Λευτέρης Πετρούνιας: «Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε»

30 Νοεμβρίου 2021
Πετρούνιας
Πηγή εικόνας: www.thetoc.gr

Ο Λευτέρης Πετρούνιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1990. Είναι Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης (2016) και παγκόσμιος πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική, στο άθλημα των κρίκων. Επιπλέον είναι τρεις φορές παγκόσμιος και πέντε πρωταθλητής Ευρώπης. Η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε, προς τιμή του, το όνομά του σε μια άσκηση στο άθλημα των κρίκων. Στην ίδια άσκηση που ο Πετρούνιας είχε εκτελέσει με μαθηματική ακρίβεια, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Και είχε αξιολογηθεί με βαθμό δυσκολίας Ε (0,50 βαθμοί).

«Είναι πολύ τιμητικό μια άσκηση να φέρει το όνομα κάποιου, και πραγματικά ένιωσα τεράστια τιμή. Στην πορεία όμως δε με βόλεψε, στις επόμενες ρουτίνες που δούλεψα. Η άσκηση έχει έναν χαρακτηριστικό τρόπο με αρκετή δυσκολία που η καταληκτική θέση της είναι στον ανάποδο σταυρό».

Λευτέρης Πετρούνιας


Η σχέση του με την ενόργανη γυμναστική από την ηλικία των πέντε ετών

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ήταν ένα πάρα πολύ ζωηρό παιδί που σκαρφάλωνε παντού. Το ερέθισμα για να ασχοληθεί με το άθλημα των κρίκων ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Δημοσθένης Ταμπάκος. Ήταν το είδωλο του και τον παρακολουθούσε συνεχώς. Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 5 ετών στον Πανιώνιο. Κάποια στιγμή θα ασχοληθεί και με το πατινάζ, επειδή με αυτό ασχολούνταν ο αδερφός του. Στην πορεία θα ασχοληθεί όμως αποκλειστικά με την ενόργανη. Ωστόσο, το 2005 σε ηλικία ων 15 ετών θα επαναστατήσει και θα εγκαταλείψει το άθλημα. Αυτή η παύση θα κρατήσει μόνο ως το 2008.

«Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά».

Λευτέρης Πετρούνιας
Πηγή εικόνας: www2.govastileto.gr.

Διακρίσεις και μετάλλια από το 2010 – 2014

2010: Τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης στη Γάνδη και έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλασκόβη.

2011: Δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης στο Κότμπους. Τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης στη Γάνδη, στο Μπάριμορ και στην Οστράβα.

Διαβάστε επίσης  Μαρίκα Νίνου: Το ταξίδι μιας παράξενης κοπέλας

2012: Πρώτη θέση στο Challenge Cup στην Οστράβα. Πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

Λευτέρης Πετρούνιας
Πηγή εικόνας: www.cnn.gr.

2013: Πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τέσσερις φορές πρώτος σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάβα και Όσιγιεκ. Πρώτη θέση στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

2014: Δεύτερη θέση στο Challenge Cup του Κότμπους. Τρίτη θέση στο Challenge Cup του Όσιγεκ. Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έκτη θέση στη Νανίγκ της Κίνας.


Διακρίσεις και μετάλλια από το 2015 εως το 2021

2015: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής. Χρυσο μετάλλιο στους Κρίκους στους αγώνες που διοργανώθηκαν στο Μπακού. Χρυσό μετάλλιο στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16,200 βαθμούς. Η τελευταία, μάλιστα, θεωρήθηκε ως κορυφαία επίδοση. Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην ενόργανη γυμναστική στη Γλασκόβη με 15,800 βαθμούς. Αυτή η επίδοση του δίνει το δικαίωμα της απευθείας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

2016: Χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ. Τον Απρίλιο του ιδίου έτους γίνεται ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή της αφής της φλόγας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρυσό μετάλλιο στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής στη Βέρνη της Ελβετίας. Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

2017: Πρώτη θέση στο Παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης στο AGF Trophy, με 15,466 και συντελεστή δυσκολίας 6,30. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Κλουζ.

2018: Χρυσό μετάλλιο στους Κρίκους στο Παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στη Γλασκόβη. Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα, όντας τραυματίας.

2019: Δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους.

2021: Χρυσό μετάλλιο στους Κρίκους στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βασιλεία. Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Λευτέρης Πετρούνιας
Πηγή εικόνας; www.sport24.gr.

«Πρώτα απ’όλα χρειάζεται σκληρή δουλειά, πείσμα και επιμονή. Δεν μου αρέσει να χάνω.»

Σύμφωνα με τον Πετρούνια πρώτα απ’ολα χρειάζεται σκληρή δουλειά, πείσμα, υπομονή και μετά έρχεται το ταλέντο. Η καθημερινότητα του περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, μπάνιο και προπόνηση. Στο τέλος της ημέρας μιλάει με τη σύζυγο του Βασιλική για τα παιδιά και το σπίτι. Η ημέρα του κλείνει, πίνοντας τσάι και έπειτα πηγαίνει νωρίς για ύπνο. Αγαπάει το παρκούρ, που συνεχίζει να το κάνει από τα μαθητικά του χρόνια, για να χαλαρώνει και να διατηρεί την ελαστικότητα των μυών. Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν διστάζει να δηλώσει ξεκάθαρα, πως η σκληρή δουλειά και η επιμονή στον στόχο, σε φτάνουν στην κορυφή!

