
Ο Κώστας Βουτσάς είναι Έλληνας ηθοποιός και διαχρονικό σύμβολο της υποκριτικής τέχνης του κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου. Κι αυτό διότι ο Βουτσάς δεν θέλησε ποτέ να μιμηθεί κανέναν, αλλά στηρίχτηκε στο μπριόζο ταμπεραμέντο του, στις δεξιότητες, στον αυτοσχεδιασμό, στην παρατήρηση και στην εξομοίωση, σε σημείο που η επιτροπή ΦΕΚΘ τον τίμησε με το ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο δε Επίκουρος καθηγητής του τμήματος θεατρικών σπουδών της σχολής ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών των Πατρών Κυριακός Κωνσταντίνος έγραψε βιβλίο (2010) για εκείνον με τίτλο: «Κώστας Βουτσάς, ηθοποιός στην κωμωδία – ρόλοι, παραστάσεις, ταινίες, συμβολή στη μελέτη της υποκριτικής τέχνης».
Ο Κώστας Βουτσάς διέπρεψε, είτε ως εκφραστής του σταρ σίστεμ για τους θιασώτες του εύπεπτου θεάματος είτε ως πρωταγωνιστής που έδωσε σχήμα στους ερμηνευτικούς κώδικες της κωμωδίας και της φάρσας, διαμορφώνοντας και έναν δικό του χαρακτηριστικό τύπο. Η μελέτη (. . .) προσεγγίζει την πολυετή καριέρα ενός χαρισματικού και ευρείας λαϊκής απήχησης ηθοποιού της κλασικής και νεοελληνικής κωμωδίας και φάρσας.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Κωνσταντίνος Σαββόπουλος που έγινε Κώστας Βουτσάς!
Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στον Βύρωνα της Αττικής στις 31 Δεκεμβρίου του 1931. Το πραγματικό επίθετο του ήταν «Σαββόπουλος». Το «Βουτσάς» προήλθε από τον παππού του που έφτιαχνε βουτσιά (ιδιωματικό), δηλαδή βαρέλια. Η οικογένεια του ήταν τόσο φτωχή που δεν είχε σπίτι για να κοιμηθεί. Εκείνος θα πει χαρακτηριστικά για εκείνη την περίοδο: «Ήμασταν μια οικογένεια που μέναμε και κοιμόμασταν μέσα σ’ένα μαγαζί. Ο πατέρας μου, η μητέρα μου, ο αδερφός μου ο Αριστείδης και εγώ. Και εκεί είχε μια τουαλετίτσα και τίποτα άλλο». Μετά από λίγα χρόνια η οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη.
Προσπαθώ να είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος. Δεν μπορώ αυτή την κακομοιριά, πέρασα πάρα πολλά στην ζωή μου και αυτό με έκανε άνθρωπο. Άνθρωπο αισιόδοξο.
Κώστας Βουτσάς
Ο Κώστας Βουτσάς ζει τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς. Ο ίδιος θα πει: «Πήγαινα να δω που πέφτανε οι βόμβες. Και με τα πόδια σιγά – σιγά έφτασα ως την Νεάπολη. Και σε μια τρύπα, έτσι όπως έβλεπα κάτι σκοτωμένους, έβαλα το χέρι μου σ’ένα ντουβάρι και έπιασα μυαλά ανθρώπου. Πολύ τραγικό αυτό. Δεν μπορώ να το δεχτώ καθόλου ως σήμερα».
Στην κατοχή ο Βουτσάς έπρεπε να εργαστεί για να επιβιώσει η οικογένεια. Έτσι, γίνεται πωλητής τσιγάρων με το κασελάκι και αβαδαντόρος σε παπατζή.
Ο πατέρας του Κώστα Βουτσά ήταν ταγμένος στο ΚΚΕ, κάτι που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην οικογένεια. Ο Βουτσάς είχε ζήσει όλο το κυνηγητό από την Ασφάλεια και την αγωνία της σύλληψης. Όταν κάποια στιγμή συλλάβανε τον Απόστολο Βουτσά, τον βασάνισαν μπροστά στα παιδιά του. Αυτό ήταν κάτι που σημάδεψε βαθιά την τότε παιδική ψυχή του. Όλο αυτό, όμως, τον έκανε να βλέπει με αγάπη τους ανθρώπους και με ευθυκρισία.
