμο τους. Αρχικά, οι φήμες υποστήριζαν ότι τον είχε σκοτώσει η ίδια, τελικά όμως αποκαλύφθηκε πως ο Bern είχε αυτοκτονήσει ή είχε δολοφονηθεί από μια πρώην ερωμένη του. Η MGM, φοβούμενη ότι το σκάνδαλο θα είχε επιπτώσεις στην ταινία, προσπάθησε να αντικαταστήσει την Harlow με την Tallulah Bankhead η οποία, όμως, αρνήθηκε για λόγους αλληλεγγύης. Η ίδια η Jean παρέμεινε σιωπηλή καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, καταφέρνοντας έτσι όχι απλά να βγει αλώβητη, αλλά και να γίνει περισσότερο δημοφιλής. Προκειμένου να αποφευχθεί νέο σκάνδαλο από τη σχέση της με τον μποξέρ Max Bear, η MGM κανόνισε να παντρευτεί με τον επίσης ηθοποιό και καλό της φίλο, Harold Rosson, που δέχτηκε να βοηθήσει και με τον οποίο χώρισαν διακριτικά οκτώ μήνες μετά.
Η καριέρα της εξακολουθούσε να βρίσκεται σε μια διαρκώς ανοδική πορεία και το 1933 οι ταινίες της «Hold your man»με τον Clark Gable, «Dinner at eight» με τον Wallace Beery και «Bombshell» με τον Lee Tracy ήταν άκρως επιτυχημένες στο box-office. Το ίδιο έγινε και το 1934 με τo «The Girl from Missouri», το 1935 με το «China Seas» και το 1936 με το «Wife vs Secretary», όπου υπήρχε μια σκηνή στην οποία έπρεπε να φιληθεί με τον James Stewart σε ένα αυτοκίνητο. Ο ίδιος ο Stewart είπε «Ο σκηνοθέτης μας, Clarence Brown, δεν ήταν ικανοποιημένος με τον τρόπο που τη φιλούσα και μας έβαλε να επαναλάβουμε τη σκηνή πολλές φορές. Το έκανα λάθος επίτηδες. Η Jean Harlow φιλούσε πολύ ωραία. Τόσο, που συνειδητοποίησα ότι δεν με είχαν φιλήσει ποτέ ξανά στην πραγματικότητα.»
Το 1935 γύρισε το πρώτο της μιούζικαλ με συμπρωταγωνιστή τον τότε σύντροφό της, William Powell, και τον Franchot Tone. Η Harlow βέβαια δεν μπορούσε να τραγουδήσει, κάνοντας αναγκαίο το ντουμπλάρισμα, κάτι που ήταν μικρής σημασίας τελικά, αφού ήταν ήδη μια από τις μεγαλύτερες σταρ των ΗΠΑ, με το στούντιο να ελπίζει πως είχε βρει την επόμενη Greta Garbo. Οι ταινίες της συνέχιζαν να είναι επιτυχημένες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ύφεσης στη δεκαετία του 1930. Για πολλούς ήταν αυτές που κράτησαν την MGM ζωντανή τη στιγμή που άλλες εταιρείες παραγωγής έκλειναν. Το 1936 ακολούθησαν τα «Suzy» με τον Tone και τον Cary Grant, «Riffraff» με τον Tracy και η μεγάλη παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία «Libeled Lady» με τον Powell, τη Myrna Loy και τον Tracy.
Ο πρόωρος και τραγικός θάνατος
Η ταινία «Personal Property» του 1937 ήταν η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία της Jean Harlow, πριν πεθάνει από νεφρική ανεπάρκεια στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους και ενώ βρισκόταν στα γυρίσματα της ταινίας «Saratoga», με συμπρωταγωνιστή και πάλι τον Clark Gable.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Washington τον Ιανουάριο του 1937 – για να συμμετάσχει σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες με αφορμή τα γενέθλια του Προέδρου Roosevelt – κόλλησε γρίπη. Συνήλθε, όμως, αρκετά έγκαιρα, ώστε να παραβρεθεί στα Όσκαρ, στο πλευρό του Powell. Τα γυρίσματα για τη «Saratoga» είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Μάρτιο, αλλά καθυστέρησαν καθώς η Harlow είχε παρουσιάσει σηψαιμία μετά από αφαίρεση φρονιμίτη και χρειάστηκε να νοσηλευθεί.
Έτσι, τα γυρίσματα ξεκίνησαν τελικά στις 22 Απριλίου. Ένα μήνα μετά, στις 20 Μαϊου, παραπονέθηκε ότι δεν αισθανόταν καλά, είχε ζαλάδες, ναυτία, πόνους στην κοιλιά και βάρος στο στομάχι. Ο γιατρός που την εξέτασε, όμως, θεώρησε ότι ίσως έπασχε από χολοκυστίτιδα ή ότι επρόκειτο και πάλι για κάποια γρίπη. Η φίλη και συμπρωταγωνίστριά της, Myrna Loy, πρόσεξε την γκριζωπή επιδερμίδα της, την κούραση και την αύξηση του βάρους της. Στις 29 Μαϊου, ενώ γύριζε μια σκηνή στην οποία ο χαρακτήρας που υποδυόταν υποτίθεται πως είχε πυρετό, η Harlow φαινόταν πολύ πιο άρρωστη. Έτσι, όταν έπρεπε να γείρει πάνω στον Gable, εκείνη του είπε «Αισθάνομαι απαίσια. Πήγαινέ με πίσω στο καμαρίνι μου». Ειδοποιήθηκε ο William Powell, που άφησε τα γυρίσματα της δικής του ταινίας και τη συνόδευσε στο σπίτι.