«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε κι εγώ θέλω να φτιάξω ένα ρεκόρ που θα είναι δύσκολο να σπάσει. Αν είμαι καλά θα είμαι σε θέση αυτό να το κάνω πράξη». 


Η εφιαλτική χρονιά του 2018

Το 2018 ο Λευτέρης Πετρούνιας θα μπει σε μια μεγάλη δοκιμασία. Ο τραυματισμός του θα του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Παρόλα αυτά θα συνεχίσει να προπονονείται. Η καθημερινότητα του, όπως θα δηλώσει, θα είναι πλέον εφιαλτική από τους πόνους. Θα δηλώσει: «Πέρα από το αθλητικό κομμάτι είχα θέματα και με την καθημερινότητα μου. Όταν πας να στρίψεις το τιμόνι και πονάς, όταν πας να πιάσεις ένα ποτήρι και κλειδώνει το χέρι ή όταν ακόμα και στον ύπνο σου ξυπνάς από τον πόνο με ουρλιαχτά πιστεύω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο αλλάζει η καθημερινότητα ενός ανθρώπου».

Διαβάστε επίσης  Τα πέντε πιο επικίνδυνα ζώα στον πλανήτη
Αγώνες
Πηγή εικόνας: www.ego-gymnastics.gr.

Για τον ίδιο, το 2018, θα αποτελέσει η χειρότερη χρονιά της ζωής του.

«Με τα τόσα χρόνια δουλειάς που έχω ρίξει με τον Δημήτρη Ράφτη, στο σημείο που είμαι, όταν σηκώνω το χέρι μου το μόνο εύκολο είναι να κερδίσω. Το δύσκολο ήταν να φτάσω τόσο στο Ευρωπαϊκό, όσο κυρίως στο Παγκόσμιο». 


Οι δηλώσεις σχετικά με την κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού το 2021 και ο δημόσιος σάλος

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν είναι άνθρωπος που κρύβει τα λόγια του. Τον Οκτώβριο του 2021 κάνει δηλώσεις σχετικά με τις καταγγελίες κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου. Όπως ανέφερε: «Ο πρωταθλητισμός είναι ένας πολύ σκληρός κλάδος. Από κει και πέρα, εάν υπήρξαν, εάν, εάν υπήρξαν γιατί δεν είμαι σίγουρος. Δεν έχω δει κάτι. Μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως δεν έχω δει κάποιον αθλητή που βρίσκεται στην επιφάνεια και έχει τα φώτα πάνω του ή έχει μάλλον καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους του να έχει κάποιο τέτοιου είδους παράπονο. Ότι κι αν σημαίνει αυτό».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως λαμβάνουν διαφορετικά την δήλωση και τον αποδοκιμάζουν. Ο Πετρούνιας θα κάνει μια ακόμη διευκρινιστική ανάρτηση στο twitter: «Η δήλωσή μου πήρε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που στην πραγματικότητα πρεσβεύω. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε ένας και κάθε μια που δημοσιοποιεί την προσωπική του ιστορία είναι σίγουρα γενναίος και αξιέπαινος. Η στήριξη μου σε όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας είναι απολύτως ξεκάθαρη».


Ο γάμος του με την Βασιλική Μιλιούση

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Λευτέρης Πετρούνιας θα παντρευτεί την Ελληνίδα αθλήτρια της ενόργανης, Βασιλική Μιλιούση. Για τον γάμο του θα πει: «Πίστευα πως δεν θα χτυπήσει δυνατά η καρδιά μου αλλά έκανα λάθος. Δεν θα γινόταν να νιώσω αλλιώς γιατί ήταν μια από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου με μια πανέμορφη νύφη και δύο αγγελούδια δίπλα μου». Η Βασιλική του είναι ο άνθρωπος που αγαπά και τον ηρεμεί όπως θα πει. Είναι, επίσης, πατέρας δύο παιδιών.

Διαβάστε επίσης  Νάταλι Πόρτμαν: η ταλαντούχα ηθοποιός και ψυχολόγος
Λευτέρης Πετρούνιας
Πηγή εικόνας: www.thetoc.gr.

Ακολουθεί βίντεο σχετικό βίντεο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Λευτέρης Πετρούνιας. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/. Τελευταία πρόσβαση στις 28/11/2021.

Λευτέρης Πετρούνιας: Οι δηλώσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και η διόρθωση. Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/. Τελευταία πρόσβαση στις 28/11/2021.

Σαλούρος Μ. (2021). Λευτέρης Πετρούνιας: Συνέντευξη στους 4Τροχούς. Τελευταία πρόσβαση στις 28/11/2021.

Συνέντευξη του Λευτέρη Πετρούνια: Ένα χρυσό παιδί μετράει τ’ άστρα. Ανακτήθηκε από https://www.sport24.gr/. Τελευταία πρόσβαση στις 28/11/2021.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και