Ο Κώστας Βουτσάς παραλίγο να γίνει γεωπόνος ή χημικός

Όταν κλείνει το 21ο έτος της ζωής του, ο Κώστας Βουτσάς αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου κρυφά από τον πατέρα του. Ο Βουτσάς ήταν να γίνει γεωπόνος ή χημικός, ειδικότητες που θα είχαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Όταν το ανακάλυψε ο πατέρας του, έβγαλε το μεσαίο συρτάρι του γραφείου και του το πέταξε στο κεφάλι. Ευτυχώς, όμως, αστόχησε. Αποφοιτά το 1953 και δίνει εξετάσεις για να πάρει την άδεια των ηθοποιών. Οι εξεταστές του τον αποτρέπουν και τον συμβουλεύουν πως δεν κάνει για το επάγγελμα.
Εγώ δεν είχα ιδέα από θέατρο. Σαν αθλητής που ήμουν στην Θεσσαλονίκη στον Βυζαντινό Αθλητικό Όμιλο, με έστειλε ο προπονητής σε μια κατασκήνωση να κάνω προπόνηση γιατί το καλοκαίρι θα κάναμε αγώνες. Εκεί κάνανε πρόβα κάτι παιδιά και τους λέω «έτσι είναι ο μεθυσμένος ρε;» και μου λέγανε «φύγε από εδώ και τέλος πάντων κάν’το εσύ». Το έκανα και έκανα επιτυχία, το κράτησα και από εκεί βγήκα στο θέατρο»
Από την συνέντευξη στο celebritylifegame 2014
Advertising
Αμέσως παίζει στο θέατρο και κάνει την «θητεία» του στα περιβόητα μπουλούκια. Εκεί η καλή του τύχη του χαμογελά αφού, ενώ παίζει στο στρατιωτικό θίασο της Θεσσαλονίκης, τον βλέπει η Καλή Καλό. Η Καλή Καλό (Καλλιόπη Δαμβέργη) ήταν μια σπουδαία ηθοποιός – θιασάρχης που τον ξεχώρισε αμέσως. Σε εκείνη την παράσταση επέλεξε και την τότε ηθοποιό Κυριακή Παπαδοπούλου, δηλαδή την σημερινή Μαρινέλλα. Η θιασάρχης πιστεύει πολύ στο ταλέντο του και τον στηρίζει οικονομικά. Τα πράγματα αλλάζουν άρδην όταν παίζει στην πρώτη του ταινία το 1961. «Ο Κατήφορος» ήταν μία παραγωγή της Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αφού έκοψε 161.331 εισιτήρια στην Α΄προβολή των κινηματογράφων Αθηνών και Πειραιά.
Η πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «Ο Κατήφορος» αποτέλεσε το εισιτήριο του για τον κινηματογράφο

Ο Κώστας Βουτσάς έμπαινε στον κινηματογραφικό χώρο με τις καλύτερες περγαμηνές για την συμμετοχή του στον «Κατήφορο», αφού έδειξε πως αντιμετώπισε τον ρόλο με την δέουσα σοβαρότητα και δεν τον μετέτρεψε σε κωμικό. Το 1962 η Φίνος Φίλμ και ο Γιάννης Δαλιανίδης του προτείνουν τον ρόλου του Ρένου Καρανίκα στην δραματική ταινία «Νόμος 4000» – μια πολύ σημαντική ταινία, αφού διαπραγματευόταν ένα μείζονος σημασίας θέμα της εποχής. Το νομοθετικό διάταγμα 4000/1959 ή «Νόμος 4000» που είχε θεσπιστεί επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθόριζε την αντιμετώπιση των «τεντιμπόις».
Τεντιμπόις ήταν οποιοσδήποτε νεαρός είχε αναιδή και προκλητική συμπεριφορά. Η αστυνομία είχε το δικαίωμα να τον συλλάβει, να του σκίσει το παντελόνι, να τον κουρέψει με την ψιλή και να τον περιφέρει στους δρόμους με απώτερο σκοπό την δημόσια διαπόμπευσή του. Η ταινία έγινε εισπρακτική επιτυχία, αφού απεικόνιζε τον «φασιστικό» νόμο της εποχής, ο οποίος με ρηχό, επιφανειακό και υποκριτικό τρόπο αποφάσιζε με τα δικά του μέτρα και σταθμά ποιος ήταν ο ηθικός άνθρωπος και ποιος όχι. Η ταινία αποσκοπούσε στη δημιουργία έντονων ερωτηματικών για την ορθότητα του νόμου. Και όντως τα κατάφερε, αφού έκοψε 150.000 εισιτήρια.
Τα 3 Β: Βουγιουκλάκη, Βλαχοπούλου και Βουτσάς ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί της εποχής!
Αυτές οι δύο δραματικές ταινίες κοινωνικού περιεχομένου τον οδήγησαν στις κωμωδίες – μιούζικαλ της Φίνος Φίλμ, όπου καθιερώθηκε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ταινίες: «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κορίτσια για φίλημα» (1964), «Κάτι να καίει» (1964), «Η Παριζιάνα» (1969), κ.τλ. Αν και ο Κώστας Βουτσάς δεν ήταν χορευτής – ιδιότητα που αποτελούσε απαραίτητη προυπόθεση για τα μιούζικαλ – τα κατάφερνε μια χαρά. Ο ίδιος δήλωσε για τις χορευτικές του ικανότητες: «Δεν είχα ιδέα από χορό. Και βλέπεις κάνω τα εγκαρτέ, κάνω τα αυτά, και σε μια ταινία που χορεύω με την Χλόη Λιάσκου (χόρευα με κάτι κόκκινες κάλτσες), λέω έφαγα τον Michael Jackson με τις κινήσεις που έκανα με τα πόδια μου!»
Σε αυτή την δουλειά που κάνω, το σινάφι σε ανακαλύπτει.Το κοινό σε αποκαλύπτει. Και η διάρκεια σε καθιερώνει. Και εννοώ με τα «όχι». Καριέρα κάνεις μόνο με τα «όχι».

Η φιλμογραφία του πλούσια, αφού έπαιξε περίπου σε 93 ταινίες (1953-2018), 27 βιντεοταινίες (1985- 1990) και 29 τηλεοπτικές σειρές (1973- 2018). Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ενεργός στο θέατρο ως και σήμερα. Οι ταινίες που αξίζει να μνημονευτούν λίγο παραπάνω είναι οι: Ο κατήφορος (1961), Νόμος 4000 (1962), Κορίτσια για φίλημα (1962), Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963), Κάτι να καίει (1963), Η χαρτορίχτρα (1964), Ξυπόλυτος πρίγκιψ (1966), Θαλασσιές οι χάντρες (1966), Νύχτα γάμου (1967), Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971), Αγάπη μου παλιόγρια (1972) κτλ.
Πέρα από το μοναδικό ταλέντο του, ο Κώστας Βουτσάς ξεχώρισε και για τις ατάκες που είπε στις ελληνικές ταινίες, αφού αυτοσχεδίαζε ή έβαζε κάτι δικό του στο μιούζικαλ. Το «Φςςςς μπόινγκ» στην ταινία «Κάτι να καίει», ήταν δική του ατάκα και όχι μέρος του σεναρίου, ούτε το είχε υποδείξει ο Δαλιανίδης. Στην ταινία «Ο γόης» (1969) η ατάκα «Κατίνα σαλαμάκι!» ήταν του Σακελλάριου, αλλά εκείνος την τόνισε σωστά με μια ιδιαίτερη προφορά.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εξαιρετική ερμηνεία σε ρόλους που υποδυόταν τον Κωνσταντινοπολίτη στις ταινίες «Νύχτα Γάμου» (1967) ως Τζακ (Ιάκωβος) Ιορδανίδης και «Το ανθρωπάκι» (1969) ως Ευτύχιος Κοπέογλου. Ο Κώστας Βουτσάς δεν δυσκολεύτηκε να μιμηθεί τον Κωνσταντινοπολίτη, αφού οι γονείς του μιλούσαν κάπως έτσι και πολλές φράσεις του ήταν πολύ οικείες. Πώς να ξεχάσει κανείς την σκηνή κατά την οποία ο Βουτσάς τηλεφωνεί στην μαμά του και λέει: «Μαμά, Ιάκωβος εδώ. Ήρθε η Λέλα εδώ και την έδιωξα. Την είπα όσα με είπες. Όμως με είπε χαλβά και πολύ στεναχωρέθηκα. Μαμά, άκου, να με κάνεις κιοφτέδες. Μα πολλούς κιοφτέδες γιατί είμαι στεναχωρημένος».