Στις 30 Μαϊου, βλέποντας ότι η κατάστασή της δεν είχε καλυτερεύσει, ο Powell κάλεσε γιατρό και ειδοποίησε τη μητέρα της να επιστρέψει από τις διακοπές της. Στις 2 Ιουνίου ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι η Harlow είχε γρίπη, προκειμένου να δικαιολογηθεί η διακοπή των γυρισμάτων. Ο γιατρός της διέγνωσε φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και όταν η Harlow αισθάνθηκε καλύτερα στις 3 Ιουνίου, οι συνεργάτες της περίμεναν ότι θα επέστρεφε στο πλατό και τα γυρίσματα θα συνεχίζονταν κανονικά στις 7 του μηνός.
Τα ρεπορτάζ του Τύπου ήταν αντιφατικά: οι μισοί υποστήριζαν πως ήταν σοβαρά άρρωστη, ενώ οι υπόλοιποι πως είχε ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της. Ο Clark Gable που την επισκέφθηκε είπε αργότερα ότι την είδε υπερβολικά πρησμένη και ότι μύρισε ούρα στην αναπνοή της – και τα δύο σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας – κάτι που επιβεβαίωσε και ο δεύτερος γιατρός που την εξέτασε. Στις 6 Ιουνίου, η Harlow δεν έβλεπε πια καθαρά τον Powell και μεταφέρθηκε στο Good Samaritan Hospital του Λος Άντζελες, όπου το ίδιο απόγευμα έπεσε σε κώμα.
Την επόμενη μέρα, στις 7 Ιουνίου του 1937, στις 11:37 το πρωί, η Jean Harlow άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 26 χρονών. Στα Δελτία Τύπου που εξέδωσε το νοσοκομείο, ως αιτία θανάτου αναφερόταν το εγκεφαλικό οίδημα, επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας. Τα αρχεία του νοσοκομείου, όμως, γράφουν ότι ο θάνατος προήλθε από ουραιμία.
Για πολλά χρόνια, υπήρχαν πολλές φήμες γύρω από το θάνατο της Jean Harlow, με κάποιες να υποστηρίζουν πως η μητέρα της αρνήθηκε να καλέσει γιατρό ή ότι η ίδια η Harlow είχε αρνηθεί τη νοσηλεία ή το χειρουργείο. Άλλοι υποστήριζαν πως αιτία του θανάτου της ήταν ο αλκοολισμός, μια έκτρωση που πήγε στραβά, η υπερβολική δίαιτα, η δηλητηρίαση από τη βαφή των μαλλιών της, αφροδίσια νοσήματα ή ακόμα και ηλίαση. Φυσικά, σε αντίθεση με τη νεφρική ανεπάρκεια, τίποτα από όλα αυτά δεν στηριζόταν σε αποδείξεις. Η αλήθεια όμως ήταν ότι η νεφρική ανεπάρκεια, από την οποία έπασχε η Jean Harlow, δεν θα μπορούσε να είχε θεραπευτεί τη δεκαετία του 1930.
Τα νέα του θανάτου της κυκλοφόρησαν γρήγορα. Ένας σεναριογράφος της MGM είπε αργότερα ότι «τη μέρα που πέθανε το Μωρό, δεν ακουγόταν τίποτα στο γραφείο για τρεις ώρες», ενώ το στούντιο παρέμεινε κλειστό την ημέρα της κηδείας της, στις 9 Ιουνίου. Κηδεύτηκε στο Great Masoleum του Forest Lawn Memorial Park στο Glendale – σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο με πολύχρωμα μάρμαρα που αγόρασε ο Powell για 25.000 δολάρια – φορώντας την τουαλέτα της από το «Libeled Lady». Στα χέρια της είχε μια λευκή γαρδένια και ένα σημείωμα του Powell με τη φράση «Καλή σου νύχτα πολυαγαπημένη μου», ενώ στον τάφο της είναι σκαλισμένη η επιγραφή «Our Baby» («Το Μωρό Μας») .
Αν και το αρχικό πλάνο της MGM ήταν να αντικαταστήσει τη Harlow για να ολοκληρωθεί η «Saratoga» , το κοινό είχε αντιρρήσεις, και έτσι χρησιμοποιήθηκαν τρεις ηθοποιοί για να την ντουμπλάρουν – μία για τα κοντινά, μία για τα μακρινά πλάνα και μία για τη φωνή. Η ταινία έγινε η δεύτερη πιο κερδοφόρα της χρονιάς, με το κοινό να προσπαθεί να εντοπίσει ποια ήταν τα αυθεντικά πλάνα της Harlow και αν σε αυτά υπήρχαν σημάδια της κακής της υγείας.
Το 1993, η Sharon Stone παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Jean Harlow με τίτλο «Harlow: The Blonde Bombshell». Δείτε το εδώ: