
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν και είναι ίσως, ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της ελληνικής ροκ-έντεχνης μουσικής. Κατάφερε με τα τραγούδια του να επηρεάζει, να διασκεδάζει και να συγκινεί τους ακροατές του. Κάθε φορά που ερμήνευε κάποιο από τα κομμάτια του έμοιαζε σα να βγαίνει η μουσική μέσα από την ψυχή του. Σχεδόν ποτέ δεν έγραφε ο ίδιος τους στίχους στα τραγούδια του. Προτιμούσε να τα εμπλουτίζει και να τα κάνει δικά του με τη σύνθεση της μελωδίας. Αρκετοί από τους φανατικούς ακροατές του έχουμε αναρωτηθεί πώς εμπνεύστηκε όλα αυτά τα τραγούδια. Τελικά αυτό ήταν και το στοιχείο που τον ξεχώρισε, η δημιουργικότητα. Η καθιερωμένη του καλοκαιρινή περιοδεία και η απουσία του από τη μουσική σκηνή είναι ιδιαιτέρως αισθητές τα τελευταία χρόνια. Ο ξαφνικός θάνατός του το 2019, συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τα Πρώτα Βήματα
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ νωρίς ήλθε σε επαφή με τη μουσική, μιας και ο πατέρας του Δημήτρης ήταν συνθέτης και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στην Αθήνα με την οικογένεια του, όπου και μετακόμισαν. Το νέο αυτό ξεκίνημα σημαδεύτηκε από μια απώλεια, το θάνατο του πατέρα του, όταν ήταν μόλις δέκα ετών. Ο Λαυρέντης βρήκε καταφύγιο τότε στη μουσική. Αποφάσισε να εξελίξει το χόμπι του σε κάτι ίσως μεγαλύτερο, γι’ αυτό και σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο. Σιγά σιγά έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα μετά το στρατό, παρέα με τον Πάνο Τζαβέλα στη “Συντροφιά”. Το ρεπερτόριό τους περιελάμβανε ως επί το πλείστον αντάρτικα τραγούδια.

Το κεφάλαιο “Τερμίτες”
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην ηλικία των είκοσι σχηματίζει το πρώτο του συγκρότημα. Μαζί με τον Παύλο Κικριλή, τον Τόλη Σκαματζούρα, το Δημήτρη Βασαλάκη και τον Αντώνη Μιτζέλο δημιούργησαν τους “P.L.J”. Ύστερα από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου το 1982 με όνομα “Armageddon”, συνειδητοποίησαν πως ο αγγλικός στίχος δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής από το ελληνικό κοινό. Παρότι αρχικά οι πωλήσεις ήταν ελάχιστες -γύρω στις 400-, με την πάροδο των χρόνων ο δίσκος ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα αποτελεί συλλεκτικό βινύλιο κι έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους δίσκους “προοδευτικής ροκ” που ηχογραφήθηκαν ποτέ.
Ένα χρόνο μετά το 1983 προστίθεται ένα νέο μέλος στη μπάντα, ο Φίλιππος Σπυρόπουλος. Τότε κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος και το συγκρότημα μετονομάζεται σε “Τερμίτες”. Όπως είναι γνωστό, οι Τερμίτες γνώρισαν τεράστια επιτυχία και συνεργάστηκαν με αρκετούς καλλιτέχνες. Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σάκης Μπουλάς, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Αντώνης Βαρδής και η Σοφία Βόσσου είναι μερικοί από αυτούς. Το “Πόσο σε θέλω”, το “Φλασάκι”, η “Σκόνη”, αποτελούν τραγούδια σταθμούς στην πορεία του συγκροτήματος. Το 1988 κάνουν μια μεγάλη περιοδεία σε στάδια και μεγάλα θέατρα μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου και κυκλοφορεί ο τελευταίος και εμπορικότερος δίσκος τους με την ονομασία “Περιμένοντας τη βροχή”.

Το ίδιο έτος οι Τερμίτες διαλύονται. Σε δηλώσεις τους υποστήριξαν πως είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ τους και η ροκ μουσική δεν ακουγόταν τόσο εκείνη την εποχή στον ελληνικό χώρο. Ωστόσο, έδωσαν την υπόσχεση πως θα ενωθούν ξανά σε δέκα χρόνια για μια συναυλία που θα χαραχτεί στη μνήμη όσων παρευρεθούν. Η συναυλία αυτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ύστερα από πρωτοβουλία του Αντώνη Μιτζέλου το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κι αργότερα στη Θεσσαλονίκη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον. Οι Τερμίτες επέφεραν πολλές και σημαντικές αλλαγές στην ελληνική μουσική. Κι αυτό διότι κατάφεραν να ταιριάξουν πολλά και διαφορετικά είδη μεταξύ τους (ροκ, έντεχνο και λαϊκό). Εκτός αυτού ήταν οι βασικοί δημιουργοί της σύγχρονης ελληνικής ηλεκτρικής μουσικής.

Η προσωπική σταδιοδρομία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Μετά από τη διάλυση των Τερμιτών, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ξεκίνησε τη δική του πορεία. Κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο το 1989 “Ο Μ’ αγαπάς και η Σ’ αγαπώ”, ο οποίος από εμπορικής άποψης δεν είχε επιτυχία. Η αναγνωρισιμότητα ως σόλο καλλιτέχνης πια, ήλθε δύο χρόνια αργότερα το 1991 με το δίσκο “Διδυμότειχο Blues”. Το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε με τον Γιώργο Νταλάρα αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, προκάλεσε όμως και πάρα πολλές αντιδράσεις.

Η επιτυχία που ακολούθησε ήταν μονόδρομος. Κυκλοφόρησε ακόμη 16 προσωπικούς δίσκους και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες που εξελίχθηκαν σε οικογένεια. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Σταρόβας, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Ελισάβετ Καρατζόλη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και πολλοί ακόμη. Οι πιο επιτυχημένοι δίσκοι του ήταν οι “Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα”, “Παυσίλυπον” με πιο εμπορικό “Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές”. Η συνεργασία και η φιλία του με τον Αντώνη Μιτζέλο δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Εκείνος ενορχήστρωσε πολλούς από τους δίσκους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Μια διαφορετική πλευρά του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παντρεύτηκε το 1992 στο Μοναστήρι Πεντέλης την αγαπημένη του Ελένη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε πολύ στενό κύκλο, αφού καλεσμένοι ήταν μόνο οι κουμπάροι τους. Η σχέση τους έμεινε κρυφή για αρκετό καιρό. Μαζί απέκτησαν μια κόρη τη Μαρία Κλάρα. Ο Λαυρέντης σε όλες του τις συναυλίες τους αφιέρωνε το τραγούδι “Τόσα χρόνια μια ανάσα”. Παρότι ο ίδιος δεν μιλούσε συχνά για την προσωπική του ζωή, πολλοί από τους φίλους του είχαν εκφράσει τη μεγάλη του αγάπη για την οικογένεια του. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις του πως είχε υπάρξει χρήστης ναρκωτικών και αλκοόλ. Ήταν μεγάλος οπαδός του Παναθηναϊκού και ιδρυτικό μέλος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Ως υποστηρικτής της αριστεράς και φίλος του ΚΚΕ, συμμετείχε στα φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ο θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Είχε γίνει γνωστό πως τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αντιμετώπιζε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία συνδυαστικά με τις καταχρήσεις, του είχαν προκαλέσει κατάθλιψη. Η τελευταία του συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, παρέα με το Νίκο Πορτοκάλογλου και την Αγάπη Διαγγελάκη. Τις επόμενες ημέρες παρέμεινε στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 62 ετών. Έπαθε ανακοπή καρδίας ενώ κοιμόταν. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε τεράστια λύπη στο κοινό του και μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς την οικογένειά του.

Η κληρονομιά που άφησε στην ελληνική μουσική είναι ανεκτίμητη. Σημαντικό να προσθέσουμε στο σημείο αυτό πως η εκπομπή “Μουσικό Κουτί” που προβάλλεται στην ΕΡΤ1, ήταν μια συλλογική ιδέα εκείνου και του Νίκου Πορτοκάλογλου, ένα μελλοντικό τους πλάνο που δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν μαζί. Φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στη μνήμη του για τα 3 χρόνια από το θάνατό του, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Ήταν μια ημέρα χαράς, μια μεγάλη γιορτή. Όπως ακριβώς θα ήθελε κι ο Λάρι.

Ας ακούσουμε το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σ΄ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν αφιέρωμα:
– https://el.wikipedia.org/wiki/Λαυρέντης_Μαχαιρίτσας (τελευταία πρόσβαση 1/11/2022)
-el.wikipedia.org/wiki/Τερμίτες_(συγκρότημα) (τελευταία πρόσβαση 2/11/2022)
-https://mousikesebeeries.gr/afieroma-ston-layrenti-machairitsa-katrakeio-nikaias/ (τελευταία πρόσβαση 2/11/2022)
-https://www.mousikaproastia.gr/2013/09/blog-post_19.html (τελευταία πρόσβαση 1/11/2022)