Η γυναίκα είναι το παν! Η γυναίκα έχει φτιάξει τον κόσμο. Έχω σεβασμό στη γυναίκα

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν λάτρης του γυναικείου φύλου και δεν το έκρυψε ποτέ, αλλά αγαπούσε και σεβόταν τη γυναίκα. Του άρεσε να κυνηγάει και να τον απορρίπτουν. Όταν την κέρδιζε τελικά, ήταν μεγάλη νίκη για εκείνον. Όταν τον ρωτούσαν αν του αρέσουν οι γυναίκες απαντούσε: «Με ρωτάνε «σας αρέσουν οι γυναίκες;» Πώς δεν μ’αρέσουν; Όχι, μου αρέσουν οι πάπιες! Και βέβαια μου αρέσουν οι γυναίκες. Αφού είμαι αρσενικός, αυτό μου αρέσει». Παντρεύτηκε την ηθοποιό Έρικκα Μπρόγερ το 1972. Ακολούθησε ο γάμος του με την Θεανώ Παπασπύρου και στην συνέχεια με την Εύη Καραγιάννη. Το 2015 παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού. Έχει 3 κόρες και έναν γιο.
Εγώ με τις γυναίκες ήμουν ο σκλάβος τους. Σκεφτόμουνα πάντα τι να κάνω για να την ευχαριστήσω χωρίς να το ξέρει. Και λέω πως με όλες μου τις γυναίκες είμαι πάρα πολύ αγαπημένος. Και όλες με αγαπάνε, όχι γιατί τις έκανα δώρα, αλλά γιατί τις πρόσεχα και τις θεωρούσα ιερό σημείο στην ζωή μου.
Δεν με απασχολεί ο θάνατος. Έχω τσακωθεί με τον χάρο. Δεν το σκέφτομαι ποτέ αυτό το πράγμα.
Ο Κώστας Βουτσάς μπορεί να είναι και ο μοναδικός εν ενεργεία ηθοποιός της γενιάς του ως σήμερα. Του αρέσει να εργάζεται και να είναι δημιουργικός και όπως λέει: «Σύνταξη παίρνω, αλλά την δίνω από εδώ και εκεί. Δεν μπορώ χωρίς δουλειά. Τι να κάνω να κάθομαι μέσα στο σπίτι και να μην κάνω τίποτα; Δεν μπορώ να κάτσω, δεν γίνεται να κάτσω. Είμαι σε κατάσταση αμόκ. Δεν το κάνω επειδή έχω ανησυχία οικονομική, δεν έχω. Εγώ σε όλη μου την ζωή δύο πράγματα αγαπούσα: γυναίκες και θέατρο. Ούτε τζόγο, ούτε ναρκωτικά, τίποτα άλλο. Η δουλειά μου είναι η ζωή μου».
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Κώστας Βουτσάς. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%92%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%AC%CF%82. Τελευταία προσπέλαση στις 25-12-2019.
Νόμος 400 (1962). Ανακτήθηκε από http://www.cine.gr/film.asp?id=701211&page=4. Τελευταία προσπέλαση στις 25-12-2019.
2013-05-18 Η Μηχανή του χρόνου – Κώστας Βουτσάς. Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=VyBNb66RNA0. Τελευταία προσπέλαση στις 25-12-2019.
Νόμος 4000/1958. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_4000/1958. Τελευταία προσπέλαση στις 25-12-2019.
Κώστας Βουτσάς. Ανακτήθηκε από http://finosfilm.com/movies/artistView/374. Τελευταία προσπέλαση στις 25-12-2019.
Κυριακός Κωνσταντίνος (2010). ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΡΟΛΟΙ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ. ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Ανακτήθηκε από https://www.politeianet.gr/books/9789603223948-kuriakos-konstantinos-aigokeros-kostas-boutsas-ithopoios-stin-komodia-130682. Τελευταία προσπέλαση στις 25-12-2019.